Mlada Francuskinja: Zvuk trube gađa u srce i noge, možda se ovde i udam!

V. ILIĆ

sreda, 06. 08. 2014. u 19:14

Млада Францускиња: Звук трубе гађа у срце и ноге, можда се овде и удам!
Književnik Radomir Andrić u sredu u Dragačevu otvorio 54. sabor trubača i nazdravio šljivovicom

DOBRO došli u gostoljubnu Guču - srce hlebozarne Srbije, na najveću svetkovinu ljubavi i blagočašća da prijateljujemo uz zvuke truba radosnica! Ovim rečima književnika Radomira Andrića, uz saborsku himnu "Sa Ovčara i Kablara" orkestra Gorana Rankovića, u sredu je u dragačevskoj prestonici svečano otvoren 54. sabor trubača u Guči.

- Zvuk trube vezuje novorođenče za zvezde, mladence spaja u zakletvi da će se večno voleti i poštovati, domaćina ozaruje na saborištu u slavu rodne godine - jednostavno rečeno: sabori, svadbe, slave, zavetine, rođendani i ostala veselja, nalaze u trubi radosni odušak i duševno okrepljenje - kazao je Andrić. - Mnogi su uvereni da se Južna i Zapadna Morava sastaju kod Stalaća, ali svi dobronamerni gosti iz sveta i ljubitelji truba koji dođu u Guču saznaće da je pravi izvor i srcokazno ušće ovih reka ovde - u dragačevskoj muzičkoj prestonici. Uostalom, šta je drugo truba nego jedan od najlepših životnih trenutaka u našem nebozemnom imeniku.

Sa željom za dobar provod svima koji pesmom i igrom podmlađuju Srbiju, Andrić je nazdravio čašicom šljivovice predsedniku oštine Lučani Mladomiru Sretenoviću i direktoru Centra za kulturu u Guči Adamu Tadiću. Potom se Gučom razlegao zvuk trube, one sa juga i sa zapada. Zasviran je prvi moravac, zaigralo se i prvo saborsko kolo oko Spomenika trubaču. U srpski vez se uhvatila i mlada Francuskinja Marik Lišer (21).

- Naučila sam odmah korake. Nije teško, a i ovaj ritam te tera da igraš. Gađa te u srce i u noge - kazala nam je Marik. - Sama sam došla u Guču. Želela sam da ovo doživim i oduševljena sam, iako me žurka tek čeka. Rešila sam da ovde vreme provodim samo sa Srbima, a ko zna, možda ćete dobiti i mladu iz Francuske.

Putevima ka maloj varoši neprestano pristižu kolone automobila. Samo što se smeste u kuće ili dvorišta gučkih domaćina, gosti izmile na ulice. Odmah se hvataju za flašu piva ili rakiju i dozivaju trubače, kojih je u sredu bilo na svakom koraku. Bilo je i onih koji su u Guču došli pešice, prešli stotine kilometara. Takav je Vladiša Petrović (49) iz Strmostena kod Despotovca. Ovo mu je trideseti put da u Dragačevo dolazi peške, trebalo mu je osam dana do Guče, a iza njega je skoro 300 kilometara.

U ugostiteljskim objektima u sredu je bio tek poneki saboraš. I oni bolji trubači još ne sviraju punim dahom. Čuvaju se za subotnje finale, kada će "Večernje novosti" omiljenom trubaču na Saboru po 51. put dodeliti "Zlatnu trubu". U ime našeg lista nagradu će i ove godine dodeliti Borislav Bora Komad, dugogodišnji novinar koji je ovo priznanje uručivao 35 godina.

Jedan od 18 trubača, koji će se boriti za "Zlatnu", Siniša Stanković iz Zagužanja, u sredu, međutim, nije ispuštao instrument iz ruku. Ovo mu je, veli nam, 23. godina da dolazi na Sabor, i to na takmičenje, a nikada do sada nije osvajao nijednu od četiri glavne nagrade.

- Nikada se nisam nametao. Uvek sam samo znao da sviram i uveseljavam narod. Radio sam to najbolje što sam umeo. U Surdulici sam dobio prvu trubu i sada se nadam nekoj od nagrada na Saboru - rekao nam je Stanković dok je na uvce svirao lepim saborašicama.

Najavljivana najveća gužva u Guči za četvrtak uveče, kada je trebalo da na glavnoj pozornici zapeva folk diva Svetlana Ceca Ražnatović, biće pomerena za dan kasnije. Razlog su najavljene vremenske nepogode, a novi termin je petak u 21 čas. Organizatori su pozvali trubače da što jače duvaju u trube kako bi oterali oblake sa neba iznad gučke doline.

- Razgovarao sam sa Cecom i složila se da je najbolje da se koncert odloži. Jer, bilo bi šteta da saborašima uskratimo uživanje u njenim hitovima - rekao nam je Dobrivoje Marinski, direktor produkcije Sabora.

Sa razvedravanjem, u Guču će u petak, baš na Cecin koncert i svirku majstora Dejana Petrovića, stići i ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Sa njim će u društvu biti desetak ambasadora, među njima i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i njegov američki kolega Majkl Kirbi.

- Guča i ovdašnje trube su svemogući, a ko zna možda ovde padne i istorijsko pomirenje Istoka i Zapada - kroz šalu pričaju Gučanci.


MIRAN PROTEST

U TRENUTKU kada je zvanično otvoren Sabor trubača, gučkim ulicama se mirno prošetalo oko 300 radnika Industrijskog kombinata. Oni su protestovali zbog sedam neisplaćenih zarada, 14 naknada za putne troškove i dve godine nepovezanog radnog staža.

- U kombinatu je proizvodnja stala posle 58 godina neprestanog rada - rekla nam je predsednica sindikata Ljiljana Ružić. - Vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević, u okviru koga posluje kombinat, ne obraća pažnju na nas i strahujemo da bismo mogli da dobijemo otkaze. Zato smo na ovaj način bili primorani da upoznamo javnost sa našim problemima.

Miran protest nije ugrozio Sabor, niti saboraše na ulicama Guče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Dragana

06.08.2014. 19:23

Truba NIJE srbsko nasledje nego FRULA!!! vasari su tradicija lepote, odece, mladosti i domacinskih poslovanja da se zakljuce , tradicija seljaka i kuluture su nesto drugo . ovo je nametanje trubaca i sljokanje uz jeftinu zabavu gradskih izvodjaca..

Milojko

06.08.2014. 22:59

@Dragana - Agresivnost Bore Dugica oterala nas je od frule. Njegova "skromnost" jos vise.

upravo tako

07.08.2014. 08:07

@Dragana - Ako je iko naudio srpskoj muzici to je upravo B.Dugic. Moj drug koji svira frulu od kad je prestao da doji i koji svira svako kolo od svih nasih majstora primera radi Tihomir Punovic, Sava Jeremis, dakle asolutno tacno za sta mu je priznanje odao licno Dugic, nije ga pustio ni na jednoj audiciji jer na treba mu jos jedan Tihomir Paunovic.Bezobrazluk Borina i njegovo odvratno muziciranje je ruganje srpskoj narodnoj muzici.

Gloria

06.08.2014. 22:09

ne razumem u cemu vam je problem.Stalno bre nesto demantujete I ispravljate I onda kada treba da se opustite I uzivate.Ako vam se ne dopada zasto uopste citate te vesti.

Rahima

06.08.2014. 23:03

Mlada Francuskinjo, nece biti da je to bas sve. Valjda ima nesto i izmedju srca i nogu? Predavanja, muzejska postavka, izleti u okolinu... (Kud ce vam dusa tako gresnima!)

Realan

07.08.2014. 12:32

Vrati se u Francuskoj, do juce si mislila da nemamo ni viljuske ni tanjjre. Znam vas na pamet sta mislite. Zivim u Fr. licno sam osetio njihovu "ljubav".

Vlastimir

07.08.2014. 15:19

Dobro je da demonstranti nisu ugrozili slavlje. Samo neka se veseli i pije, a što ljudi za svoj rad nisu primili sedam plata i što imaju dve godine nepovezanog radnog staža, to nema veze. Bitno je da se vrši podela čak i između Egzita i Guče. Nažalost, taj izbor je ostao strancima, a naša realnost je u poslednja dva pasusa ovog članka.