Radujem se starim prijateljima

Slavica Dobrosavljević

subota, 03. 10. 2009. u 21:00

Радујем се старим пријатељима
 Zoran Predin, za „Novosti“, o dolasku u Beograd, koncertu u čast „Indeksa“, muzici. Muzička scena bivše Jugoslavije bila je treća po jačini u svetu

 SLOVENAČKOG muzičara i nekadašnjeg lidera grupe „Lačni Franc“ Zorana Predina beogradska publika imala je priliku da vidi u Sava centru na koncertu u čast legendarnih „Indeksa“, gde su, pored originalnih članova grupe, nastupile i neke od najvećih muzičkih zvezda bivše Jugoslavije. Popularni kantautor ističe da je izuzetno ponosan što je bio deo ovog muzičkog hepeninga.
- „Indeksi“ su bili jedna od najoriginalnijih postava u SFRJ, a moja teorija je da je muzička scena bivše Jugoslavije bila treća po jačini u svetu - kaže, za „Novosti“, Zoran Predin. - Za mene je velika čast što sam pozvan u tu veliku reprezentaciju, verovatno je uspeh grupe „Lačni Franc“ doprineo tome. Ovakvi koncerti me raduju zbog dve stvari. Prva je ta što je to prilika da ponovo sretnete stare prijatelje i upoznate nove, a druga je što pesme „Indeksa“ na neki način ponovo vraćamo u život i pokazujemo da su dobra muzika i kvalitet neprolazni.
* Da li beogradska publika u skorije vreme može da očekuje vaš solistički nastup?- Ove jeseni sigurno ne, jer pripremam nešto novo. Voleo bih da napravim šansonjerski koncert, sa gitarom, u „Ateljeu 212“. Ponovo sam probudio svoj „Džipsi sving bend“. Napravio sam program koji obuhvata neke moje pesme iz prošlih vremena na drugačiji način i neke potpuno nove. Nadam se da će publika i nove pesme zavoleti kao stare.
* Osim na slovenačkom, pevate na još jednom jeziku. Da li je taj drugi jezik srpski, bošnjački, hrvatski ili srpsko- hrvatski?
- To je srpsko-hrvatski jezik, koji sam već naučio. Najvažnije je da me svi razumeju. Inače, dosta dobro govorim engleski i francuski jezik.
* Ove godine obeležavate 30 godina karijere. Izjavili ste da ćete taj jubilej proslaviti s namerom da „otkačite“ prošlost. Da li ste mislili na muzičku prošlost ili na nešto drugo?- Muzička prošlost je nešto što mi se više ne da da vučem preko brda. Došao sam na vrh svog životnog brda i hoću polako da se spustim, pa sam neke stvari ostavio s one strane, osim pojedinih pesama sa stalnog repertoara koje će sa mnom ostati do kraja.
* Prošle godine ste objavili album „Pod srečno zvezdo“, na kome se nalazi i obrada revolucionarne pesme „Bilećanka“, koju često pevate na nastupima...- Ja sam fan partizana. Uvek sam bio osetljiv na sve što ide uz tu hrabrost i što su partizani napravili dok su se borili za slobodu. Bio sam jedan od prvih koji je znao da odvoji partizanstvo od ideologije komunizma. Za mene su to dve različite stvari i nikad nisam bio previše oduševljen što se to pomešalo.
* Zanimljivo je da su veze na umetničkoj sceni SFRJ bile najjače upravo u vreme raspada države. Kako to objašnjavate?- To je ono što je bilo zdravo u toj zemlji. Sva ta prijateljstva, saradnja i umetničke scene izrasle su samostalno, nezavisno od politike. Upravo taj novi talas osmadesetih nas je još više povezao. To je u svim žanrovima bila vrlo jaka generacija i mislim da smo svi iz tog perioda ostali prijatelji i dalje živimo u tom umetničkom svetu.
* Svojevremeno ste sa Arsenom Dedićem i Borom Đorđevićem organizovali zajedničke pesničko-muzičke večeri. Kako danas gledate na to i da li postoji šansa da se ponovo nađete na istoj sceni?
- Dok smo živi, za te stvari uvek postoji šansa. Ali sad smo se latili drugih stvari i mislim da dobri trenuci iz prošlosti moraju ostati u lepoj uspomeni. Ne vidim razlog da sada bilo šta ponavljamo. Za mene je sada izazov da mi album izađe u Americi i da napravim koncerte u Njujorku, San Francisku, Sidneju... To su stvari koje me interesuju.
* Sa kim ste u kontaktu od kolega iz bivše Jugoslavije?- To je cela ekipa „Indeksa“ i, naravno, moji prijatelji koji se još bave muzikom. Svuda nas je puno. Tu su Bajaga, Gile, u Parizu je Darko Rundek, u Beču Vlada Divljan... Sa Lošom sam razgovarao baš ovih dana, trebalo bi da snimimo duet.
* Da li se čujete sa Arsenom i Borom?- Sa Borom nisam u kontaktu. On je promenio način života, čujem da je sada dobro i želim mu sve najbolje. Sa Arsenom se povremeno čujem.


“PLAVI VOZ“- RADIM muziku za srpski film „Plavi voz“. Već sam komponovao jednu pesmu „Bolje sutra, bolje ja“. Radnja filma se dešava osamdesetih godina u Beogradu.

OBRADE
* NEKE od starih hitova nameravate da snimite na španskom, francuskom i engleksom jeziku...
- Album na engleskom jeziku je već snimljen. Sledeće godine planiram turneju u Americi, a do kraja ove godine čekaju me nastupi u Nemačkoj. Slobodno vreme uglavnom porovodim u studiju. Sa Masimom snimam album na italijanskom jeziku, a pesme su već prevedene. Posle toga očekuje me snimanje albuma na francuskom jeziku, koji ću sam otpevati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije