UZAVRELA atmosfera, skoro četiri časa dobre svirke, 40 muzičara na sceni, 100.000 ljubitelja novokomponovane muzike... Ovako je preksinoć bilo na beogradskom Ušću na solističkom koncertu Svetlane - Cece Ražnatović.
Bilo je fascinantno videti na jednom mestu toliko mladih ljudi. Na Ušću je pevala cela Srbija. Došli su Cecini fanovi i iz okolnih republika. Niko nije želeo da propusti jedinstveni muzički hepening. "Znam za jedan grad, zove se Beograd" pevali su svi uglas. Orilo se "Ceco, mi te volimo". Atraktivne devojke, "napumpanih" usana i dekoltea sve vreme su neumorno đuskale uz hitove naše najpopularnije pevačice, koja je još jednom potvrdila da je neprikosnovena kraljica domaće estrade. Fenomen Cecine popularnosti i ono što se preksinoć dogodilo na Ušću teško mogu da objasne sociolozi i kulturolozi.
Na tribinama su bile sestre Olivera, Katarina i osmogdišnja Stefanija koje žive u Minhenu. Došle su u rodni Beograd na odmor zbog Cecinog koncerta.
- Volimo Cecu i ovo je za nas veliki događaj - rekla nam je jedna od njih. - Karte smo rezervisale još u Nemačkoj. Ne žalimo ni dinara koji smo dali.
Najstariji gosti na Cecinom koncertu bili su bračni par Lakić. Nisu krili oduševljenje onim što su videli i doživeli.
- Uživali smo, ova mladost nas je usrećila. Ceca je kraljica, a ovo je pravi spektakl. Dva sata u ovakvoj buci i gužvi bilo je dovoljno za naše godine.
Ceca se nije štedela. Otpevala je više od 40 hitova. Publika je uživala i u pesmama sa novog albuma "Idealno loša". Čula se numera "Žuto pile", koju je posvetila pokojnom suprugu Arkanu. Nastale su ovacije u publici kada je zapevala "Lepi grome moj", koju su njeni fanovi do kraja koncerta imali priliku da čuju još nekoliko puta.
- Presrećna sam i još ne mogu da verujem šta se dogodilo - kaže za "Novosti" Ceca. - Lepši poklon za 33. rođendan nisam mogla da dobijem. Oduševljena sam reakcijom publike. Ponele su me emocije, tako da u jednom trenutku nisam mogla da sakrijem suze. Drago mi je što je publika uživala u mom nastupu, ali mi je žao onih koji su ostali izvan ograđenog prostora, jer nisu na vreme nabavili karte.
Posle tri i po časa dobre zabave, Ceca je za kraj na bis otpevala još nekoliko pesama, a zatim je u svojoj kući sa prijateljima i saradnicima proslavila uspešan koncert.


SJAJAN ZVUK
KAKO nezvanično saznajemo, organizacija čitavog spektakla koštala je oko 400.000 evra. Za scenu je bila zadužena jedna poznata italijanska kompanija, a za zvuk "Berar" iz Novog Sada, u saradnji sa inostranim partnerima. Ozvučenje je bilo jačine skoro milion vati, tako da se koncert čuo i u drugim delovima grada, na Senjaku, Vračaru... Mnogi su spektakl pratili sa Kalemegdana, gde je jasno dopirao zvuk sa Ušća.


MALO POVREĐENIH
PUNE ruke posla imali su lekari klinike "Anlave". Bilo je čak 500 intervencija. Osam medicinskih ekipa zbinulo je mladiće i devojke, koji su uglavnom zbog vrućine i gužve padali u nesvest.
- Niko nije ozbiljnije povređen - kaže dr Dragan Đorđević. - Nekoliko njih je zadobilo povrede ruku i nogu, a zabeležena su i dva astmatična napada.
Neumorno su radili i radnici Gradske čistoće koji su posle koncerta očistili više od 200 kubika raznog smeća.
B. K.

SAŠA MATIĆ
SVETSKI NIVO
- ODUŠEVNjEN sam, jer je ovo prevazišlo moja očekivanja. Odavno u Beogradu nije priređeno nešto slično. Sve je bilo na svetskom nivou, ništa nije prepušteno slučaju. Mikrofon nije nijednom zaškripeo.

MIRA ŠKORIĆ
DIRLjIVO
- CECA je još jednom pokazala da je naša najveća zvezda. Puno mi je srce što je priredila takav spektakl. Ne znam ko ovde to može da ponovi. Sve je bilo na nivou, ozvučenje, razveta, organizacija. Bilo je veoma dirljivo, puno emocija. Ceca je mnoge rasplakala, mene pesmom "Žuto pile".


DOLAZAK
CECA je na Ušće stigla oko 20 časova u velikom crnom blindiranom automobilu "ford ekskluziv limitid" u pratnji još četiri džipa. Obučena u zelenu majicu na brtele i farmerke ušla je u specijalnu garderobu - kamion za spremanje. Sa njom u društvu bila su i njena deca Veljko i Anastasija. Do početka koncerta Cecini sin i ćerka nekoliko puta su izlazili na binu, a publika ih je pozdravljala gromoglasnim aplauzom.


POZNATI
OKO 18 časova na Ušću je već bilo više od 10.000 devojaka sve nalik na Cecu i nešto manje muškaraca u njihovoj pratnji koji su podsećali na sportiste - uglavnom fudbalere. Muzika je masu zagrevala već od 15 časova i to isključivo stranim pop i rok numerama Stinga, Vitni Hjuston, Robi Vilijamsa, Madone... Među gostima videli smo glumicu Bojanu Ordinačev, pevačicu Anabelu, glumca Viktora Savića, košarkaše Gorana Jeretina i Vladimira Dragojlovića.

U VIP kafeu pevali su i igrali Cecini najbliži prijatelji: Romana, Zvonko Marković, Milorad Vučelić, Dragiša Dinić, Dušan Petković, Đogani...


POMOĆ
MEDICINSKO osoblje i redari imali su pune ruke . Kolapsi i padanje u nesvest bili su vrlo česti. Devojkama i mladićima iz prvih redova u masi nestajalo je vazduha. Zabranjeno je bilo unositi svoja pića i flaše sa vodom, a oni iz najgušće mase nisu mogli da dođu do šanka i da kupe tečnost.

OSVEŽENjE
NA šankovima su se prodavali sokovi, voda i pivo po ceni od 100 dinara. Tu se mogao kupiti i novi Cecin disk "Idealno loša" koji je koštato 499 dinara, a šeširi i kačketi sa natpisom "Ceca Ušće 2006" 500 dinara.

UPORNOST
TRI sestre: Olivera, Katarina i osmogodišnja Stefanija stigle su na Cecin koncert iz Minhena. U Beogradu će provesti i deo odmora, ali je njihov glavni cilj bio da prisustvuju ovom velikom spektaklu.