POČINJE NOVI ŽIVOT: Ivica iz Zaplanjske Toponice kod Gadžinog Hana tri decenije posle punoletstva juče konačno dobio ličnu kartu

D. ALIHODžIĆ

24. 12. 2020. u 10:42

PUNIH 30 godina od punoletstva Ivica Denić (48) iz Zaplanjske Toponice uzeo je svoj prvi lični dokument. Po izlasku iz Policijske stanice u Gadžinom Hanu krenule su mu suze radosnice jer do pre četiri meseca nije mogao ni da sanja da će ostvariti pravo koje mu po rođenju pripada.

ПОЧИЊЕ НОВИ ЖИВОТ: Ивица из Заплањске Топонице код Гаџиног Хана три деценије после пунолетства јуче коначно добио личну карту

Ivica Denić / Foto D. Alihodžić

Ivica je sve ove godine živeo bez matičnog broja jer ga roditelji nisu upisali u knjige rođenih. Kasnije je i sam pokušavao da to učini ali je nailazio na birokratski zid koji on sam nije umeo da pređe. Na inicijativu Ivičinih komšija "Novosti" su početkom septembra objavile priču o ovom poštenom i dobrom čoveku koga život nije mazio. Bolestan je i živi u teškom siromaštvu, ali je uvek spreman da radi i da pomogne, uvek nasmejan i nikog ne krivi za svoju sudbinu.

- Sad postojim, za mene počinje novi život, više nisam "niko". Imam ime i prezime, znam kada sam rođen i mogu uzdignute glave da hodam. Najsrećniji sam čovek danas. Iskreno sam zahvalan svima koji su mi pomogli, stali iza mog zahteva da se upišem u knjigu rođenih i dobijem državljanstvo - kazao nam je vidno uzbuđen Ivica, čvrsto držeći dokument koji mu je decenijama bio toliko nedostupan.

Odmah posle pisanja našeg lista, u rešavanje Ivičine muke uključila se pomoćnica ministra Marina Dražić i Sektor za matične knjige i registre pri Ministarstvu za lokalnu samoupravu. Oni su pojasnili da postoji procedura, ali da Ivica ima pravo da dobije matični broj. Ivica je podneo zahtev a potom su nadležne službe pokrenule postupak u koji je bila uključena i njegova majka, pošto otac nije živ. Majka nije htela da potvrdi njegov identitet, ali su se zato meštani Zaplanjske Toponice potrudili da nađu svedoke da potvrde gde je i kada rođen. Ivica je mislio da se preziva Durković, po ocu, ali je ipak utvđeno da ne može da nosi to prezime već je dobio novo i sada je Denić. Veli da mu je svejedno kako će se prezivati samo da ima lična dokumenta.

Sreten Cvetković i Ivica / Foto D. Alihodžić

- Ivica je zaslužio našu podršku jer ga poznajemo godinama i nikoga nije uvredio a kamoli da je nešto drugo priredio. Hoće da radi, ali jedva hoda zbog povrede kičme koju nikada nije lečio. To što on nije bio građanin ove zemlje treba da služi na čast nekim ljudima - kažu njegove komšije Cvetkovići.

KOMŠIJE MU POMAŽU DA SE SKUĆI

PORODICA Cvetković, Ljubiša i Sreten, sve vreme su bili uz Ivicu i pomogali mu oko podnošenja zahteva. Neće ga ni sada napustiti jer Ivica treba da dobije i zdravstvenu knjižicu, da se prijavi na tržište rada i zatraži socijalnu pomoć.

- Zimus neće biti gladan jer ćemo odmah podneti zahtev da postane korisnik narodne kuhinje. Pomoći ćemo mu i da se skući jer živi u neljudskim uslovima - obećava komšija Sreten.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu