ZARAZA UBIJA DIVLJAČ: Afrička svinjska kuga desetkovala lovišta širom Srbije

V.ĆIRIĆ

12. 02. 2021. u 11:15

LOVIŠTA u pirotskom kraju u proteklom periodu desetkovala je afrička kuga, koja uništava i divlje svinje.

ЗАРАЗА УБИЈА ДИВЉАЧ: Афричка свињска куга  десетковала ловишта широм Србије

Foto V. Ćirić

Prema podacima LU "Ponišavlje" u Pirotu, koje iznosi predsednik Zoran Aleksić, od 37 ustreljenih jedinki, čak 23 su imale svinjsku kugu! Pomoru u lovištima svedoče i lovci koji na propisan način uklanjaju ostatke zaraženih životinja i dezinfikuju lokacije na kojima su pronađeni.

- Prema podacima koje nam saopštavaju lovci, sve više je uginulih divljih svinja i to ne samo u našem lovištu nego i na području Dimitrovgrada, Bele Palanke, Babušnice, kao i prema Timočkoj krajini. Afrička kuga kod svinja, rasprostranjena je od Duvana i Kladova, preko Negotina, Zaječara, Knjaževca, Svrljiga praktično u celoj ovoj oblasti. Kada je reč o ovom terenu poslednji slučaj uginuća zabeležili smo u selu Gostuša, a ima i oko sela Kamik, Prisjan, Berovica - kaže Aleksić.

OBORI PRAZNI

PRVI slučaj afričke kuge svinja zabeležen je početkom propšle godine u dimitrovgradskom selu Petrlaš, gde je par dana posle Nove godine pronađeno šest uginulih divljih svinja. Od tada se ova zaraza proširila među divljim, ali i domaćim svinjama, zbog čega je na celom području proglašena epidemija, a preventivno je uništeno preko 1.000 domaćih svinja.

LJubiša Stanković, upravnik lovnog područja u pirotskom kraju, tačnije u LU "Ponišavlje", kaže da se prilikom odstrela divljih svinja, poštuje kompletna propisana procedura od koje ne odstupa nijedan lovac.

- Svako odstreljeno grlo ide najpre u hladnjaču. Nakon analiza sa uzoraka, odnosno dela iznutrice odstreljene divljači, na kugu i trihinelozu, u Veterinarskom institutu u Nišu, meso se može uzeti samo ukoliko nije zaraženo. U suprotnom uništava se na neškodljiv način. Ako pronađemo uginulu svinju, kompletan teren dezinfikujemo, a nju zakopavamo na jednoj lokaciji kod Basare, gde se takođe, uz prisustvo sanitaraca rade kopmpletne dezinfekcije prostora, vozila i ljudi - precizira Stanković.

Iz Pirota je nedavno potekla inicijativa da se odjavi epidemija afričke kuge svinja na ovom području, međutim sudeći prema stanju u lovištima, teško da će ona imati epilog kakav priželjkuju vlasnici mnogobrojnih praznih obora u kojima su uzgajali domaće svinje, od čega su živeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)