POZLAĆENE STATUE, ZAPEČAĆENI SARKOFAZI: Veliko otkriće arheologa, blago više od dva veka skriveno u pesku Sakare

Tanjug

14. 11. 2020. u 18:20

EGIPATSKI zvaničnici su danas u velikoj faraonskoj nekropoli južno od Kaira predstavili otkriće više od 100 drevnih kovčega, nekih u kojima su mumije, i oko 40 pozlaćenih statua.

ПОЗЛАЋЕНЕ СТАТУЕ, ЗАПЕЧАЋЕНИ САРКОФАЗИ: Велико откриће археолога, благо више од два века скривено у песку Сакаре

Foto: Tviter

Raznobojni zapečaćeni sarkofazi i statue koji su bili zakopani više od dva i po milenijuma, prikazani su u podnožju čuvene Stepenaste piramide faraona Zosera u Sakari.

Arheolozi su otvorili jedan sarkofag s dobro očuvanom mumijom čiji rendgenski snimak je pokazao da je u veoma dobrom stanju.

Ministar za turizam i antikvitete, Haled el-Ananu, novinarima je rekao da otkriveni predmeti potiču iz vremena Ptolemejske dinastije koja je Egiptom vladala tri veka (od 320. pre nove ere do pada Egipta pod rimsku vlast 30. nove ere), i iz takozvanog Kasnog perioda (664-332 p.n.e).

Ministar je rekao da će predmeti biti poslati u najmanje tri kairska muzeja, među kojima je Veliki egipatski muzej koji se gradi nedaleko od piramida u Gizi, kao i da će do kraja godine biti obznanjeno još jedno otkriće u Sakari.

Najnovije otkriće u nekropoli u Sakari je nastavak niza arheoloških otkrića u Egiptu. Od septembra je predstavljeno najmanje 140 zapečaćenih sarkofaga s mumijama u tom području.

Navedeno je da su nađena i druga "okna puna pozlaćenih, lepo obojenih i lepo dekorisanih kovčega".

Foto: Printskrin

Lokalitet u Sakari je deo nekropole u Memfisu, prestonici drevnog Egipta. Tu su čuvene piramide u Gizi, kao i manje piramide u Abu Siru, Dašuru i Abu Ruvaišu. Ruševine Memfisa su 1970. stavljene na Listu svetske baštine UNESKO.

Egipat pokušava da arheološkim otkrićima podstakne turizam, zamro najpre zbog političke nestabilnosti, a zatim i zbog pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)