POPULARNI srpski pevač i kompozitor Željko Joksimović kumovao je na praznik Bogojavljanje na svečanosti "Vodice" u Ohridu gde se okupilo desetak hiljada građana. Tom prilikom se tokom crkvenog obreda osveštava krst, a Joksimović je prvi ohridski kum koji dolazi van granica Makedonije. Na liturgiji u crkvi Sveti Nikola Gerkomije, Željku i biznismenu iz Kičeva Zoranu Milevskom, kumstvo je predao gradonačelnik Ohrida Nikola Bakračeski.

- Bog se javi, srećan praznik svim vernicima koji danas slave. Velika je čast biti ovde, na manifestaciji sa toliko dugom tradicijom. Zahvaljujem se građanima Makedonije koji su mi ukazali izuzetnu čast i gostoprimstvo. Posle preuzimanja kumstva, osećam se kao da sam rođen u Ohridu - rekao je Joksimović, nakon liturgije kojoj je prisustvovala i njegova supruga Jovana.

Ohridski kumovi Joksimović i Milevski uručili su srebrnu repliku Časnog krsta Cvetanu Mickovskom, koji je ove godine prvi stigao do Bogojavljenskog krsta u Ohridskom jezeru.

- Ceo grad me pozdravlja sa "kume" - ushićeno je primetio Joksimović. - Bog sve ovo vidi i sve multiplicirano vraća. Na granici je na tabli pisalo "Samo za žitelje Makedonije", a kada sam pitao graničare da li mogu da prođem tuda, odgovorili su: "Naravno, kume, ti si naš, samo prolazi!"