LOS ANĐELES - Da Holivud ne voli starije glumice odavno je poznato - još od zlatnog doba filma, uglavnom su angažovane jako mlade žene, često dvostruko mlađe od svojih partnera na velikom platnu.

Tako je, na primer, Kim Novak imala 25, a Džejms Stjuart 50 kada su 1958. snimali Hičkokov triler "Vertigo".

"Postoje stvari koje vas zaista razočaraju kao glumicu u Holivudu, stvari koje me iznova iznenađuju", kazala je u intervjuu za magazin "The Wrap" Megi Džilenhol, jedno od najzanimljivijih lica savremenog američkog filma.

"Imam 37 godina, a nedavno mi je rečeno da sam previše stara da bih igrala ljubavnicu 55-godišnjeg muškarca. To me je zaprepastilo. Najpre sam se osetila pogođenom, a zatim sam osetila ljutnjuo da bi me na kraju sve to nasmejalo", ispričala je glumica.

Holivud je u poslednje vreme na meti oštrih kritika zbog malog broja vodećih ženskih uloga, a Američka unija za zaštitu građanskih prava (ACLU) nedavno je zatražila od vladinih institucija da ispitaju da li postoji polna diskriminacija u holivudskim studijima.

Nedavnim istraživanjem je ustanovljeno da ženski likovi čine svega 12 odsto protagonista u 100 najuspešnijih američkih filmova u 2014.

Megi Džilenhol, koja je u januaru osvojila Zlatni globus za ulogu u mini seriji "Časna žena" (The Honourable Woman), nije želela da otkrije identet osobe koja ju je prerano penzionisala, niti ime sredovečnog glumca, svog nesuđenog ljubavnika na filmu.

Uprkos ovom "šamaru", ona nije previše zabrinuta za žene u Holivudu.

"Nimalo ne očajavam. Štaviše nadam se nečemu fascinantnom", zaključila je Džilenhol.