Mihalkov obišao ruske spomenike u Beogradu

Z. NIKOLIĆ

04. 10. 2014. u 07:10

Uoči svetske premijere filma "Sunčanica", režiser Nikita Mihalkov tokom dana obišao je ruska znamenja u Beogradu

UOČI svetske premijere filma "Sunčanica", režiser Nikita Mihalkov tokom dana obišao je ruska znamenja u Beogradu odajući poštu svojim zemljacima koji su posle Oktobarske revolucije prebegli u Beograd. U ruskoj Crkvi Svete Trojice prisustvovao je parastosu generalu Vrangelu, sa vikarnim vladikom Arsenijem i starešinom ove crkve ocem Vitalijem Tarasjevim.

Desetine hiljada Rusa koji su pobegli od "crvenog terora" u drugoj deceniji 20. veka ostavile su najdublji trag u Beogradu i Srbiji. Uz posebno poštovanje prema srpsko-ruskom prijateljstvu, visoki gost je obišao i Novo groblje, posebno se poklanjajući senima svojih predaka koji su nastradali u Prvom svetskom ratu. Tamo je još 1929. godine postavljen monument, prvi u svetu podignut u slavu ruskog cara Nikolaja Drugog. U kosturnici počiva 400 ruskih vojnika, a pored je i Iverska kapela, podignuta 1931. kao replika Hrama Hrista Spasa koji su komunisti srušili u Moskvi.

Osvrćući se na savremeno doba i političke tokove u svetu, Mihalkov je rekao da današnji proces globalizacije "stoji na pogrešnim temeljima":

- Današnji globalisti nistu prošli ispit na kojima su sva dosadašnja carstva pala, od Rimskog do Otomanskog. Zapad, predvođen SAD jeste zemlja sa ogromnom vojnom silom, ali nikada nisu imali iskustvo rata na svojoj zemlji, i zato su bahati. Samo na filmu su videli šta su to suze i krv. Ovde svaki čovek zna šta je su rat na sopstvenoj zemlji i prava patnja - i to mnogo bolje razume.VELIKI ČOVEK NIKITA

GOVOREĆI o iskustvu sa snimanja "Sunčanice", glumac Miloš Biković nam je rekao kako je "Mihalkov veliki čovek, još veći reditelj i da je nemoguće opisati ga u nekoliko rečenica".
- Ako želite sve da sažmem u nekoliko reči: To je to! Magija filma. Sećanje na vreme o kojem pričamo je sećanje kada je Srbija strahovito stradala, kada je izgubila cvet inteligencije i kada su Rusi bili ta prava injekcija DNK u naš krvotok. Doveli su ovde svoju elitu, što je bila neprocenjiva pomoć oporavku našeg naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije