Ivan Karl: Koliko para toliko filma

Jovanka SIMIĆ

05. 07. 2015. u 16:45

Иван Карл: Колико пара толико филма

Ivan Karl

Konsultant za licencni program RTV o kvalitetu igranog programa na našim televizijama

NA oba svoja kanala, Radio - televizija Vojvodine predvođena nedavno izabranim direktorom programa Slobodanom Arežinom, narednih meseci će emitovati vrhunski filmski i serijski program koji će začiniti oskarovci, bioskopski hitovi, festivalski pobednici, kultni klasici i nagrađivane serije.

Na pokrajinskom javnom servisu biće to spoj repertoarskih hitova, klasičnih ostvarenja i festivalskih pobednika, koji su namenjeni najširoj, ali i najprobirljivijoj publici. RTV je prvi put u svojoj istoriji potpisala ugovore sa dve velike holivudske kompanije Sony i Universal pictures što je, do sada, bila privilegija samo nacionalnih i komercijalnih emitera.

Izbor filmova i serija napravio je Ivan Karl u svojstvu konsultanta za licencni program RTV.

SERIJE MEĐU novim serijama na RTV su "Kuća od karata" (House of cards) i "Dauntonska opatija". Zahuktavanje će početi sa Delom i Rodnijem, popularnim likovima iz legendarnih "Mućki" (RTV1/ od 6. jula, ponedeljak-četvrtak u 20.05). Gledaoci RTV moći će da uživaju u 300 epizoda stranih serija, među kojima će biti višestruko nagrađivane evropske i američke.

* Kako će izgledati filmski program na RTV?

- Slogan "Mesto dobrih filmova" na jednostavan način objašnjava i inicijalnu ideju i realizaciju. Menadžment RTV me je pozvao pre nekoliko meseci sa željom da im svojim iskustvom i vezama sa stranim kompanijama pomognem da unaprede licencni program. Na meni je bilo da u granicama njihovih finansijskih mogućnosti i programskih kapaciteta, proberem naslove koji najviše odgovaraju fizionomiji RTV i navikama i očekivanjima gledalaca. Mislim da će svi biti zadovoljni, jer će ponuda biti raznovrsna u žanru, godištu i vrsti filmova i serija.

* U kojoj meri su zastupljena inostrana, a u kojem procentu domaća ostvarenja?

- Domaćih filmova ima dovoljno na svim televizijama i kanalima, pa je akcenat stavljen na strani film, s tim da nijedna kinematografija neće dominirati. Publika će videti filmove iz Amerike, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Italije, Nemačke, Mađarske, Češke, Slovačke, Rumunije...

* Kakva je, po vašoj oceni, trenutna pozicija filma na domaćim televizijama?

- Motiv da prihvatim ovaj, u neku ruku, projektni zadatak, jer nisam urednik na RTV već namenski angažovan stručnjak, jeste oseka filmova i "mejnstrim" serija na većini domaćih televizija opšteg tipa. Taj proces migracije stranih igranih programa na specijalizovane kanale koji sada dnevno u zbiru imaju blizu sto termina, traje već nekoliko godina. Takvi kanali su naravno veoma dobri i potrebni jer nude širinu u programiranju, ali film na konvencionalnim televizijama ne treba da bude njihov kolateral.

OSKAROVCI PREMIJERNO OD filmova koji će premijerno biti emitovani na RTV izdvajamo oskarovce: "Dvanaest godina ropstva", "Klub Dalas" i "Nesrećna Jasmin", zatim International (Klajv Oven), "Šta je Mejsi znala" (Džulijen Mur), Imagine (Al Paćino).

* Ima li razlike između filmskog programa na dva javna servisa (RTS i RTV) na jednoj i komercijalnih televizija na drugoj strani?

- Komercijalne televizije vođene tržišnim razlozima, strane filmove dislociraju na svoje tematske kanale. Pink ima jak filmski paket, Prva je udarne Vornerove hitove prebacila na Prvu plus, Hepi nema filmski program, i jedino još B 92 od komercijalnih emitera daje filmove u "prajm tajmu". Sa druge strane, RTS i RTV su javni servisi čija šema treba da bude ujednačena kada je reč o programskm vrstama, pa samim tim film lakše diše. Što se tiče razlika dva javna servisa, šest godina sam uređivao filmski program RTS, kada je bio najgledaniji i najuticajniji. Konceptualno, između programa RTS tada i ovog koji sam sada sklopio za RTV, neće biti razlike.

* Koliko je novca potrebno danas za kvalitetan filmski program na televiziji sa nacionalnom frekvencijom?

- Pre pet godina to je bilo oko pet milona evra, pre dve godine tri milona, sada za milon evra može da se napravi raznovrstan filmski program na godišnjem nivou. RTV je uložila mnogo, mnogo manje od poslednje navedene cifre, jer je izabrala pravi trenutak.

* Da li ijedna naša televizija može da odvoji milionska sredstva za neki program?

- Može, ali ne za filmski. Veliki budžeti idu na produkciono zahtevne muzičke formate regionalnog karaktera, prava na planetarne sportske događaje i na proizvodnju domaćih igranih serija, dakle na one programe koji vezuju gledaoce na duži vremenski period, ili ostaju u trajnom vlasništvu televizije. Nekada su naše TV kuće trošile više para na kupovne programe, a svakako je za srpsko TV tržište bolje da ta sredstva ostaju ovde i ulažu se u proizvodnju sopstvenog serijskog i zabavnog programa.

* Kako će digitalizacija uticati na kvalitet programa na našim televizijama?

- Verujem da će uticati povoljno jer će porasti proizvodnja programa i broj tematski profilisanih kanala, a posledica veće i zdrave konkurencije treba da bude izraženiji kvalitet na dobrobit gledalaca.

BIOGRAFIJA

IVAN Karl je od 2007. do 2013. bio odgovorni urednik redakcije filmskog i stranog serijskog programa RTS, a dužnost selektora FEST-a obavljao je od 2010. do 2014. godine. Višestruki je dobitnik priznanja "TV novosti" za najgledaniji filmski program u Srbiji. Laureat je nagrade "Lučonoša", koju dodeljuje FDU. Bavi se poslovima programskog konsaltinga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mihailo

05.07.2015. 20:00

Gospodin Karl svojim izborom filmova prepunih gomilom ubistava direktno doprinosi povecanju stope nasilja i agresivnosti. Pogotovo je sporan termin za ove skaradne filmove, najcesce se prikazuju vikendom u 20 ili 21h. Radi se o potpunom sludjivanju naroda. U isto vreme, HTV emituje porodicne filmove bez ubistava, potpuno prilagodjeno.. Krvavi filmovi u udarnim terminima su bili jedan od razloga zbog koga sam prestao da placam pretplatu