ĆERKA MAJCI POSTALA MATI: Manastir Mala Remeta dočekuje uskršnje praznike u najbrojnijem sestrinstvu (FOTO)

S. KOSTIĆ

27. 04. 2021. u 12:30

PREDSTOJEĆE uskršnje praznike manastir Mala Remeta dočekaće sa najbrojnijim sestrinstvom u poslednjih pet decenija.

ЋЕРКА МАЈЦИ ПОСТАЛА МАТИ: Манастир Мала Ремета дочекује ускршње празнике у најбројнијем сестринству (ФОТО)

Foto: S. Kostić

Posle upokojenja igumanije Rafaile (84), aprila prošle godine, u manastiru je ostala samo jedna monahinja - Efrosinija. Ona je sada dobila novu igumaniju manastira Fevroniju (49), monahinju Olimpijadu (79) i dve poslušnice, Milenu i Anđelku. Ovo sestrinstvo već je napravilo plan radova za ovu godinu, a kako kažu za "Novosti", najvažnije im je da se uradi kompletna restauracija starog konaka kojeg uništava vlaga. Za to su dobili i podršku Vlade Vojvodine koja je odobrila sredstva za ovaj posao.

Posle 20 godina monaškog života u manastiru Grgeteg, uz blagoslov episkopa sremskog Vasilija, Fevronija je stigla kao novi starešina jednog od fruškogorskih manastirskih bisera smeštenog u dolini okruženom šumom.

- Sve je ovo za mene još novo, nisam očekivala da ću biti igumanija. Mati Rafaila je bila vredna i radna, za njenog života sagradila je dva konaka, mnogo doprinela ovom manastiru. Imam težak zadatak da nastavim njen put - ističe igumanija, koja je vedrog i toplog duha, puna energije i entuzijazma.

OBNOVA

MANASTIR Mala Remeta spominje se još 1546. godine kao zadužbina kralja Stevana Dragutina Nemanjića. Turci su spalili manastir, ali patrijarh Arsenije treći 1897. godine šalje monahe iz manastira Rača da obnove manastir. Izgradnja manastirske crkve počela je 1793. godine i trajala je dve decenije.

Prelaskom iz manastira Grgeteg, sa njom je stigla i monahinja Olimpijada, njena biološka majka koja je kroz monaški život prati punih 30 godina.

- Zamonašila sam se sa 29 godina, a moja majka pridružila mi se u manastiru godinu dana kasnije, nakon očeve smrti. Imam i rođenu sestru koja je isto monahinja, ali u nekom drugom manastiru. Želja mi je da nam se i ona pridruži ovde - govori Fevronija, dodajući kroz smeh da majka još ne može da se navikne da je ona njoj sada nastojatelj.

Radovi na restauraciji manastira već su počeli, do sada je u starom konaku urađeno centralno grejanje, a predstoji saniranje vlage, uređenje kancelarija, salona i kuhinje. Manastir poseduje 500 sadnica šljiva, a u pomoć oko orezivanja ovog voća priskočili su im učenici Poljoprivredne škole iz Rume.

- Želja mi je da prenesem način življenja iz manastira Grgeteg ovde. Kasnije ćemo početi sa nekom proizvodnjom, imaćemo i životinje, imam snage i volje - kaže igumanija.

SELO NEMA CRKVU

Od početka godine u ovom manastiru bila su dva venčanja i sedam krštenja. Iako istoimeno selo nema crkvu, mali je broj meštana koji dolazi na liturgije u ovaj manastir.

Na trenutak Fevronija se prisetila njenog prvog dolaska kod episkopa sremskog, kada je htela da se zamonaši.

- Kažu, kada čovek donese tu odluku, treba da ode što dalje od sredine u kojoj živi. Ja sam iz Sremskih Karlovaca i smatrala sam da je najbolje da odem u centralnu Srbiju. Tada mi je episkop rekao: "Ideš u Grgeteg, a kasnije ćemo videti gde ćeš" - kaže igumanija, koja ne krije da je imala strah svih ovih godina da li će biti prebačena negde dalje, ni ne sluteći da će biti starešina manastira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu