GROBNICA SRBA, JEVREJA I ROMA: Pre osam decenija u Zagrebu proglašena zločinačka ustaška monstrum država NDH

M. M.

10. 04. 2021. u 08:40

NA današnji dan, pre osam decenija, uoči katoličkog Vaskrsa, u Zagrebu je proglašena Nezavisna Država Hrvatska.

ГРОБНИЦА СРБА, ЈЕВРЕЈА И РОМА: Пре осам деценија у Загребу проглашена злочиначка усташка монструм држава НДХ

Foto Vikipedija

Tog 10. aprila, a pre samog čina proglašenja u Zagreb je trijumfalno ušla Deseta nemačka oklopna divizija koju je narod dočekao sa cvećem i uzvicima oduševljenja.

Dok je trajala ta euforija, koja će naredne četiri godine postati ropac preklanog naroda zatočenog u monstrum državi, Slavko Kvaternik se u ime poglavnika Ante Pavelića obratio masama: "Danas, pred dan uskrsnuća Božijeg sina, uskrsla je i naša nezavisna hrvatska država uz pomoć naših saveznika, mukotrpnu višestoljetnu borbu hrvatskog naroda, te ustaškog pokreta u zemlji i inozemstvu". Proglas je završio pokličima: "Bog i Hrvati! Za dom spremni!"

ZGRAŽAVANjE

U NDH, Pavelić i njegove ustaše, prema procenama različitih izvora, umorile su više od milion i po Srba, Jevreja i Roma. Hitlerov izaslanik Herman Nojbaher naveo je da su ubistva, ne samo u logorima, već i u sredinama naročito sa srpskim življem bila okrutna i varvarska, toliko da su se i nemački oficiri zgražavali.

Ubrzo će ustaške vlasti nove "slobodne" države krenuti u obračun sa Srbima, narodom koga su smatrali najvećim neprijateljem i izvorom "svih viševekovnih nepravdi".

"Deo pokatoličiti, deo proterati, deo istrebiti", obelodanio je Mile Budak taktiku do krajnjeg cilja NDH - etnički čiste Hrvatske. Tako je počelo i do kraja rata trajalo stradanje srpskog življa. Ali i Jevreja, Roma i neposlušnih Hrvata.

Polovinom maja posebnom naredbom je počelo proširenje postojećih logora Lepoglave i Kerestinca u kome su završile stotine prvih uhapšenih. Posle nekoliko meseci, NDH je postala zemlja logora. Od jezivog Jasenovca i njegove Stare Gradiške, Jadovna, Loborgrada i Siska do Gornje Rijeke, Tenja, Kruščice, Capraga i Raba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (5)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni