VARŠAVA - Poljska pokušava da pomogne svom sunarodniku, režiseru Romanu Polanskom koji je u Švajcarskoj u subotu uhapšen po poternici američkih vlasti zbog seksa sa trinaestogodišnjom devojčicom pre više od tri decenije.

"Taj slučaj zahteva međunarodnu reakciju. Takav pritisak može da ima veliki značaj. Način na koji je veliki režiser uhapšen je uvredljiv", kazao je danas poljski ministar kulture Bogdan Zdrojevski.

Ministarstvo kulture već je zatražilo od poljske diplomatije da interveniše, a ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski ne isključuje da će zatražiti od američkog predsednika pomilovanje za Polanskog.

"Polanski ima dvojno francusko-poljsko državljanstvo, te ima puno pravo na našu konzularnu pomoć", podsetio je Šikorski.

Poljsku kulturnu javnost i zvaničnike posebno je ogorčilo to što je Roman Polanski pozvan kao gost filmskog festivala u Švajcarskoj, a umesto da preuzme nagradu za životno delo uhapšen je u subotu na aerodromu u Cirihu i već je počela procedura izručenja SAD.

I predsednik Poljske Leh Kačinjski obećao je da će posredovati u aferi Polanskog, koji zbog toga što bi u SAD bio uhapšen za silovanje maloletnice izbegava već 31 godinu američko tlo a takođe i Veliku Britaniju u strahu da bi bio izručen.

Poljaci su uvereni da njihov slavni zemljak nije kriv, pošto je devojčica kasnije priznala da je sama pristala na seks sa režiserom, te da Polanski nije dobio pravo da se pošteno brani i odbrani od optužbi za silovanje maloletnice.

Za to bi mu inače da se proces vodi sada u Poljskoj po nedavno pooštrenim antipedofilskim paragrafima krivičnog zakona pretila čak prinudna hemijska kastracija ili boravak u psihijatrijskoj bolnici zatvorenog tipa dok se ne podvrgne lečenju.

Roman Polanski rođen je 1933. godine u Parizu u porodici poljskih Jevreja koji su se 1937. godine vratili u domovinu u Krakov a za vreme rata završili u nacističkim koncentracionim logorima koje deo porodice nije preživeo.

Polanski je studirao režiju na slavnoj filmskoj akademiji u poljskom Lođu, igrao je u nekoliko filmova poljskog klasika Andžeja Vajde a posle svog debitantskog ostvarenja "Nož u vodi" za koje je dobio nagradu kritike na festivalu u Veneciji a koje se nije dopalo komunističkim vlastima emigrirao je 1962. godine iz Poljske.

Svetsku slavu stekao je američkim i evropskim filmovima "Rozmarina beba", "Kineska četvrt", "Tesa" a za film "Pijanista" 2002. godine dobio je američkog Oskara, Zlatnu palmu u Kanu i francusku nagradu Cezar.

Advokat:Izneneđen sam

Advokat reditelja Romana Polanskog, koji je u subotu uhapšen u Cirihu po američkom nalogu, izjavio je da je iznenađen hapšenjem jer je njegov klijent često odlazio u Švajcarsku, piše danas francuski dnevnik Figaro.
Advokat Erve Temim, koji je tebalo sinoć da otputuje u Cirih, rekao je za list da namerava da se bori protiv eventualnog izručenja Polanskog SAD.
"Nismo očekivali hapšenje pošto je (Polanski) odlazio redovno u Švajcarsku, i to godinama", rekao je Temim, dodajući da reditelj čak poseduje planinsku kuću u Švajcarskoj.
Američke vlasti imaju 40 dana da formalno zatraže izručenje Romana Polanskog, koji je uhapšen po američkom nalogu za hapšenje izdatom pre 31 godinu zbog seksualnog odnosa s jednom 13-godišnjom devojčicom.