LEGENDARNI američki gitarista, kompozitor i pevač Rajli Bi King, poznatiji kao Bi Bi King, koji je uveo bluz u mejnstrim i uticao na čitavu generaciju rok gitarista, od Erika Kleptona do Stiv Rej Vona i Džefa Beka, umro je u četvrtak u snu u 89. godini, u svom domu u Las Vegasu. Više od 25 godina bolovao je od dijabetesa tipa 2, u aprilu je hospitalizovan na nekoliko dana zbog dehidratacije kao posledice bolesti, a u maju je na svojoj fejsbuk-strani napisao da je kod kuće i prima medicinsku negu.

"Kralj bluza", kako su ga zvali, prodao je na milione ploča širom sveta, osvojio 15 Gremija i iza sebe ostavio brojne hitove poput "Lucille", "Sweet angel" i "Rock me baby". Imao je dubok baršunast glas i prepoznatljiv gitarski zvuk. Njegov jedinstveni stil okidanja žica sa podrhtavajućim vibratom leve šake, koji je nazivao "leptir", oblikovao je rani rok. Ostao je zauvek vezan za crnu "gibson" gitaru koju je nazvao Lusil. Na "Roling stounovoj" listi sto najboljih gitarista svih vremena, King se našao na trećem mestu, posle Džimija Hendriksa i Duejna Olmana. Stanovnik je Bluz i Rokenrol kuće slavnih.

Rođen 16. septembra 1925. na plantaži pamuka u Misisipiju, King je kao dečak počeo da svira gitaru i peva u crkvenim horovima. Posle službe u Drugom svetskom ratu, pevao je na ulici kako bi zaradio novac. Za noć sviranja i pevanja na uglu ulice, zaradio bi više nego za sedmicu rada na polju pamuka. Auto-stopom je 1947. stigao u Memfis, gde je svirao u crnačkim barovima i plesnim dvoranama. Tada je radio i kao disk-džokej na radio-stanici i uzeo nadimak Bil Strit Bluz Boj, koji je potom skratio na Bluz Boj King i na kraju na Bi Bi King. Prvi singl "Miss Martha King/Take a swing with me" snimio je dve godine kasnije, a prvi hit imao je sa "Three o'clock blues", koji je 1951. četiri meseca bio na vrhu top-liste. Nadživeo je sve bluz kolege - Madija Votersa, Haulinga Vulfa, Džimija Rida, Lajtnina Hopkinsa i Džona Li Hukera i video kako muzika rođena na poljima pamuka Juga stiže do nove publike.

- Biti bluz pevač je kao da ste dva puta crnac - napisao je King u svojoj autobiografiji "Bluz svuda oko mene" aludirajući na nedostatak poštovanja bluza u odnosu na rok ili džez. - Dok se građanski pokret borio za poštovanje crnaca, ja sam osećao da se borim za poštovanje bluza.


Sedamdesetih je dobio prvog Gremija za svoj zaštitni znak, pesmu "The thrill is gone" i predvodio bluz šou u njujorškom "Karnegi holu", a devedesetih je snimao sa Kleptonom i U2. Na vrhuncu karijere svirao je 300 koncerata godišnje po celom svetu, a nastupao je i u Sovjetskom Savezu i Kini. Na turneje je išao i kada je zašao u osamdesete. Ženio se dva puta i priznao da su mu dame čak 15 puta rekle "Ili ja, ili Lusil", pa je zato imao petnaestoro dece sa 15 žena (nadživelo ga je 11), kao i 50 unučadi. Bio je vegetarijanac, nije pušio, niti pio alkohol. Bio je vlasnik bluz klubova u Memfisu, Njujorku i Los Anđelesu i imao pilotsku dozvolu. U Beogradu je svirao tri puta, 1973, 1991. i 17. marta 1997. u Sava centru. Na pitanje šta bi drugačije uradio da može da krene iz početka, King je svojevremeno odgovorio: "Završio bih srednju školu!"

SVE REKAO U JEDNOJ NOTI

KANADSKI roker Brajan Adams je na "Tviteru" naveo da je King bio "jedan od najboljih bluz gitarista ikada, možda i najbolji. Mogao je da uradi više sa jednom notom od bilo koga drugog". U sličnom stilu je i tvit Lenija Kravica: "Bi Bi, svako je mogao da odsvira hiljadu nota i ne kaže ništa što ti nisi mogao u jednoj". Saučešće su izjavili i Erik Klepton, Sleš, Snup Dog, Džin Simons iz "Kisa", bivši "Bitls" Ringo Star, dok je glumac Hju Lori napisao: "Neka se zakotrljaju tužna vremena".