Na Eurosongu 42 zemlje

Tanjug

15. 01. 2012. u 15:48

На Еуросонгу 42 земље
Iako Evropska radiodifuzna agencija još nije saopštila konačan spisak učesnika 57. takmičenja za Pesmu Evrovizije, najverovatnije će nastupiti učesnici iz 42 države

BAKU - Iako Evropska radiodifuzna agencija (EBU) još nije saopštila konačan spisak učesnika 57. takmičenja za Pesmu Evrovizije, koje će se u maju održati u Azerbejdžanu, najverovatnije će nastupiti učesnici iz 42 države.

Ućešće na takmičenju su potvrdili: Albanija, Austrija, Belorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Gruzija, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Letonija, Litvanija, Malta, Makedonija, Moldavija, Crna Gora.

Takmičiće se i Holandija, Norveška, Portugalija, Rumunija, Rusija, San Marino, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Turska, Ukrajina, Azerbejdžan kao domaćin i članice velike petorke Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Velika Britanija.

Posle pauze od dve godine, na najveće muzičko takmičenje vraća se Crna Gora.

Učešće Jermenije ostaje pod znakom pitanja zbog veoma loših odnosa sa Azerbejdžanom i izostajanja određenih garancija EBU.

Poljska je odlučila da ove godine ne učestvuje, jer kako je saopštio javni servis TVP, velika novčana sredstva biće izdvojena za predstojeće Evropsko prvenstvo u fudbalu, zbog čega ne mogu da finansiraju i Eurosong.

Zbog finansijskih poteškoća na Eurosongu ove godine neće učestvovati Češka, Andora i Monako.

Iako se govorilo da je posle 30 godina pauze moguć povratak Maroka, nacionalni emiter SNRT to je demantovao, navodeći kao razlog ekonomsku krizu. S druge strane konkurentski kanal 2M TV izrazio je želju da učestvuje na Eurosongu, ali pre toga mora da aplicira kod EBU.

I RTL Luksemburg potrdio je da neće učestvovati na takmičenju. Ta zemlja debitovala je na Pesmi Evrovizije 1956. godine, bila je jedan od osnivača Eurosonga, pobeđivala je pet puta, a iz takmičenja se povukla 1993. godine.

Lihtenštajn koji nikada nije učestvovao na Eurosongu, a posle više najava da će se takmičiti, ponovo je odustao.

Pravilnikom je utvrđeno da će se ove godina održati dva polufinala 22. i 24. maja, odakle će se po deset zemalja plasirati u finale koje će se održati 26. maja i priključiti direktnim finalistima Azerbejdžanu, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

Odlučeno je i da će publika putem televoting sistem glasati kao pre 2010. godina, tek pošto svi izvođači završe nastup.

O najboljima će i dalje odlučivati publika i stručni žiri u odnosu 50:50.

Raspored zemalja u polufinalima biće utvrđen 26. januara.

Pobedu Azerbejdžanu i mogućnost da budu domaćini, prošle godine omogućili su Eldar i Nigar sa pesmom "Running Scared".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije