HEROJ IZ ULICE NARODNIH HEROJA: Miodrag Skale Gvozdenović nije zaboravljen u svom rodnom Nikšiću

Veliša Kadić

16. 05. 2021. u 07:39

LEGENDARNI Miodrag Skale Gvozdenović, najsvestraniji sportista Jugoslavije, Crne Gore i Nikšića svih vremena, preselio se ovih dana u večnost.

ХЕРОЈ ИЗ УЛИЦЕ  НАРОДНИХ ХЕРОЈА: Миодраг Скале Гвозденовић није заборављен у свом родном Никшићу

Foto TV Nikšić

Vanserijski odbojkaš, košarkaš, rukometaš, fudbaler, stonoteniser... Zatvorio se životni krug čoveka koji je svojim sportskim dostignućima obeležio jedno vreme koje će teško moći bilo ko da ponovi.

 Dr Pavle Pajo Perunović, Foto V. Kadić

Njegovi prijatelji u rodnom Nikšiću sa velikom tugom primili su vest da je prestalo da kuca ogromno sportsko Skalovo srce. Iako je živeo u Subotici, gde je radio kao profesor fizičke kulture na Ekonomskom fakultetu, Skale se nikada nije odricao rodnog kraja, nikšićkih sportskih terena i sala, čuvenog korzoa, drugova koji su obeležili njegovo detinjstvo, mladost i zrele godine.

Tišina se uselila u Ulicu narodnih heroja, u centru Nikšića, u kojoj je Skale napravio prve korake i počeo da stiče ljubav prema sportu. Snažan i pun želje za uspehom sa nikšićkog asfalta krčio je put ka zvezdama. Bio je sportsko čudo o kome su se i za njegovog života ispredale neverovatne priče. Fudbal, košarka, rukomet, odbojka, stoni tenis, bili su sportovi u kojima se dokazivao, sticao slavu koju je prenosio svuda gde je boravio.

- Teško mi je pričati o Skalu, velikom prijatelju i čoveku, ljudeskari, sportskoj gromadi.

IZ BOLNICE NA UTAKMICU

- Sećam se, igrali smo rukometnu utakmicu sa Titogradom u Nikšiću, kada je Skale bio u bolnici zbog upale pluća. Poluvreme gubimo jedan razlike, a on ne može da se smiri, nego izašao iz sobe, došao do ograde i pita prolaznike: "Kako stojimo?". Preskočio je ogradu, dotrčao do nas i ušao u igru. Utakmicu završavamo trijumfalno sa 10 golova prednosti! To je mogao samo Skale. Posle utakmice vratio se u bolnicu i nastavio lečenje - dodaje Duško Žuti Mijatović, koji je imao veliki peh da poslednje vreme ostane bez nekoliko dragih ljudi, drugara. - Ode Skale, Musa Njunjić, Manjo Tomić, Ljubo Nikčević, Miloš Šobajić, koji mi je darivao knjigu "Mojih devet života". Kada je dospeo u bolnicu dopisivali smo se sve do njegove smrti.

Pogodio me njegov odlazak - priča, za "Novosti", Duško Žuti Mijatović, sa kojim je Miodrag Gvozdenović od gimnazijskih dana pa do smrti bio nerazdvojan.

- Zajedno smo trenirali košarku. Bio je izuzetno darovit za sve sportove. Da je kojim slučajem u naše vreme tenis bio popularan, siguran sam da bi bio najbolji teniser sveta.

 Miodrag Skale Gvozdenović, Anatolij Policuk, iz SSSR-a i Poljak, Gavlovski na postolju na EP 1975. kada je reprezentacija SFRJ osvojila prvu medalju, Foto OSS

- Skale je - kaže Mijatović - posedovao sve što niko od nas nije imao - želju za pobedom. Pamtim mnoge događaje i dogodovštine, pa i ovog kada me je jednom prilikom na železničkoj stanici u Subotici sačekao i rešio da me odmah povede na ručak u neki restoran koji je držao, mislim, golman Spartaka Šarenac, njegov prijatelj. Rekao mi je da idemo na somovinu. Pitam ga u čemu je stvar, a on mi kaže da obavezno prenesem Šunji Mrvaljeviću, našem prijatelju, da je ulovio soma od osam kilograma. On se sa Šunjom takmičio i u tome ko je bolji ribolovac, gde je Šunja zaista bio neprikosnoven. Ali džaba, Skale nije mogao da trpi da je neko i u tome bolji od njega.

INICIJATIVA

POZNATI sportski novinar Milorad Dugo Đurković pokrenuo je inicijativu da Sportski centar u Nikšiću ponese ime Miodraga Skala Gvozdenovića. Zdušno su ga podržali Duško Mijatović Žuti i dr Pajo Perunović.

- Sjajna ideja koju će, verujem, Nikšićani pozdraviti. Skale je zadužio Nikšić i to je najmanje što mu grad može uzvratiti - dodaje Mijatović.

Duško Žuti Mijatović ispred rodne kuće Skala Gvozdenovića, Foto V. Kadić

 

U JEKU njegove dominacije pod obručima, kada Sutjeska i Mladost žanju uspehe zahvaljujući Skalu Gvozdenoviću koji je cepao mrežice sa po 50 i više poena, ali i Dušku Žutom, Paju Buriću, Slobu Nikoliću, Savu Zekoviću, Mišku Vučuroviću, kasnije Željku Ceroviću, Miodragu Baletiću, Gašu Vukajloviću, u Nikšić dolazi prekaljeni sportski radnik Vukašin Vule Vukalović, direktor Sportskog društva Bosna iz Sarajeva.

Nikšićanin Vule sa sobom vodi Skala i Paja Burića i to u odbojkaški klub Bosna!

- Posle toga znamo kako je išao razvojni put Gvozdenovića. Sa Bosnom je postao prvak države, da bi potom prešao u Spartak i pomogao da Subotičani postanu prvaci "Juge".

Skale postaje reprezentativac Jugoslavije i na prvenstvu Evrope 1975. proglašen je najboljim evropskim odbojkašem!

Naša selekcija je osvojila prvu medalju i to bronzanu - priseća se Mijatović.

PORAZE NIJE TRPEO

- Igrali smo fudbal mnogo puta zajedno. Bio je i tu darovit - kaže nekadašnja perjanica kluba malog fudbala Mozgen dr Pavle Pajo Perunović. - Pobedama se radovao kao malo dete, ali zato poraze nije mogao podneti. Sećam se da je jednom bio poludeo kada je njegov tim izgubio od moje ekipe 4:3.

Igrali smo u to vreme sa Vojom Lazarevićem, Miškom Jaukovićem, Stevom Adžićem, Ljubom Kontićem, Vladom Đukićem, Stankom Zekovićem... Bio je veliki čovek, izuzetan sportista, koji je svoja znanja i umeća dokazivao na mnogim poljima. Radovali smo se njegovim uspesima.

Gvozdenović je bio odbojkaška vidra sa odrazom od 1,22 m, i bio nerešiva enigma protivničkim ekipama i selekcijama. Hroničari su zabeležili da je Skale na nezvaničnom prvenstvu sveta u Konstanci (Rumunija) proglašen za najboljeg igrača planete! Dva puta je bio najbolji igrač Balkana. Ispred jugoslovenske reprezentacije nosio je državnu zastavu na međunarodnim igrama u Alžiru. U SAD je sa saigračima osvojio titulu profesionalnog prvaka Amerike 1977. i 1983. godine. Jedan je od pionira odbojke na plaži. U Kupu šampiona igrao je za Partizan, Zvezdu, Mladost i GIK Banat. Uvek je isticao da je Nikšićanin iz Ulice narodnih heroja. I tako sve do zadnje ure.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)