Nove pesme Amire Medunjanin: “Damar” sultanije sevdaha

J. POPOVIĆ

25. 10. 2016. u 14:32

Amira Medunjanin novim pesmama najavljuje beogradski koncert u decembru

Нове песме Амире Медуњанин: “Дамар” султаније севдаха

Foto: P. Milošević

KADA pitaju interpretatorku sevdaha Amiru Medunjanin kakav joj je poslednji album “Damar”, ona kaže “Baš je lep”. I baš jeste! Čini ga devet pesama, od čega su dve autorske, a ostale tradicionalne numere iz Srbije, BiH i Makedonije. Promoteru “Damara”, rok kritičaru Peci Popoviću, gotovo da je nelagodno da o Amiri kaže neku reč hvale, nakon svih svetskih pozitivnih kritika na njen rad.

- Amirin prvi album dobio je odlične kritike u Francuskoj - objašnjava Peca. - Drugi je proglašen najboljim etno-albumom u Evropi, treći u Engleskoj, a zbog prethodnog “Svila i kamen”, “Njujork tajms” je pisao da je ona “balkanska Bili Holidej”. Da je “Njujork tajms” tako pisao na pola strane o nekom našem političaru, mi ni danas ne bismo mogli da živimo od toga, a Amira, sultanija sevdaha, jeste skromna. Ona je muziku iz kafana prenela u svet.

Album “Damar” sniman je dva meseca u muzičkom studiju Pitera Gebrijela u engleskom gradu Batu. Tamo su vrsni muzičari, gitaristi Ante Gelo i Boško Jović, klavijaturista i perkusionista Bojan Zulfikarpašić, kontrabasista Zvonimir Šestak i Amira imali apsolutno savršene uslove za rad.

- Pesme su se krčkale dve godine - otkriva pevačica. - Prvi put imamo dve autorske kompozicije. “Pjevat ćemo šta nam srce zna” je za nas napisao Damir Imamović, a naslovnu “Damar” gitarista Boško na stihove Marije Karaule Krznarić.

Numeru “Vjetar ružu poljuljkuje”, Amira je pronašla na snimku zaboravljenog Ede Ljubića, zabeleženom 1942. godine u Čikagu sa tamošnjim tamburašima:

- Pala sam na glavu kad sam našla tu pesmu. Tu je i “Ah, što ćemo ljubav kriti”, koju godinama izvodimo na koncertima i nikako da je snimimo. Boško je napravio fenomenalan aranžman, maltene novu kompoziciju. “Kad ja pođoh na Bembašu” je, kažu, sarajevska himna. Meni jako draga. Boško je tu fantastično odsvirao dvanaestožičanu gitaru, koju smo sasvim slučajno našli u studiju. Mislim da je čak od Van Morisona, koji je bio u studiju pre nas.

Na albumu su još “Tvojte oči leno mori”, “More izgrejala sjajna mesečina”, “Oj, golube, moj golube” i “Moj dilbere”, numere koje Amira izvodi sa suzama u očima, jer to je sevdah - bol duše, koji se ne može lažno predstavljati.

BOJIM SE SAVA CENTRA

ALBUM “Damar” Amira Medunjanin će publici predstaviti 8. decembra u beogradskom Sava centru.

- Bojim se Sava centra - priznaje Amira. - Prepadnem se kada vidim koliki je i koliko ljudi tu staje, pa poželim da se sakrijem negde i samo glas da izlazi. Imaćemo nekoliko gostiju, a izvešćemo pesme sa novog albuma i nekoliko numera koje smo ostali dužni prethodnog puta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije