DOBRILA PETROVIĆ PO DRUGI PUT OSTALA BEZ STANA: Uprkos odluci Ustavnog suda da ima pravo na taj dom, stari vlasnik nekretninu prodao

V.C.S.

14. 04. 2021. u 17:59

PENZIONERKA Dobrila Petrović, koja je sa kćerkom i dvoje maloletnih unuka, izbačena u oktobru 2017. iz stana u NJegoševoj 65, nad kojim je imala stanarsko pravo, ponovo se našla u problemu jer je stan u koji je trebalo da se vrati prema odluci Ustavnog suda, vlasnik prodao.

ДОБРИЛА ПЕТРОВИЋ ПО ДРУГИ ПУТ ОСТАЛА БЕЗ СТАНА: Упркос одлуци Уставног суда да има право на тај дом, стари власник некретнину продао

Foto: K.M.

- Iako je Ustavni sud ukinuo 2019. godine presudu kojom je Dobrila izbačena na ulicu, predratni vlasnik stana ne može da prihvati realnost sudske presude. Umesto toga, on dolazi do ideje kako da odloži sva moguća konačna pozitivna rešenja. Dok Dobrila čeka na preinačenje presude, vlasnik stana prodaje ga kao useljiv, čime je Dobrilinoj porodici otežao povratak, koji je neminovan – objavili su na svom sajtu organizacije Združena akcija „Krov nad glavom“ i Udruženje zaštićenih stanara.

U ovim organizacijama tvrde da je „takav potez kratkog veka“, jer će kupoprodajni ugovor biti podložan obaranju na sudu. Takođe ističu da se Dobrila našla u ovakvoj situaciji zato što Apelacioni sud još nije preinačio presudu, a po nalogu Ustavnog suda iz 2019. USS je tada ocenio da je njeno pravo na dom, iz Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava, jače od prava na uživanje privatne svojine naslednika predratnog vlasnika.

- Porodica Petrović više od godinu dana čeka povratak u svoj dom, izlaže se dodatnim troškovima kirije i prinudnog iseljenja koji je dodatno iscrpljuju – kažu u ovim organizacijama.

U „Krovu nad glavom“ još navode da Zakon o izvršenju i obezbeđenju neće ispuniti obećanje efikasne pravde za sve, što Dobrilin slučaj, kako kažu, pokazuje. Naime, izvršiteljka je pre četiri godine „brzo izbacila porodicu Petrović na ulicu, a sada, kada je i formalno pravda na Dobrilinoj strani, te efikasnosti nema i sporost sudova ponovo ide jačem na ruku“. Zbog toga ova organizacija traži da se uvede moratorijum izvršenja nad jedinim domom.

Iz Udruženja zaštićenih stanara, pak, postavljaju pitanje dokle će trajati borba do istrebljenja između stanara i vlasnika, čak i kada su sudske pobede, kao u ovom slučaju, čiste kao sunce. - Nadamo se da će država uskoro doneti i finalno održivo rešenje za sve nosioce stanarskih prava kroz predstojeću izmenu Zakona o stanovanju, da bi se konačno rešio ovaj višedecenijski problem. Vlasnici stanova će morati da prihvate snagu prava na dom, kao i da je ono jače od njihovog prava na imovinu. Inicijativa nosilaca stanarskih prava je dobila epilog u podršci Zaštitnika građana za izmenu Zakona o stanovanju, koja je predviđena za prvu polovinu ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sladjan

14.04.2021. 20:08

Koje gluposti,ja da Sam ti vlasnik a ti moja stanarka,odmah bi ti rekao mars napolje I boli me .... Za vas!!!!!stan je moj I kupi prnje!!!!!KAda ti stanarko zaradis svoj stan onda radi sta hoces!

Mica

14.04.2021. 23:56

@Sladjan - Породица Добриле Петровић је дала два друштвена стана за овај из кога је брутално избачена и у који треба да се врати. До сада су бар још два стана изградили и она и супруг и њихови преци вишедеценијским издвајањем у стамбену изградњу ове земље. Колико знам, власник се окористио и добио је у сваком од три брака по један стан који је потом откупио. Онда нека их врати држави.