Piši mi do Holandije

S. STANKOVIĆ

11. 10. 2007. u 18:00

Пиши ми до Холандије
Nevena Božović iz Kosovske Mitrovice braniće boje Srbije na dečjem "Evrosongu" u Roterdamu. Učenica OŠ "Sveti Sava" napisala muziku i tekst za pesmu s kojom je nedavno blistala na predizbornom takmičenju u Vršcu
NAJVIŠE glasova dobila je, a time zauzela prvo mesto na ovogodišnjem izboru najbolje pesme za Dečju pesmu evrovizije, Nevena Božović, sa numerom "Piši mi", čiji je tekst i muziku sama napisala.

Rečenica, nedavno izgovorena u vršačkoj hali "Milenijum", još bruji u ušima ove lepe devojčice iz Kosovske Mitrovice. I samo Nevena Božović zna koliko srce jedne trinaestogodišnjakinje može brzo da udara kad žiri pročita ime pobednika na izbornom takmičenju za dečji "Evrosong", koji će se održati u holandskom gradu Roterdamu. Jer, umela je, u vremenu kada malo ko još piše pisma, bilo koje vrste, srcem i pesmom natera nekog da i to uradi.

- Ove godine je upisala prvu godinu Muzičke škole, mada je njena nadarenost odavno isplivala na površinu - još se veseli Nevenina majka Ružica. - Učestvovala je i dosad na festivalima, više puta pobeđivala, ali ovo u Vršcu je zaista nešto posebno.

Širokog osmeha i vedrih očiju, Nevena "crkuće" kako joj pesma udiše život:

- Uvek mi otera suze, ako počnu da naviru.

Putovala je Nevena, išla je svuda, ali Kosovska Mitrovica joj je u srcu. Tu su joj drugovi, u njoj je već zvezda. I u Osnovnoj školi "Sveti Sava", u vreme velikog odmora, drugarice zapevaju neku Neveninu kompoziciju.

- Odavno ih pišem, a pomaže mi i nastavnik Dušan Popović. On je za pobedničku kompoziciju uradio aranžman - kaže mladi kantautor.

- I njena sestra Jelena ima pevačkog talenta - hvali se mama Ružica. - Nastupale su i zajedno na festivalima.

Ređale su se nagrade na festivalima zabavne muzike, poput "Cvrkuta sa Ibra" u Kosovskoj Mitrovici, zatim "Čarolija", "Dečiji festival u Kruševcu"...

Svi prepoznaju tananu Neveninu ruku, koja prelazi preko dirki klavira. I, svi znaju da u školi ima sve petice.

Znaju li se Nevenini idoli, uzori među pevačima?

- Obožavam sestre Kovač! - kaže sva ustreptala devojčica. - Ali, slušam i domaću i stranu muziku. Volim i Olivera Dragojevića, "Magazin"...

Poručuje Nevena svojim pesmama svima da se raduje. A u decembru, u Roterdamu u Holandiji, gde će prelepim glasom braniti boje naše zemlje, isto će reći: Život je pesma.

- Ma koliko umeo životni put da bude težak, note i stihovi nađu put do srca - sažima svoj moto na estradnom putu naša predstavnica na "malom song-kontestu" u Holandiji.

IZVESNO
- IZVESNO je da naša kćerka voli muziku i želi njome ozbiljno da se bavi - predoseća Nevenina majka Ružica. - Mi joj nećemo stajati na putu. Kada je vidimo i čujemo da stalno peva, i kada vozi bicikl, kad se skija, onda je sve jasno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

milan

12.10.2007. 09:34

Majka je rodila , ona je stvarno osvezenje za tu vrstu muzike u Srbiji , mlada, pametna , odlicna ucenica u dve skole sa svim peticama , nadam se da su to vrednosti koje ovo drustvo treba. Deco ugledajte se na malu Nevenu. Cestitam roditeljima ocigledno da je uredan sportski zivot udahnuo zdrav duh u njihovu decu. Nevena srecno u Roterdamu svi smo uz tebe.

Predrag

12.10.2007. 09:36

Slazem se sa prethodnim komentarom dete je em nadareno glasom a tek kakav stas ima. Ona i ne mora da peva izgleda kao mali andjeo . Bravo Nevena.

mitrovcanka

12.10.2007. 15:05

Verujte mi da sam ponosna sto je Nevena moja sugradjanka, ponovo dobre vesti iz Mitrovice , pre nekog vremena do je bio Novak Djokovic a sada Nevena. Ocigledno da je ovo podneblje puno talentovane dece , zato ih podrzimo i neka nas takvi predstavljaju u svetu. Ljubim te zlato , ako ikada budem imala cerku zelim da bude kao ti .