U znaku tri jubileja

S. DOBROSAVLjEVIĆ

sreda, 08. 07. 2015. u 22:26

У знаку три јубилеја
Kompozicijom "Svilen konac", u izvođenju Narodnog orkestra RTS, u Kamenoj sali Radio Beograda je najavljen 21. muzički festival "Carevčevi dani"

KOMPOZICIJOM "Svilen konac", u izvođenju Narodnog orkestra RTS, u sredu je u Kamenoj sali Radio Beograda najavljen 21. muzički festival "Carevčevi dani", pod medijskim pokroviteljstvom "Večernjih novosti". Manifestacija u čast rodonačelnika srpske narodne muzike Vlastimira Pavlovića Carevca, od 14. do 17. jula u Velikom Gradištu, biće u znaku tri jubileja - 120 godina od njegovog rođenja, pola veka od smrti i 80 godina Narodnog orekstra RTS, na čijem je čelu od osnivanja, pa sve do odlaska sa životne scene, bio Carevac. Na programu su izložba gradištanskih slikara, tradicionalni koncert "Mokranjac - Carevcu", folklorna svečanost "Svilen konac" u rodnom mestu kompozitora, kao i projekcija filmova o njemu. Takmičenje pevača zakazano je za treći dan, a takmičenje violinista je poslednjeg festivalskog dana.

- Vratili smo takmičenje vokalnih solista i festival ove godine traje dan duže - istakao je predsednik Opštine Veliko Gradište Dragan Milić. - Podigli smo spomen-ploču na Carevčevoj rodnoj kući, osnovali Kulturni centar i fondaciju posvećenu ovom umetniku i doneli odluku da šetalište u gradu nosi ime Vlastimira Pavlovića Carevca.

Predsednik umetničkog saveta festivala pijanista Nikola Rackov istakao je da je od osnivanja festivala fokus na violinistima.

- Neki laureati stigli su do Narodnog orkestra RTS, a iznedrili smo i vokalne soliste koji su sada iskusni radio pevači-kazao je Rackov. Najvažniji spomenik Carevcu bio bi očuvanje 2.500 minuta njegove muzike, koja se nalazi u fonoteci Radio Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije