RUSKA dramska serija “Institut”, koju je televizija Prva uvrstila od utorka (radnim danima u 15.45) u programsku šemu, donosi nam na mali ekran dašak vremena carske raskošne Rusije iz druge polovine 19. veka, koja je tada bila u ratu sa Turskom.

Baš u doba tužne životne priče Ane Karenjine. U centru zbivanja nalaze se učenice plave krvi, nadaleko čuvenih generala i grofova. Na moskovskom Smoljnom devojačkom institutu, Sofija, Mirjam, Varja, Tata, Katja i Asja dele zajedničku spavaonicu. Prefinjene i romantične, ove devojke sanjaju o čistoj ljubavi, ali ubrzo će saznati da je put do sreće uvek trnovit. Kada diplomiraju, mnoge će se dobro udati ili postati caričine dvorske dame.

Ipak, svi njihovi snovi neće se ostvariti, što će dovesti do razdora i mržnje preteći da uništi ugled dugogodišnje ženske tradicije. Sudbina je namestila da se Sofija zaljubi u grofa Vladimira Voroncova, koji je izgubio nadu da će sresti istinsku ljubav. Očaran Sofijinom iskrenošću i velikodušnošću, shvata da ona, ipak, postoji. I devojka pada na čari skoro dvadeset godina starijeg, ali zgodnog i hrabrog Voroncova, u koga se beznadežno zaljubljuje. Prvi kamen spoticanja njihovoj sreći biće grofova supruga Nina, koja će učiniti sve da im zagorča život.

USPEH DONEO NASTAVAK OVA visokobudžetna kostimirana melodrama, u velikoj meri snimana u autentičnim ambijentima, nastala je u produkciji ruskog giganta, državnog televizijskog kanala Rusija 1. Zbog ogromnog uspeha, posle 260 epizoda prvog serijala snimljen je i nastavak ”Tajne instituta za plemićke kćeri” sa Alisom Sopeginom u glavnoj ulozi.

Ljubavna priča Vladimira i Sofije u stanju je da prevaziđe sve životne prepreke i stereotipe vremena kada su žene ličile na tragične junakinje Tolstoja i Turgenjeva, ali i kada su muškarci jedni druge izazivali na dvoboj zarad časti svojih dama.

- Želeli smo da verodostojno dočaramo ljubavnu priču iz 19. veka, uz mnogo istorijskih činjenica iz Instituta za plemićke kćeri uz malo šminke - kaže režiser Leonid Belozorovič. - Serija prati životni put mladih i romantičnih, ali i te kako pametnih i hrabrih devojaka, koje se obrazuju daleko od stvarnog sveta. Možda na prvi pogled deluju nedodirljivo, baš zato što ih je većina plave krvi, ali one su, zapravo, poput drugih mladih dama koje pokušavaju da pronađu svoje mesto pod suncem.

Glavne likove u seriji tumače Alisa Sopegina, Aleksandar Arsentijev, Ksenija Hairova i Alena Sozinova.