TEŠKO BOLESNI JUNAK SA KOŠARA DOBIJA KROV NAD GLAVOM: Miji dobrota vratila osmeh na lice - u Milentiji počela gradnja kuće (FOTO/VIDEO)

S. BABOVIĆ

14. 04. 2021. u 21:02

GRADE nam kuću, grade nam kuću!" Prvo je što nam je juče rekao Mija Đidić (43) iz sela Milentija kod Brusa, bivši vojnik koji se borio na Košarama 1998. godine, teško oboleo od posttraumatskog sindroma.

ТЕШКО БОЛЕСНИ ЈУНАК СА КОШАРА ДОБИЈА КРОВ НАД ГЛАВОМ: Мији доброта вратила осмех на лице - у Милентији почела градња куће (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S. Babović

Za tri sedmice sakupljen 1,1 milion dinara, plan je da sve bude gotovo do Vidovdana.

Još uvek zbog bolesti mora da ponavlja skoro svaku izgovorenu rečenicu, ali pored gradilišta sada njegove rečenice zvuče srećnije. I on se, konačno, smeje.

Iako usled više psihijatrijskih dijagnoza ne može do kraja da razume svet oko sebe, shvata da mu se pomaže i da će, zahvaljujući ljudima dobre volje, uskoro dobiti novi dom.Njegovi ratni drugovi, pokretači plemenite akcije za pomoć Miji o kome su "Novosti" pisale od prvog dana, predstavnici opštine, meštani, svi imaju jednu želju: da se kuća u kojoj će Mija živeti sa majkom Vidosavom završi do Vidovdana. Ako posluži vreme, poručuju, biće tako.

 - Mi nismo svesni šta se dešava, da ćemo biti u novome, da nećemo više da živimo u staroj kući gde prokišnjava krov, gde je hladno - priča za "Novosti" Vidosava Đidić, koja, iako i sama pod teretom bolesti, brine o svom nemoćnom sinu, koji zbog košmara nema mirnog sna. - Sami sve ovo ne bismo mogli za tri života. Živimo od socijalne pomoći. Delimo 12.000 dinara dan po dan. Dok sam mogla da nadničim, nadničila sam. Posle operacije više ni to ne mogu. Svima smo zahvalni, Bog sve da poživi.

Boban Ostojić, vodnik prve klase u penziji, ranjenik s Košara, koji je sa drugovima otkrio Mijinu sudbinu javnosti, kaže za "Novosti" da je Mija bio častan vojnik i dobar mladić,kao i većina boraca koji su bili u Metohiji 1998. i 1999. godine. Ni sam nije mogao da veruje šta je snašlo nekada bistrog i lepog mladića.

 - Mija je služio vojsku u Peći i bio sa nama u svim borbenim dejstvima, gde je brigada bila angažovana 1998. godine, a nepuna četiri meseca bio je i na karauli Košare pri ojačanom vodu iz Peći - kaže Boban Ostojić.

- Stanje mu se pogoršavalo po odsluženju vojnog roka. Video sam ga pre nekoliko godina u bolnici sa majkom posle dužeg vremena, strašno me je pogodilo njegovo stanje. Onda sam došao da ga vidim i imao sam šta: u teškom stanju, prepušten samo majčinoj brizi. Nije nas prepoznao.

Predsednica Opštine Brus Valentina Milosavljević kaže da je Opština platila JKP "Rasina" da odradi drenažu, da se radi termo i hidro izolacija, betoniraju kanali, posipa šljunak.

RAČUNI ZA NOVI ŽIVOT

PRIKUPLjANjE sredstava za gradnju još uvek traje. Namenski dinarski račun u akciji "Za našeg heroja" otvoren je u Banci Inteza 160-382562-94. Uplate na devizni račun mogu se obaviti u istoj banci po sledećim instrukcijama-IBAN: RS 3516 0600 0001 0271 4319, SVIFT DBDBRSBG, Humanitarna organizacija Graditelji Mira, Nikole Tesle 47-13, 37000 Kruševac. Organizatori dobrotvorne kampanje obećavaju da će svim donatorima uručiti zahvalnice kada se Đidići budu useljavali u novi dom.

 - Istovremeno radimo na sređivanju statusa, kako bi Mija ostvario prava kao ratni vojni invalid i imao sigurna primanja - kaže Valentina Milosavljević. - Prikupljena je sva potrebna medicinska dokumentacija, poslata je komisiji. Čekamo i određene potvrde iz Ministarstva odbrane. Na istom smo zadatku kao i Mijini ratni drugovi. Svi maksimalno pokušavamo da pomognemo.

Procene su da će izgradnja kuće čiji temelji su postavljeni još pre 22 godine koštati oko dva miliona dinara. Sakupljeno je čak 1.168.000 dinara u akciji Humanitarne organizacije "Graditelji mira", veterana iz Udruženja "Na braniku otadžbine" i Opštine Brus. I to za manje od tri nedelje!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba