KOJA STRANA MOZGA VAM JE JAČA: Subotičanka Danijela Đedović osmislila novu obrazovnu igru

J. LEMAJIĆ

02. 02. 2021. u 12:44

KO poziva na slavu Marka Kraljevića u jednoj epskoj pesmi? Šta se desilo sa sedmim ljutim gusarom iz pesme "Deset ljutih gusara"? Astrid Lindgren je književnica čijim perom je napisana knjiga...

КОЈА СТРАНА  МОЗГА ВАМ  ЈЕ ЈАЧА: Суботичанка Данијела Ђедовић осмислила нову образовну игру

Foto Privatna arhiva

Dva oca i dva sina pošli su u ribolov. Svaki od njih je ulovio jednu ribu. Zašto su onda kući doneli samo tri ribe?

Kojih šest hemijskih elemenata je potrebno da se napiše reč inteligentan koristeći simbole iz Periodnog sistema?

Tumačenje položaja konja na spomeniku vladarima i ratnicima, ima svoje značenje. Ako su prednje noge konja u vazduhu, preminuo je u bici. Šta znači ako konj ima jednu prednju nogu u vazduhu ili ako je sa sve četiri noge na zemlji?

Ova zanimljiva pitanja su deo nove obrazovne, društvene igre "Mozgoskop", čiji je autor Danijela Đedović iz Subotice, pedagog sa dugogodišnjim iskustvom, a tačni odgovori reći će mnogo ne samo o poznavanju opšte kulture, već i o aktivnosti leve i desne hemisfere mozga.

Interesovanje Mališani aktivno učestvuju u igri, Foto Privatna arhiva

"Mozgoskop" je nastao tokom vanrednog stanja, kada su škole bile zatvorene, a đaci i nastavnici prinuđeni da komuniciraju putem različitih mreža. U njega je utkano bogato iskustvo rada sa decom školskog uzrasta, ali i želja autorke da mališanima i njihovim roditeljima pruži novi način da provere svoje znanje i osnaže mentalne kapacitete.

- Kroz igru se najbrže uči, tako da su pitanja namenjena svima da ponove već stečena znanja i pritom nauče nešto sasvim novo na drugačiji način. Pedagogija i psihologija se bave i metodama koje podstiču sve snage jedinke i na osnovu njih se nadograđuju druge. Odatle je proistekla ideja da se približi znanje deci na jedan interesantan i zanimljiv način - objašnjava autorka.

- Čovekov mozak se sastoji od leve i desne hemisfere, koje su međusobno povezane, zavisne jedna od druge. Međutim, jedna je uglavnom dominantnija i upravo to nas predodređuje da imamo sklonosti prema određenim oblastima. Oni čija je leva hemisfera mozga jača su analitični, racionalni, logični i vertikalni mislioci, dok su ljudi čija je desna hemisfera dominantnija kreativniji, maštovitiji, intuitivniji i lateralni mislioci.

TAČNI ODGOVORI

AKO se dosad niste setili, odgovori na pitanja su: 1. Beg Kostadin; 2. Pao je na glavu; 3. "Pipi Duga Čarapa"; 4. U ribolovu su bili deda, otac i sin; 5. Jod (I), Azot (N), Telur (Te), Litijum (Li), Germanijum (Ge), Azot (N), Tantal (Ta), Azot (N); 6. Ako je konju jedna noga u vazduhu, konjanik je preminuo od posledica rana zadobijenih u bici, a ako je konj sa sve četiri noge na zemlji, umro je prirodnom smrću.

"Mozgoskop" je tu da nam pomogne da otkrijemo koja strana mozga nam je snažnija, ali i da "razdrma" drugu. Set pitanja iz oblasti desne hemisfere mozga obuhvata pitanja iz književnosti, muzike, umetnosti, filma, pozorišta i kulture. Drugi set pitanja se odnosi na levu hemisferu i obuhvata oblasti vezane za tehnologiju, istoriju, geografiju, matematiku, nauku, politiku i biologiju. I jedan i drugi set kartica ima različiti opseg pitanja sa najrazličitijim poljima koji se odnose na specifičnosti opšteg znanja u odnosu na uzrast.

Foto Privatna arhiva

- Plavi "mozgoskop" je namenjen deci od osam do deset godina, a oker od deset do 16 i sadrže pitanja i odgovore iz uzrasnog gradiva i delom iz filma, umetnosti, tehnologije i opšte kulture koja nisu u udžbenicima. Za stariji školski uzrast je slično objedinjeno da budu nove informacije, aktuelni i popularni sadržaji sa pitanjima iz oblasti koje se izučavaju u školi - ističe Danijela.

- Crvena kutija je za sve starije od 17 godina i sadrži iste oblasti sa opštim i zanimljivim pitanjima i odgovorima različitog spektra.

Originalno  Danijela Đedović, Foto Privatna arhiva

U setu je po sto pitanja za svaku hemisferu, a može se igrati na različite načine, individualno, u paru, u grupi ili ekipama. Igra može biti još zabavnija ako se odredi nagrada za pobednika.

- Današnja deca informacije skupljaju na internetu, sedeći uz računar ili tablet i guglajući šta ih interesuje. Zbog toga je ova igra zanimljivija jer ne samo da ih uči, nego budi u njima i takmičarski duh ali i nova interesovanja - naglašava naša sagovornica.

- I deca i roditelji mogu da se igraju naizmenično karticama iz svakog seta i tako otkriju za koje oblasti su predodređeni, a na kojima bi trebalo dodatno da radite. Izvlače pitanja iz jednog seta kartica, ali ako se pogrešno odgovori na pitanje, prelazi se na drugi set. Onih kartica kojih ima više ta hemisfera vam je dominantnija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)