MEDICINARI SA KOVID-FRONTA NA CRVENOM MORU: Palma zahvalio lekarima i tehničarima putovanjem u Egipat

A.Z. KLISURIĆ

12. 04. 2021. u 20:29

DELEGACIJA od 130 ljudi doputovala je u nedelju u letovalište Hurgada u Egiptu. Najveći broj njih su medicinski radnici iz Srbije koji već više od godinu dana biju bitku protiv virusa korona. Na zasluženi šestodnevni odmor poveo ih je predsednik Skupštine opštine Jagodina i narodni poslanik Dragan Marković Palma.

МЕДИЦИНАРИ СА КОВИД-ФРОНТА НА ЦРВЕНОМ МОРУ: Палма захвалио лекарима и техничарима путовањем у Египат

Deo ekipe u Hurgadi/odmor Deo ekipe u Hurgadi

Za troškove putovanja pobrinuli su se donatori, a kako je Marković rekao, uspeo je da dobije i privilegovane cene u hotelu u kome je smeštena ova delegacija.

Prema rečima Dragana Markovića, pronašao je i donatore koji će obezbediti put za 1.000 zdravstvenih radnika u junu i oni će tada posetiti Grčku. Medicinari iz Beograda, Jagodine, Ćuprije, Despotovca, Kruševca, Niša i Rekovca sada uživaju na obalama Crvenog mora.

 - U delegaciji su zdravstveni radnici sa prve linije odbrane od kovida 19, i to iz cele Srbije. Lekari, medicinske sestre i tehničari su naši heroji sa prve linije fronta u borbi protiv virusa korona i mi im se na ovaj način zahvaljujemo - rekao je Dragan Marković.

Zaposleni iz Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" zahvalni su Markoviću na ovom putovanju.

 - Naša bolnica nije u kovid-sistemu, ali je naše medicinsko osoblje dobrovoljno odlazilo da pomaže kolegama koji rade u bolnicama gde su pacijenti zaraženi koronom. Naše rukovodstvo odlučilo je da na put pošalje šest medicinskih tehničara koji su najviše puta išli na prve linije fronta - priča za "Novosti" Gordana Parilović.  - Ja idem po dve nedelje iz "Dedinja" u Batajnicu. Moramo da se borimo i tu smo da pomognemo. Ovo putovanje nam mnogo znači, i od kad smo došli, imamo osećaj da sanjamo.

Gordanina koleginica Marina Arsov kovid-bitke vodila je u KBC "Dragiša Mišović", a, kako kaže, na putovanje je krenula baš po završetku smene, kao i većina njenih kolega.

Medicinsko osoblje koje uživa u Hurgadi jednoglasno je u zahvalnosti Markoviću, ali i u stavu da im je odmor zaista bio potreban. Srpski medicinari posetiće i Klinički centar u Hurgadi, gde će razmeniti iskustva sa svojim egipatskim kolegama. Iako je glavni cilj ovog putovanja nagrada za teške borbe medicinara, privredno-politički deo delegacije tokom boravka u Egiptu imaće sastanke sa poslanicima egipatskog parlamenta.

 - Članovi parlamenta, guverner Crvenog mora general Amr Hanafi, ali i egipatski privrednci doputovaće iz Kaira u Hurgadu kako bismo ojačali prijateljske odnose između dve zemlje. Cilj nam je da ostvarimo još bolje veze sa Egiptom, koji je i najjača sila Bliskog istoka, kao i da predstavnici ove zemlje u međunarodnim institucijama, pre svega u Ujedinjenim nacijama, budu na strani pravde, a to znači na strani Srbije - rekao je Marković.

MOŠTI ZAŠTITNIKA KAIRA U JAGODINI

IZASLANIK aleksandrijskog patrijarha sastaće se u Kairu sa Milošem Stojkovićem, zastupnikom manastira Hilandar za Srbiju. Na sastanku će biti ozvaničena saradnja sa Jagodinom, a kako najavljuju iz ove patrijaršije, biće poslate mošti svetih zaštitnika grada Kaira, koje će biti smeštene u jednoj od jagodinskih crkava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije