RUŠIO JE ZOČIŠTE, SAD U NJEMU TRAŽI ISCELJENJE ZA SINA: Direktor "Filmskih novosti" o snimanju celokupnog srpskog nasleđa na KiM

B. SUBAŠIĆ

11. 02. 2021. u 10:00

PRVI put u istoriji Srbija dobija sveobuhvatnu vizuelnu priču o svojoj baštini na Kosovu i Metohiji zahvaljujući "Filmskim novostima".

РУШИО ЈЕ ЗОЧИШТЕ, САД У ЊЕМУ ТРАЖИ ИСЦЕЉЕЊЕ ЗА СИНА: Директор Филмских новости о снимању целокупног српског наслеђа на КиМ

Foto D. Dozet

Dosad je snimljeno 189 lokacija, od najvećih manastira, vladarskih zadužbina Nemanjića, do zaboravljenih crkvišta, danas gomila kamena u koje su varvarskim razaranjem pretvoreni srednjovekovni srpski hramovi.

Poduhvat "Filmskih novosti" velika je bitka za istinu o Srbima, jer su kosovski Albanci, uz ogromnu finansijsku i medijsku podršku njima naklonjenih zemalja počeli da snimaju i filmove u kojima srpsku baštinu prisvajaju kao svoju.

Da je reč o nastavku rata protiv Srba medijskim oružjem, govori podatak da je budžet albanskih krivovoritelja istorije dva i po puta veći od onog koje imaju "Filmske novosti".

SVETINjA Pećka patrijaršija, Foto Z. Jovanović

Foto Tanjug

Naši autori su uvereni u uspeh u odbrani istine jer su već izveli "nemoguću misiju" i snimili spomenike srpske baštine na KiM, na mestima gde to nije moglo biti bezbedno učinjeno ni u vreme SFRJ.

- Rekao bih da je to pravo božje čudo, jer se u serijalu vidi snaga žive srpske crkve u najtežim vremenima u srpskoj Svetoj zemlji, srpskom Jerusalimu - kaže Vladimir Tomčić, direktor "Filmskih novosti".

- Živa crkva nisu samo prelepi hramovi, freske i ikone, već sav srpski narod, sveštenstvo i monaštvo na KiM kojima baština predaka daje snagu da opstanu. To je i priča o Albancima. U Zočištu sam upoznao albansku porodicu koja dovodi bolesno dete pod mošti svetog Kozme i Damjana i moli za isceljenje. Njegov otac mi je plačući ispričao da je on rušio i palio ovu svetinju. Sada želi da se iskupi za taj greh, jer smatra da mu je zbog njega bolest napala dete.

To nije jedina takva priča, kažu u "Filmskim novostima". U Visokim Dečanima svakog četvrtka uveče dešava se malo čudo.

- Na večernjoj liturgiji se otvara kivot sa moštima svetog kralja Stefana Dečanskog, a vojnici iz italijanskog i slovenačkog kontingenta ulaze gologlavi, bez oružja, i staju uz zidove pod freske svetih ratnika jer se osećaju kao sadašnji zemaljski zaštitnici srpske svetinje - priča Tomčić.

JEDINSTVENO Bogorodica u manastiru Sokolica, Foto B. Subašić

- Jedan od njih, Italijan, zaneseno peva sa srpskim monasima iako ne zna srpski, ali oseća svetost događaja i mesta. Svi se krste, na svoj način, jer su svi ujedinjeni u Hristu i celivaju mošti srpskog svetog kralja, a zatim idu kod monaha na večeru. U Sokolici se Albanke i više od Srpkinja mole za porod pod prelepom figurom Bogorodice Sokoličke. Kao što Albanci klanjaju pred ikonama i kivotima, jer osećaju da su to sveta mesta i kaju se zbog skrnavljenja koje su neki njihovi sunarodnici činili.

Naravno ima i onih koji i dalje ruše srpske nadgrobne spomenike i zbog kojih na neka mesta nismo mogli da odemo.

Prevedeno na šest jezika

U veliki projekat "Filmskih novosti" uključeni su i Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, RTS i Ministarstvo spoljnih poslova.

- Naš ambasador u Moskvi je već samostalno prosledio nekoliko epizoda najvećoj ruskoj crkvenoj televiziji koja se gleda od Vladivostoka do Kijeva, a njeni predstavnici su tražili da im prevedemo sve epizode u što kraćem roku - kaže Tomčić.

- Serijal će biti preveden na engleski, nemački, kineski, francuski, španski i albanski, a naše ambasade će ga distribuirati svim važnim institucijama na tim govornim područjima. Stručnjaci RTS će odlučiti kada će početi emitovanje prve sezone serijala kod nas, a očekujemo da će to biti početkom proleća.

Kada su "Filmske novosti" pre oko tri godine dobile podršku i sredstva od Ministarstva kulture i blagoslov Srpske pravoslavne crkve za istorijski poduhvat Tomić se sam uputio na KiM kao "univerzalni vojnik": autor i direktor projekta, direktorov vozač, snimatelj i organizator.

Vladimir Tomčić, Foto B. Subašić

Odlazio je i u vodeće srpske naučne kuće i na mesta na KiM gde Srbi nisu dobrodošli okupljajući ekipu koju sad čine 72 vrhunska stručnjaka, od istoričara, preko režisera, scenarista, lokalnih snimatelja i montažera, do naratora. Među njima je najistaknutiji istoričar umetnosti i scenarista Đorđe Kadijević, autor kultne serije "Vuk Karadžić".

- Na mesta gde nam je savetovano da ne prilazimo zbog opasnosti dolazili su, snimali i materijal montirali ljudi sa srpskih televizija u enklavama i to su uradili savršeno - kaže Tomčić.

- Utvrdili smo da su mnogi lokaliteti sada prvi put uopšte vizuelno zabeleženi, jer nema čak ni crteža njihovih temelja. Moguće je da je ta dokumentacija "sklonjena", kao što su u vreme SFRJ nalazi iz kosmetskih manastira odnošeni u Skoplje, umesto u Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača