Završeno snimanje kratkog filma Smena

D.Ć.

utorak, 17. 09. 2019. u 23:46

Завршено снимање кратког филма Смена

Foto Tanjug

U Beogradu je završeno snimanje kratkog švajcarsko-srpskog filma "Smena", u režiji Luke Popadića
U Beogradu je završeno snimanje kratkog švajcarsko-srpskog filma "Smena", u režiji Luke Popadića, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.


U fokusu ove filmske priče nalazi se bombardovanje RTS-a i Srbije tokom 1999. godine, kao i uzroci-posledice tog čina.


Priča "Smene" prati mladog američkog TV reportera Džejmsa, koji 1999. godine dolazi u Beograd sa jakim profesionalnim ubeđenjima i verom u slobodu i koji je, nakon uništenja zgrade RTS-a, primoran da donese tešku profesionalnu i moralnu odluku. Glavnu ulogu u filmu tumači britanski glumac Rajan Vitl.


"Fascinira me koliko su ljudi spremni daleko da odu kako bi postigli svoj cilj. Džejms je veoma zanimljiv lik i bilo mi je uzbudljivo da dočaram tu njegovu moralnu dilemu", rekao je Vitl.


Reditelj Luka Popadić objašnjava da je za vreme bombardovanja Jugoslavije živeo u inostranstvu i da ga je veoma pogodilo kako inostrani medijie izveštavaju o o događajima u bivšoj Jugoslaviji.


"Pitao sam se kako je do toga moglo da dođe u navodno slobodnom društvu. Veoma sam srećan što smo uspeli da snimimo ovaj film, tim pre što su koprodukcije u kratkom filmu teško ostvarive" kazao je Popadić.


Pročitajte još: I svetske zvezde u srpskom filmu o NATO zločinima


Igrani i dokumentarni filmovi Luke Popadića prikazani su i nagrađivani na više od 100 festivala u zemlji i svetu.


Film "Smena" produciraju Švajcarska producentska kuća Cognito Films i dve srpske producentske kuće: Prababa produkcija i Stanković i sinovi. Projekat je podržan i od strane Filmskog centra Srbije, a u kategoriji manjinskih koprodukcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije