Katarina Marković: Dugo ću trčati ovaj maraton

Suzana Bijelić

16. 01. 2015. u 12:08

Glumica govori za Novosti o seriji „Budva na pjenu od mora“, „Audiciji“, snovima, ženstvenosti, emotivnom statusu...

Катарина Марковић: Дуго ћу трчати овај маратон

Katarina Marković

ZA kolegu Andriju Miloševića ona je Kata ili Kaja. Marko Živić oslovljava je sa - Kaćice. Drugari s klase zovu je Keti, a prijatelji punim imenom. Kako god, reč je o Katarini Marković, glumici koju smo u nedelju uveče istovremeno mogli da gledamo u šou-programu „Audicija“ (Pink) i seriji „Budva na pjenu od mora“ (Prva).

- Većina prijatelja je gledala „Audiciju“ zbog toga što sam prvi put u ulozi voditelja. I ja sam je pratila, da vidim ima li tehničkih grešaka koje mogu da ispravim, budući da scenario ostavlja prostor za improvizaciju.

U žiri-stolici ne bi volela da sedi, jer smatra da treba uvažiti trud i želju svakog takmičara da pokaže talenat za komediju i improvizaciju.

- Ne bih mogla da budem profesor na Akademiji i da procenjujem buduće studente, jer se sećam svog prijemnog ispita. Bilo je stresno. Kao u „Audiciji“, i na Akademiji imate tri minuta da pokažete šta umete. Traže da uradite dramski, komični monolog i recitaciju, a katkad i imitaciju ili improvizaciju. Usput vas i prekidaju, što nije prijatno. Komisija me je pustila da kažem ceo dramski monolog, na komediji su me sasekli, iako se kasnije, na drugoj godini studija, ispostavilo da mi taj žanr najviše odgovara. Mada, i profesor Vladimir Jevtović i ja smo verovali da sam na Akademiju primljena kao ozbiljna dramska glumica.

To što dobro poznaje članove žirija nije olakšavajuća okolnost. Strahuje da neke interne šale mogu da se provuku u emisiji. Sa Andrijom je u istom pozorištu. Marka zna od detinjstva iz Kruševca - ona je bila devojčica, a on već student. S Draganom Marinkovićem Macom takođe je sarađivala, a i Milana Kalinića poznaje privatno:

- Prijatelji smo i ne umemo to uvek da odvojimo od posla. U prve dve emisije smo se svi šalili kako ću izdržati na štiklama jer sam stalno „u ravnom“. Kad god bi neko od njih četvorice ustao sa stolice, trčala sam da sednem. U jednom trenutku je emisija zaista zaličila na neki naš prostor u kojem dočekamo ljude, ugostimo ih i ispratimo - kaže, i otkriva da ju je za ovaj zadatak predložio Željko Mitrović.

A u „Budvi...“, Katarina igra advokaticu Anitu Nikezić. Gle slučajnosti, i sama je godinu dana studirala prava!

- Tata je neizmerno srećan zbog ove uloge. Voli što je gluma moj izbor, ali mnogo veruje i u moje advokatske sposobnosti. „Budva...“ mu je to potvrdila. Tamo sam oštra, temperamentna, ponekad i gruba, što mislim da u privatnom životu nisam, a sigurno nisam spremna na sve da bih stizala do ciljeva, što Anita jeste - ističe Katarina, napominjući da veruje da će biti sniman novi nastavak serije.

Odluku da „apstinira“ od TV-a posle serija „Agencija za SIS“ i „Kuku Vasa“ sama je donela. Nije želela da joj nude samo takve uloge.

- Znala sam da je gluma moj izbor i da je ovo maraton koji planiram da trčim mnogo godina, pa sam poželela da se distanciram od takvih uloga, da radim u pozorištu, a najpre da snimim film. To mi se prošle godine i desilo, sa debitantskim radom Nikole Ljuce, „Vlažnost“.

Ovih dana ne spava, što zbog obaveza, što zbog, kaže, adrenalina i nekih preispitivanja. Ali zato - sanja na javi:

- Jedan od tih snova je s filmom već ostvaren. Mnogo stvari mi se zahvaljujući njemu dogodilo. Novi ljudi ušli su u moj život. Sa „Ministarkom“ sam mnogo putovala, cela 2014. mi je bila u znaku te predstave i matičnog pozorišta „Boško Buha“. Gostovali smo u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu... Nadam se i da je renoviranje „Buhe“ pri kraju, gde me očekuju nove predstave, a u februaru ću ponovo napraviti izlet u „Dadov“.

Našalili smo se da lepo stari. Ima 32 godine, a svi misle da je mlađa. To duguje detetu u sebi:

- Imam dečju razigranost i potrebe - da si voljen, pohvaljen, da uživaš u igri. Svaki glumac manje-više ima želju da traga za novim, za uzbuđenjem. Zanimljivo je da je ta želja naglašenija nego pre deset godina, ali sada nemam problem sa svojom ženstvenošću. Sebe sam ranije doživljavala kao devojčicu-dečaka, zbog karaktera i temperamenta. Bila sam drugar, ortak i teško podnosila kad neko primeti nešto što nije u tom skupu.

DOČEK U RIMU - PRESPAVALA

PET puta je Katarina Novu godinu dočekala u Italiji. I u ovu je tako zakoračila:

- Sestra i ja volimo da za doček budemo u Italiji, bilo same, bilo u društvu prijatelja i kumova. Ove godine izbor je pao na Rim i nismo se pokajale, s tim što sam ja 29. i 30. decembra snimala i - od umora - narednog dana zaspala u 22.30. Prvi put u životu nisam dočekala Novu godinu! Ali, sutradan me je probudilo čarobno jutro, napolju je bilo 15 stepeni, pa sam sve kompenzovala.

NIKAD NA PRVI POGLED

GOVOREĆI o trenutnom emotivnom statusu, priznaje da je do sada do ljubavi stizala iz odnosa koji su prvo bili prijateljski.

- Nikad se nisam zaljubila na prvi pogled!

Racio je sve vreme uključen, što ne znači da si potpuno zaštićen, ali si sigurniji da si dobro krenuo. Nekada bih

volela da više idem srcem, a ne razumom. Ipak, mislim da je moj emotivni status sada u fazi - možda će biti, a možda i neće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)