Rok grupa Plejboj: Verni smo dobrom gruvu

J. Milojević

11. 08. 2012. u 20:55

Beogradska rok grupa „Plejboj“, posle 13 godina, ponovo nastupa na „Bir festu“

NOVA godina za bend „Plejboj“ počinje tačno u ponoć, u utorak 14. avgusta na prvoj večeri „Beogradskog festivala piva“. Posle 13 godina pauze ponovo okupljeni na bini - basista Roman Goršek, gitarista Igor Perović i saksofonista Dušan Petrović - podsetiće se kako su pre tačno dve decenije s perikama na glavama i uz plesačice na sceni Doma omladine prvi put nastupili.

Album, „Sviraj dečko“ izdali su 1994. s bubnjarem Miladinom Radivojevićem, a naredne godine palice je preuzeo Goran Milošević, sa kojim je „Plejboj“ snimila singl ce-de sa pesmama „Znaj“ i „Zajedno“, album „Overdrive“ (1997), muziku za film „Do koske“ (1997), predstavu „Trinidad“...

Energični i romantični, žestoki, a milozvučni, obišli su tih devedesetih godina sve srpske koncertne dvorane, sale, poljane i stadione na festivalskim i pojedinačnim nastupima. S bombardovanjem 1999. godine doneli su odluku da prestanu sa svirkom. Ipak, svi članovi benda ostali su u svetu koji vole i dobro poznaju.

UVEK MUZIČARI! IAKO u „Plejboju“ ne rade zajedno od 1999, svi članovi benda ostali su u muzičkim vodama. Gitarista Igor Perović i saksofonista Dušan Petrović posvetili su se filmskoj muzici, Igor je čak i glumio, kažu - bravurozno, u seriji „Neki novi klinci“, a Dušan svira u nekoliko muzičkih sastava, kao i bubnjar Goran Milošević. Roman Goršek se uglavnom bavio studijskim radom i muzičkom produkcijom. Pravio je muziku za reklame, predstave, seriju „Lisice“, osnovao sa Aleksandrom Kovač školu pevanja „Beogradski glas“ i svirao bas „za svoju dušu“.

U istom sastavu od 1995, s tri dobra razloga, spremni su za povratak:

- Prvo, ove godine je tačno 20 godina od formiranja benda, hteli smo taj jubilej da proslavimo. Dobili smo, zatim, poziv od organizatora „Beogradskog bir festa“ da nastupimo, i, poslednji razlog, ali nama najbitniji, napravili smo nove pesme. Publika na festivalu će ih premijerno čuti - otkriva nam Roman Goršek.

* Zvuče li nove pesme kao stari „Plejboj“?

- Mislim da su slične, samo u nekom novom vremenu. Ostali smo verni tvrđem rok zvuku i jakim gitarama, oštrom saksofonu i dobrom gruvu na bubnju i basu. Verujem da će se dopasti i starim i novim slušaocima.

* Ponovo ste na okupu u studiju, na probama... Kakva je atmosfera?

- Uvek smo mnogo vežbali i naše probe trajale su satima. Nismo tolerisali nikakve greške. Ne tolerišem ih ni danas, ali sad smo mnogo stariji i iskusniji, ne treba nam toliko vremena. A i manje grešimo.

* Ko su autori tekstova, muzike? Kako nastaju vaše pesme?

- Muziku i tekstove pravimo Igor Perović i ja, a aranžmane uvek radimo svi zajedno. Uglavnom pesme nastanu od nekog gitarskog rifa koji posle razrađujemo. Tek na kraju pišemo tekst.

* Planirate li treći album?

- Danas se retko snimaju albumi sa desetak pesama, ali ako bude bilo interesovanja tu smo. Dve nove pesme ćemo sigurno snimiti, i nadam se uraditi i spotove za njih.

* Šta nas još očekuje na „Bir festu“?

- Uz dve premijerne, sviraćemo sigurno sve hitove kao što su „Grizi metak“, „Koliko“, „Superstar“, „Znaj“, „Ko je ko“...

ROKENROL VREMENA

PRE dvadeset godina, teških devedesetih, bilo je više rokenrol i alternativnih bendova. Pre deset gotovo da uopšte nisu ni postojali. Danas se, pak, vraćaju na domaću scenu. Roman to objašnjava ovako:

- Očigledno je da se kreativnost i umetnost bolje realizuju u teškim vremenima, baš kao što su ova. Samim tim ima i više inspiracije, a i ljudi se okreću jedni drugima. Mislim da se neke dobre stvari mogu uraditi samo sa novim snagama, koje koren svoje kreacije mogu naći ugledajući se na neke pozitivne primere iz prošlosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)