Uz pesmu “Sarajevo, ljubavi moja” ispraćen Kemal Monteno

E. S.

28. 01. 2015. u 16:51

Legenda jugoslovenske muzičke scene i jedan od najvećih kantautora sahranjen je u Sarajevu, u Aleji velikana na gradskom groblju Bare. Komemoracija završena aplauzom od deset minuta

Уз песму “Сарајево, љубави моја” испраћен Кемал Монтено

Foto DŽenan Kriještorac

LEGENDA jugoslovenske muzičke scene i jedan od najvećih kantautora Kemal Monteno, koji je prošle srede preminuo u Zagrebu u 67. godini, sahranjen je u sredu u Sarajevu, u Aleji velikana na gradskom groblju Bare. Montena je, pored članova porodice (supruge Branke, dece Adriane i Đanija i unuka Lore i Lejle), ispratilo i više od dve hiljade prijatelja i poštovalaca njegove pesme iz celog regiona. Kemal počiva pored bivšeg gradonačelnika Šeher grada Uglješe Uzelca, koji mu je bio jedan od najboljih prijatelja.

Uz suze, ali u tišini i bolu, od Keme se oprostilo njegovo rodno Sarajevo. Zbog velike gužve, sahrana je kasnila pola sata. Na plato gde se nalazio kovčeg hrlili su ljudi želeći da odaju poslednju počast svom Kemici. Mnogi od njih od tuge i suza nisu mogli da govore. Na počasnoj straži pored sanduka smenjivali su se njegovi prijatelji i kolege.

- Bio si heroj koji se ne predaje. Tvoja muzika greje naša srca i duše - oprostio se od dugogodišnjeg prijatelja glumac Rade Šerbedžija, koji je izrecitovao Montenovu pesmu "Dušo moja".

Kovčeg, na kojem nije bilo verskih obeležja, spušten je u grobnicu uz zvuke pesme "Sarajevo, ljubavi moja". Sve ovo je potreslo Keminu suprugu Branku, kojoj je u jednom trenutku pozlilo, a Šerbedžija ju je pridržao da se ne sruši. Oboje su uplakani napustili groblje.

Među prisutnima na sahrani su bili i Zdravko Čolić, Dino Merlin, Safet Sušić, Blaž Slišković, Dražen Žerić Žera, Predrag Pašić, Danko Delibašić, Hanka Paldum, Branka Sovrlić, Nada Obrić, Ismeta Dervoz, Jasna Gospić, Halid Bešlić, Haris DŽinović, Hari Varešanović, Saša Matić, Duško Kuliš, Osman Hadžić, Nikša Bratoš, Zijo Valentino, Elvis DŽi Kurtović...

Branka Monteno sa unukama Lorom i Lejlom

Prethodno je u prepunom sarajevskom Narodnom pozorištu održana komemoracija, gde su se Montenovi prijatelji i kolege dirljivim rečima oprostili od njega. Scena, na kojoj se nalazila Kemina crvena gitara od koje se nije odvajao, bila je prekrivena belim ružama. Pozorišna dvorana bila je premala da primi sve koji su došli, pa su mnogi komemoraciju pratili sa video-ekrana u foajeu. Posle minuta ćutnje, Ismeta Dervoz (svojevremeno sa "Ambasadorima" otpevala Keminu pesmu "Zemljo moja") je u svom emotivnom obraćanju podsetila na dane koje je provela sa njim. NJen govor je nekoliko puta prekidan, jer nije mogla da zadrži suze.

Halid Bešlić

- Neizbrisivo si i jedinstveno ime ove zemlje i grada, neko koga je bilo nemoguće ne zavoleti. Bilo je jasno da si najsjajnija zvezda - rekla je Ismeta.

Ona je pročitala i pismo Alije Hafizovića, autora teksta pesme "Sarajevo, ljubavi moja", koji zbog bolesti nije bio na komemoraciji:

- O ljubavi su pevali mnogi, ali niko kao ti. Amore mio, grad, zemlja, dežura na straži neke noći u decembru, zvono na vratima, ti si sve mogao pretvoriti u ljubav.

- Da sam birao brata, osim onog po rođenju, izabrao bih Kemu - rekao je u svom govoru Zdravko Čolić, koji je solističku karijeru počeo 1972. na festivalu "Vaš šlager sezone" sa Montenovom pesmom "Sinoć nisi bila tu". - Mislio sam da će dobiti ovu bitku, ali, nažalost, nije. Teško mi je, bio mi je najdraži prijatelj i saradnik iz sveta muzike, ali on nikada neće umreti, jer će živeti kroz svoje pesme. To je jedna duša koja će uvek biti uz mene.

Komemoracija je završena pesmom "Sarajevo, ljubavi moja" koju je otpevao ženski oktet, posle čega je Ismeta Dervoz zamolila prisutne da se od Keme oproste onako kako to zaslužuje veliki umetnik - aplauzom. Salom Narodnog pozorišta prolomio se gromoglasan aplauz koji je trajao duže od 10 minuta.

TUGA I OSMEH

POSLE sahrane na Barama, Montenovi prijatelji i kolege okupili su se u kultnom Domu mladih. Oživljavali su uspomene na sarajevskog šansonjera broj 1 i svima im se u glasu osetila ogromna tuga zbog odlaska jednog od ponajboljih. Ali, već u sledećem trenutku, kada bi počeli da se prisećaju vremena koje su proveli zajedno, neizbežan je bio i osmeh. Predloženo je da se Dom mladih preimenuje u "Davorin i Kemo".

Dražen Žerić i Nikša Bratoš

DODIK

OD velikog sarajevskog umetnika Kemala Montena oprostio se i Milorad Dodik. Predsednik Republike Srpske uputio je poslednji pozdrav Montenu u dnevnom listu "Nezavisne novine".
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

vlado.pljevlja

28.01.2015. 19:32

Svim ljudima sa prostora bivse SFRJ nas Kemo moze biti najbolji primjer kako se na ovim nasim nesretnim prostorima obican covjek treba ponasati. Ucimo od njega !