BAZA KFORA NA DRAGANOVOJ NJIVI: Srbinu kod Vučitrna zauzeli dedovinu, godinama potražuje odštetu i čeka pravdu

D. ZEČEVIĆ

13. 01. 2021. u 10:43

DA je to moja zemlja kosovski sudovi su potvrdili. Posedovni list je na moje ime tako da je to moja njiva na osnovu svih rešenja.

БАЗА КФОРА НА ДРАГАНОВОЈ ЊИВИ: Србину код Вучитрна заузели дедовину,  годинама потражује одштету и чека правду

Foto D. Zečević

- Ali, "na terenu" nije tako, jer je na njoj bez moje saglasnosti izgrađena baza Kfora! Zauzeli su mi dedovinu ne pitajući me i koriste je godinama bez mog odobrenja i adekvatne nadoknade. Jedino sam se sa francuskim Kforom, koji je tu boravio od 2009. do 2014. godine, posle niza peripetija i tužbe sudu u Parizu, nagodio. Međutim, za period od 1999. i posle 2014, nisam dobio nikakvu odštetu. Toliko o neprikosnovenom pravu na privatnu svojinu, koje važi svuda u svetu osim za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Ovako Dragan Mihajlović rodom iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna, sada raseljen u obližnjem Prilužju, govori o višegodišnjoj bici za ostvarivanje prava nad svojom imovinom. Jasno mu je, kaže, da sopstvenu njivu ne može da vrati, ali je jasno i da zbog njegovog vlasništva nad njom proizilaze obaveze onih koji je koriste.

Foto D. Zečević

- Reč je o više od tri hektara plodne zemlje na kojoj je sagrađena baza Kfora - nastavlja Mihajlović, jedini Srbin koji iako je izbegao i dalje obrađuje ostatak od oko sedam hektara imanja u ovom selu nedaleko od magistralnog puta Priština - Kosovska Mitrovica. - Sa ovom međunarodnom vojnom misijom spor traje od kraja 1999, kada sam šest meseci posle izbeglištva iz rodnog sela saznao da su na delu mog imanja sagradili bazu. Štaviše ona nije samo na mojoj već na još nekoliko srpskih njiva.

OD SRBA UZURPIRALI 50 HEKTARA

OSIM na imanju Mihajlovića, baza Kfora koja se prostire na pedesetak hektara u Novom Selu Mađunskom, udaljena oko tri kilometra od magistralnog puta Priština - Kosovska Mitrovica, zauzela je imanja još nekoliko srpskih porodica: Janaćkovića,Đorđevića, Milivojevića, Jakovljevića....

Čim je za to saznao, zbog zauzeća imanja, uputio je žalbu Kforu. U prvom odgovoru koji je dobio pisalo je da se njiva ne vodi na njega. Posle bezbroj administrativnih procedura i višegodišnjeg truda, u kosovskoj opštini Vučitrn dobio je posedovni list na svoje ime koje je dostavio predstavnicima francuskog Kfora.

- Uprkos tome na sastanku u komandi Kfora u Prištini gde su se saglasili da imam prava na potraživanje nadoknade rekli su mi da se ipak moram žaliti sudu u Parizu - priča Mihajlović.

Foto D. Zečević

- Odgovor Administrativnog suda iz Pariza, dobio sam posle godinu dana i to sa preporukom da nađem advokata iz Francuske. Ipak, nedugo potom došli su iz francuskog Kfora rekavši mi da obustavim tužbu i da se dogovorimo oko isplate što sam i prihvatio. Za period od 2009, kada im je dostavio posedovni list do 2014. kada je njihov kontingent napustio Kosovo, platili su mi oko 60.000 evra.

Rekli su mu, kaže, da za prvih deset godina ne mogu dobiti nadoknadu jer nisam dostavio dokumentaciju o vlasništvu, a za period posle 2014. ne dobijam nadoknadu jer na mom imanju više nije Kfor, već je sad nadležan NATO.

- Već sam uputio žalbu njihovoj komandi u Prištini - uporan je Mihajlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a