VOZI „mini-moris“, maksimalno uživa u ovom životnom periodu - utisak je o Snežani Dakić Mikić, stečen već posle desetak minuta druženja. U danu u kojem su se smenjivali sunčani periodi, jaki naleti vetra i kiša u slapovima, demonstrirala je lakoću postojanja koja je njeno nekada strogo lice i držanje učinila mekšim i pristupačnijim.

Autorka emisije „U trendu“ u romantičnu stranu svoje ličnosti uvodi nas, kao u kakvom poetičnom filmu, kupovinom buketa crvenih ruža kod ulične prodavačice na Dorćolu. Pretpostavljamo - to je u trendu, baš kao i šoping u obližnjoj Ulici kralja Petra. Ne ostavlja lažnu sliku o sebi zastajkujući kraj izloga sa cenama koje privlače većinu žena, već nas uvodi u butik gde je znana kao mušterija sa stilom.

- Najviše volim da u kupovinu idem sama - priča Snežana. - Tako ne opterećujem savest da me neko čeka i da moram na brzinu da odlučim. Obožavam da kupujem u prolazu i kad su sniženja, ali tada je velika jagma, pa mora brzo da se reaguje.

U butiku isprobava rajf-tijaru i tako, nenamerno, upire prstom u glavni razlog gubljenje strogoće u izgledu. Promenila je boju kose.

- Išli smo postepeno, iz nijanse u nijansu. Sad sam u fazi između Džulijen Mur i Mahidevran. Ova tijara je u njenom stilu. Sledeća faza biće u stilu Hurem - crvena - smeje se Snežana dok pravi asocijacije na likove iz popularne turske serije.

Nismo Englezi, ali dok se približavamo Kuli Nebojša, praćeni kišnim kapima upozorenja da možda i nismo odabrali najbolji dan za šetnju, neizbežna je i priča o vremenu. Zimu voli zbog skijanja, ne prijaju joj vrućine...

Zahvaljujući produženim vikendima, uglavnom kraj mora, na kojima spaja posao i razonodu, već je uspela da pocrni i da pliva, iako je pravi odmor očekuje tek u avgustu.

- Vrlo sam aktivna. Idem u teretanu, plivam, pešačim... Ako neki grad ne prođeš pešice, kao da nisi ni bio u njemu. Kao studentkinja sam išla u Madrid da usavršavam španski i ceo širi centar obišla sam peške. Tako sam upoznala i Berlin, London, Milano, Rim... Što se tiče Beograda, poslednjih nekoliko godina živim u centru, pa više i hodam. Ove zime imala sam operaciju zbog problema sa krvnim sudom. Nisam smela da se bavim sportom, ali od tada mnogo pešačim.

Tako je, u Francuskoj ulici, otkrila kafeterije u koje svraća, mada najradije uživa u jutarnjoj kafi koju sama skuva.

- Bez jedne turske kod kuće kao da mi dan nije ni počeo. Zato, kad negde putujem, nosim kesicu omiljene kafe i kuvalo, ali ne ono najobičnije od kojeg se dobija rak, već neko zdravo i kvalitetno. Volim i moku, čak imam svoju recepturu za njeno pravljenje - bez mleka. Ta kombinacija kafe i čokolade mi prija kao slatkiš, a i dobro me razbudi.

Namera je bila da šetnju presečemo kafom u jednom od njenih omiljenih kafića, ali predah smo sticajem okolnosti napravili u drugom. Sticaj okolnosti ima ime i prezime: Frano Lasić. Stajao je na pragu lokala koji je upravo otvorio s kolegama glumcima. Sav u belom prkosio je nevremenu. Malo priče o moru, pa stendapu, džezu i bluzu koji će se uskoro čuti sa bine ovog lokala, i bili smo spremni za naredno odredište.

Na putu do Senjaka, gde Snežanina prijateljica ima restoran, evocirano more sručilo se na nas! I to je ovogodišnji trend. Automobil je bio zasut kišom, toliko da se iz njega nije moglo izaći. Čekajući da nebo posustane, Snežana je vreme prekratila „listajući“ fotografije u telefonu. Pokazivala nam je slike svoje ćerke Laure ali i dve devojčice koje njen suprug ima iz prvog braka.

- Laura je upravo završila prvi razred i bavi se sportom. Trenutno je u Budvi, u teniskom kampu. Radoznala je i odgovorna, o čemu svedoči i njena školska knjižica. Dobila je dobre opisne ocene - da je savesna, elokventna, da je dobro savladala gradivo... - govori ponosno Snežana, koju u oktobru očekuje proslava 20 godina trajanja emisije „U trendu“!


PORCIJA DOBROG RASPOLOŽENjA

Umesto očekivane priče o modnoj industriji, Snežana govori o nekim drugim trendovima za ovo leto:

- Ne dopustite da vam spoljni faktori remete raspoloženje. Napravite raspored - kada radite, idete u šetnju, na trening, čitate knjigu... Dobro je i da na DVD imate omiljene serije i da, kao porciju dobrog raspoloženja, pustite sebi u toku dana dve-tri epizode, jer na TV trenutno nema mnogo dobrih serija. Meni su se mnogo dopale „Igra prestola“, „Bordžije“, „Kuća od karata“, „Dauntonska opatija“...