VATRA 200 PORODICA OSTAVILA BEZ HLEBA: Radnici očajni posle požara u dve fabrike nameštaja u Valjevu (FOTO)

B. PUZOVIĆ

12. 02. 2021. u 10:18 >> 10:19

VELIKI požar, koji je u sredu oko 22.30 buknuo, potpuno je uništio hale, sve mašine, repromaterijal i kancelarije dva preduzeća za proizvodnju nameštaja "Samedi" i "Rover" u Valjevu, u industrijskoj zoni.

ВАТРА 200 ПОРОДИЦА ОСТАВИЛА БЕЗ ХЛЕБА: Радници очајни после пожара у две фабрике намештаја у Ваљеву (ФОТО)

Foto Printskrin

Povređenih, srećom, nije bilo, ali je pričinjena ogromna materijalna šteta. Više od 200 radnika obe privatne firme su, saznajemo, na kolektivnom godišnjem odmoru, a kakva će biti sudbina njihovih radnih mesta, i kada će se vratiti na posao ni sami, kažu, još ne znaju.

Pored zgarišta pogona, juče je dežuralo nekoliko vatrogasnih ekipa, za slučaj da se požar ponovo negde ne pojavi, a jedna ekipa još je gasila plamen koji je tinjao u velikoj gomili sagorelih ostataka stolica i repromaterijala. Desetinama metara unaokolo osećao se rezak miris gareži, a vetar je unaokolo nosio čestice pepela. Hale su bile bez plafona, a sa preostalih greda, pod udarima jakog vetra sablasno su se vijorili ostaci krovnog pokrivača. Od svega, posle ogromnog požara, jedino je ostala čitava tabla sa natpisom firme...

Sablasne, crne prizore i zgarište pogona u kome su do pre dva dana zarađivali za život, nemo i u neverici posmatralo je i nekoliko radnika. Škrti na rečima, nisu želeli ni da se predstave... Gotovo jednoglasno kažu da su ojađeni i da su jedva smogli snage da dođu...

OPREZ Vatrogasci i juče dežurali, Foto B. Puzović

Ne mogu da veruju šta ih je, sve zajedno, snašlo.

- Ne znamo ni šta ćemo, ni kuda ćemo, ni od čega ćemo sada da živimo, vatra nam sve odnese, za tren oka 200 radnih mesta - hvatajući se za glavu, očajan, jedva je juče govorio jedan od zaposlenih u preduzeću "Samedi".

Foto B. Puzović

- Požar je bio takvih razmera da su se plamen koji je lizao visoko u noćno nebo i gust dim koji je kuljao videli i sa nekoliko kilometara udaljenosti i po lokaciji odmah su me obuzele crne slutnje da možda gori firma u kojoj supruga i ja radimo. Šta će biti sa firmom, još ne znamo. To nam je bio jedini izvor zarade, školujemo decu, ko zna šta sve zaposlene čeka. Nadamo se da će vlasnik, ali i država, sve učiniti da se pogoni osposobe, da počnemo ponovo da radimo. Ne znamo ni šta ćemo, ni kuda ćemo, ni kako ćemo da živimo "Samedi" je firma specijalizovana za proizvodnju stolica, koje uspešno izvozi na zapadno tržište, na kom se, kažu, dobro pozicionirala kvalitetom i asortimanom.

POSLEDICE Izgoreli pogoni i repromaterijal, Foto B. Puzović

Firma "Rover" bavi se proizvodnjom kancelarijskog nameštaja.

- Tuga i jad, šta drugo reći kad se pogleda zgarište, pepeo, mašine koje je progutala vatra - tiho nam priča radnik u "Roveru".

- Čuli smo da je nakratko bila nestala struja, pa je došla i nedugo potom izbio je požar. Da li to ima neke veze sa požarom, ili je samo slučajnost, verovatno će utvrditi istraga.

Šta god da je uzrok, mi znamo posledicu, ne znamo šta će biti sa našim radnim mestima.

BIZNIS PORODICE BARBARE TATALOVIĆ

POSLE požara u Valjevu, na svom instagram-profilu oglasila se i poznata manekenka Barbara Tatalović, nekadašnja devojka glumca Miloša Bikovića.

Foto: Printskrin

- Dragi prijatelji i saradnici, večeras se dogodio požar u našoj fabrici nameštaja kojom se moja porodica posvećeno bavi 20 godina. Povređenih, na sreću, nema. Želim da vas obavestim da u narednim danima svoje vreme posvećujem najbližima. Hvala na razumevanju - napisala je Tatalovićeva uz fotografiju pogona u požaru.

Vatrogasne ekipe uspele su da požar lokalizuju dva časa posle ponoći i uspeli su da spreče da se vatra proširi na druge delove industrijske zone, u hale koje su zakupile brojne firme.

- S obzirom na to koja je vrsta proizvodnje, u halama je bilo mnogo drveta, lakova, boja, lepkova, sirovina za izradu nameštaja, što je lako zapaljivo - kazao je za "Novosti" izvor blizak istrazi.

- Kada požar definitivno bude ugašen, uslediće uviđaj, koji će pokazati šta je izazvalo plamen koji je progutao halu površine više od 7.000 kvadratnih metara, magacine gotovih proizvoda i repromaterijala.

EKSPLODIRAO KOTAO 2015. GODINE

U PREDUZEĆU "Samedi", januara 2015. godine, tri radnika su bila povređena kada je eksplodirao kotao za parno grejanje, usled čega je na njih pao zid jedne od hala. Radnik S.R. (26) iz sela Popučke kod Valjeva, koji je u eksploziji bio najteže povređen, preminuo je nekoliko dana kasnije, u Kliničkom centru u Beogradu, gde je bio prebačen na lečenje.

Požar se, kako nezvanično saznajemo, prvo pojavio u "Samediju", odakle se proširio u prostor "Rovera", praktično u istoj hali, u valjevskom prigradskom naselju Gorić, u prostoru nekadašnje fabrike za proizvodnju nameštaja "Stefil". U obuzdavanju vatrene stihije učestvovalo je više od 50 vatrogasaca Vatrogasno-spasilačke jedinice Valjevo, sa više od 20 vozila. U pomoć su im priskočile, kako saznajemo, kolege iz Beograda, Uba, Lajkovca, Mionice, Lazarevca, a u gašenju su korišćene i cisterne valjevskog "Krušika", komunalnih preduzeća "Vidrak" i "Vodovod", Građevinske firme "Ingrap-Omni".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije