"MALO KOLO" NA SPISKU BAŠTINE: Lista nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije bogatija za još jednu tradicionalnu igru Srba u Banatu

R. Šegrt

23. 02. 2021. u 10:36

LISTU od 52 elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije dopunio je još jedan folklorni biser - banatsko "Malo kolo".

МАЛО КОЛО НА СПИСКУ БАШТИНЕ: Листа нематеријалног културног наслеђа Србије богатија за још једну традиционалну игру Срба у Банату

Foto R. Šegrt

U prostorijama Akademskog društva za negovanje muzike - "Gusle" u Kikindi danas će biti promovisano kao element sa Liste nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. "Malo kolo" sada je pod rednim brojem 53. i jedno je od tri kola, uz "rumenku" i "kolo u tri", koja su na ovoj reprezentativnoj nacionalnoj listi.

Tradicionalno banatsko "malo kolo", igra se uz muziku u zatvorenom ili otvorenom kolu u kojem učestvuju i mladi i stari, žene i muškarci, međusobno povezani "vojvođanskim hvatom" koji podrazumeva da žene drže ruke na ramenima muškaraca, a oni se, međusobno hvataju za ruke iza leđa žena.

- Najviše je zastupljeno u Vojvodini, kao najrašireniji igrački obrazac i melodija. Vrlo je popularno i među pravoslavnim Srbima u Rumuniji, tamo se obavezno igra kada mladenci izlaze iz crkve. Peva se "Na mnogaja ljeta" i odmah zatim se igra "malo kolo" - objašnjava Zoran Petrović, direktor ADZNM "Gusle".

NADIGRAVANjE

"MALO kolo" muškarcima daje mogućnost da se nadigravaju, da se dokažu i pokažu. Igrač može mnogo da improvizuje i da kolo učini lepšim. Žene imaju više statičan položaj i njihov korak i pokret su skromniji. U Vojvodini ima bar pedesetak melodijskih varijacija ovog kola - objašnjava Zoran Petrović.

On kaže da je najvažnije za naše nematerijalno kulturno nasleđe, pa i malo kolo, da svaki element živi, u ovom slučaju da se kolo igra.

TRADICIJA Banatsko malo kolo, Foto ADZNM "Gusle" Kikinda

- To su identitetske vrednosti. Ako nemamo jezičku kulturu i tradicionalnu muziku, folklor i običaje, po malo čemu ćemo se razlikovati od drugih - ocenjuje Petrović.

- Za "malo kolo" opredelilo nas je dugogodišnje iskustvo, jer je to najpopularniji folklorni igrački obrazac u Vojvodini. Zahtev za upis na listu podneli smo pre dve godine. Inicijativu su pokrenuli Magdalena Popov, umetnički rukovodilac u "Guslama" i Igor Popov, majstor i uzvođenju ovog kola. Mnogo su pomogle dr Selena Rakočević, vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti i dr Tatjana Bugarski, etnolog iz Muzeja Vojvodine. U zvaničnom opisu ovog kola na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije piše da se "kinetički obrazac plesa zasniva na simetričnom lateralnom kretanju: dva koraka za desnom, pa dva koraka za levom rukom".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja