U SLAVU KAPLARA VELIMIRA MIJANOVIĆA: Nakon osam decenija u Vršcu uklesano ime časnog vojnika

Jelena J. BALjAK

13. 04. 2021. u 13:12

TAČNO osam decenija od časne pogibije Velimira Mijanovića, kaplara prve čete 18. posadnog puka u Vršcu, organizacija SUBNOR iz tog grada zanavek je uklesala njegovo ime na krajputaški spomenik kod graničnog prelaza Vatin, koji je posvećen vojnicima Kraljevine Jugoslavije, palim 11. aprila 1941. braneći da nacistička soldateska prodre u Vršac iz pravca Rumunije.

У СЛАВУ КАПЛАРА ВЕЛИМИРА МИЈАНОВИЋА: Након осам деценија у Вршцу уклесано име часног војника

Jelena J. BALjAK

Time je odata predugo čekana počast hrabrom vojniku, koji je žrtvovao život za slobodu svog naroda.

Punih 77 godina njegovo ime bilo je nepoznanica. Pored imena petoro Vrščana - poručnika Marka Božovića, potporučnika Siniše Matejića, podnarednika Voje Atanasijevića i vojnika Toše Statijeva i Ignjata Đorđeva, na spomeniku je pisalo da je na tom graničnom sektoru poginuo i nepoznati vojnik, koji je, zarobljen u izviđanju, aktivirao protivtenkovsku minu između neprijateljskih vojnika i svojom svesnom žrtvom i neprijatelju naneo težak gubitak.

Jelena J. BALjAK

 

Tek je 2018. ustanovljeno da je reč o kaplaru Mijanoviću, inače poreklom iz Srbice sa Kosova i Metohije, i to zahvaljujući fotografiji, koju je poslao svojoj sestri Raduši "za uspomenu i dugo sećanje". Na njoj je pozirao sa Vojom Atanasijevićem, a na poleđini je, u formi razglednice, svojeručno napisao posvetu i potpisao se kao kaplar prve čete 18. posadnog puka.

 - Na osnovu toga porodica je pouzdano znala da je on poginuo u Aprilskom ratu u Vršcu, na potezu At kod graničnog prelaza, ali nisu znali gde počivaju njegovi posmrtni ostaci, imajući u vidu da, zbog načina na koji je stradao, njegovo telo nije bilo moguće identifikovati. Nama je ta fotografija poslužila kao neoboriv dokaz da je upravo Velimir Mijanović taj nepoznati heroj, čije smo ime sada upisali tamo gde mu je odveć bilo mesto - ponosno ističe Dragoljub Đorđević, predsednik vršačkog SUBNOR-a.

Ovim činom je i porodica Mijanović, koja danas živi u Kragujevcu, skinula veliko breme prošlosti. Velimirov rođeni brat Mihajlo je potrazi za njegovim posmrtnim ostacima posvetio ceo svoj život i u amanet svom sinu Vidaku dao da potragu nastavi. On je pre tri godine u tome uspeo, zahvaljujući prilogu lokalne televizije, koji je pronašao na internetu, a koji je govorio o aktivnostima vršačkog SUBNOR-a, čiji se članovi svake godine klanjaju senima heroja kod Vatina. Do njih je došao posredstvom lokalne samouprave i tako je razrešena višedecenijska misterija.

Jelena J. BALjAK

 - Postoji mnogo važnih trenutaka u životu, a za moju porodicu je dan kada je, nakon toliko godina, ime mog strica i pretka moje dece i unučadi, dodato na spomenik palim herojima, jedan od najvažnijih. Ostaće zauvek žal što njegovi brat i sestra nikada nisu saznali gde on počiva, ali smo bar uspeli da to buduća pokolenja znaju - sa posebnom emocijom je napisao Vidak, koji zbog epidemiološke situacije nije mogao da prisustvuje ovom velikom događaju. Mijanovićevi posmrtni ostaci, inače, počivaju u Spomen - kosturnici na Gradskom groblju u Vršcu zajedno sa još deset vojnika poginulih u Aprilskom ratu, 11 rodoljuba streljanih 1941, prilikom ulaska trupa Vermahta u Vršac, kao i 363 crvenoarmejca i 36 partizana poginulih u borbama za oslobođenje Vršca i okoline 1944.

UREĐENjE PLATOA

SPOMENIK palim borcima u Aprilskom ratu kod graničnog prelaza Vatin podignut je 1963. godine, ali je posle nekoliko decenija potpuno zarastao u korov. Članovi SUBNOR-a, koji su ga "oživeli" 2012. godine, tada su jedva pronašli mesto na kom se nalazi. Sada, kada se obeležava osam decenija od početka narodnooslobodilačkih borbi u Drugom svetskom ratu, stara spomen-ploča je obnovljena i dodata nova sa imenom Velimira Mijanovića, a u planu je da se plato, na kom su nekada postojale kamene staze i bilo posađeno zelenilo, trajno uredi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...