GROBNICA SRBA, JEVREJA I ROMA: Pre osam decenija u Zagrebu proglašena zločinačka ustaška monstrum država NDH

M. M.

10. 04. 2021. u 08:40

NA današnji dan, pre osam decenija, uoči katoličkog Vaskrsa, u Zagrebu je proglašena Nezavisna Država Hrvatska.

ГРОБНИЦА СРБА, ЈЕВРЕЈА И РОМА: Пре осам деценија у Загребу проглашена злочиначка усташка монструм држава НДХ

Foto Vikipedija

Tog 10. aprila, a pre samog čina proglašenja u Zagreb je trijumfalno ušla Deseta nemačka oklopna divizija koju je narod dočekao sa cvećem i uzvicima oduševljenja.

Dok je trajala ta euforija, koja će naredne četiri godine postati ropac preklanog naroda zatočenog u monstrum državi, Slavko Kvaternik se u ime poglavnika Ante Pavelića obratio masama: "Danas, pred dan uskrsnuća Božijeg sina, uskrsla je i naša nezavisna hrvatska država uz pomoć naših saveznika, mukotrpnu višestoljetnu borbu hrvatskog naroda, te ustaškog pokreta u zemlji i inozemstvu". Proglas je završio pokličima: "Bog i Hrvati! Za dom spremni!"

ZGRAŽAVANJE

U NDH, Pavelić i njegove ustaše, prema procenama različitih izvora, umorile su više od milion i po Srba, Jevreja i Roma. Hitlerov izaslanik Herman Nojbaher naveo je da su ubistva, ne samo u logorima, već i u sredinama naročito sa srpskim življem bila okrutna i varvarska, toliko da su se i nemački oficiri zgražavali.

Ubrzo će ustaške vlasti nove "slobodne" države krenuti u obračun sa Srbima, narodom koga su smatrali najvećim neprijateljem i izvorom "svih viševekovnih nepravdi".

"Deo pokatoličiti, deo proterati, deo istrebiti", obelodanio je Mile Budak taktiku do krajnjeg cilja NDH - etnički čiste Hrvatske. Tako je počelo i do kraja rata trajalo stradanje srpskog življa. Ali i Jevreja, Roma i neposlušnih Hrvata.

Polovinom maja posebnom naredbom je počelo proširenje postojećih logora Lepoglave i Kerestinca u kome su završile stotine prvih uhapšenih. Posle nekoliko meseci, NDH je postala zemlja logora. Od jezivog Jasenovca i njegove Stare Gradiške, Jadovna, Loborgrada i Siska do Gornje Rijeke, Tenja, Kruščice, Capraga i Raba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Komandant 1001

10.04.2021. 09:47

Kada i zašto je osnovana NDH to svi znaju, ali......neznaju svi da je tome kumovao...ko (???) Nj. V.kralj Aleksandar !!! Kako? Zašto? Tako jer je glatko odbio predlog američkog Senata i deklaraciju am.preds.Wilsona da ne formira "Jugoslaviju", nego da oformiše Srbiju sa onim delovima zemlje gde su su Srbi relativna i apslolutna većina.....a što je još gore, suludi kralj nije hteo da posluša svoga oca Kralja Petra ; " Sine, sa Hrvatima nikada"....." to su moja mila braća"(kako je znao Aleksandar reći za Hrvate) I na kraju sebe osudio na političkog samoubicu gde su ga toga spasila njegova "mila braća" u Marseju 1934.

Ana

10.04.2021. 09:51

У среду, 10. априла 1957. године, у Буенос Ајресу, у предграђу Ломас де Паламор, у 9 часова, увече, извршен је атентат на Анту Павелића, једног од највећих ратних злочинаца Другог светског рата. Атентат је извршио Благоје Јововић.

SvenSrb

10.04.2021. 10:08

Sve je to Josip Broz sakrio i niko nije smio da o tome priča. ŠTOK je u Kreki I kraj se zna kad izađe iz zatvora 6-ti dan umre. Ja znam jednog koji je umro 12-ti dan Žrtveni Jarac nevin. Više niko nije smio ni da pisne????