DELIĆEMO BESPLATNE UDŽBENIKE: Srbin u SAD dobio rekordnu odštetu i najavljuje planove svoje fondacije

Lj. Begenišić

11. 11. 2020. u 13:00

OSNOVNO obrazovanje u Srbiji je obavezno, i kada je tako, ono mora biti i besplatno. Potpuno besplatno, na svim nivoima, od vrtića do fakulteta, mislim na ove državne. Srbija je mala zemlja. Sedam miliona je malo da bi se obrazovni sistem prepustio stihiji u nadi da će se elita "izroditi" bez velikog ulaganja. Ovo u Srbiji je nešto neverovatno, da se dozvoli upliv stranih izdavača na slobodno tržište za nešto što je strateški bitno za jednu zemlju, a to je obrazovanje, koje je još i obavezno. Moja fondacija to želi da promeni. Smatramo da svi đaci imaju pravo na besplatne udžbenike.

ДЕЛИЋЕМО БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ: Србин у САД добио рекордну одштету и најављује планове своје фондације

Aleksandar Kavčić / Foto privatna arhiva

Ovo je za "Novosti" rekao Aleksandar Kavčić, jedan od vodećih informatičara na planeti, autor osam patenata iz informacionih tehnologija koje je napravio na Harvardu i Karnegi Melon univerzitetu, gde je i doktorirao i gde četiri katedre, zbog zasluga, nose njegovo ime.

Kavčić je dobio i rekordnu sudsku odštetu od 750 miliona dolara zbog krađe njegove intelektualne svojine u sferi informacionih tehnologija. Reč je o pronalasku koji se od 2003. godine koristi za proizvodnju svih čipova za čitanje sa magnetskih memorija na planeti, a kompanija "Marvel tehnolodžis" je njegov patent nezakonito koristila u proizvodnji čipova. Od dela novca koji je dobio osnovao je Fondaciju "Alek Kavčić", a namera je da obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce u Srbiji.

- Ne bi Srbija bila prva zemlja u kojoj su udžbenici za osnovno obrazovanje besplatni - ističe Kavčić. - To je tako u mnogim zemljama, čak i u Americi, koja je bastion kapitalizma, udžbenici za osnovnu školu su besplatni. To je jednokratni trošak od samo milion evra, što je jako malo za budžet države koji je oko 10 milijardi evra. Ciljevi moje fondacije su pre svega promocija obrazovanja i nauke. Već radimo sa nekim profesorima koji pišu udžbenike.

Fondacija će, kaže, platiti sva autorska prava, i zatim proći ceo proces odobravanja u Ministarstvu prosvete:

- Sve udžbenike ćemo staviti na sajt, i odatle će svako moći besplatno da ih skine. Računajući i udžbenike za strane jezike, finansiraćemo izdavanje više od sto naslova na kojima, u mnogo slučajeva, rade i po dva, tri autora. Plan je da već za sledeću školsku godinu neki besplatni udžbenici budu spremni. U udžbenicima za osnovnu školu u velikom broju slučajeva nema nikakvog novootkrivenog znanja. Pitagorina teorema se neće promeniti, i stvarno ne vidim razlog da se neprestano odobravaju novi udžbenici, osim što neko na tome debelo zarađuje.

Napominje da se na tržištu udžbenika obrće veliki novac - oko sto miliona evra godišnje.

- Jednokratni trošak od milion evra daje sve te udžbenike koji se mogu okačiti na internet - pojašnjava naš sagovornik. - Zašto mi od toga pravimo stomilionsko tržište od kog 50 miliona godišnje strana izdavačka preduzeća izvuku iz zemlje, a ostatak koriste za koruptivno delovanje na tržištu. Stranci to rade za ogroman profit, koji je oko 100 odsto, jer oni neće da rade za manje. I to je enormno povećalo cene. To sve roditelji đaka ove zemlje moraju da plate, a roditelji, državljani ove zemlje su već platili te udžbenike u vidu višedecenijskog izdržavanja Javnog preduzeća "Zavod za udžbenike" putem poreza - upozorava ovaj naučnik.

On kaže da država može da radi na promeni zakona, da suzbije korupcju, da obezbedi atmosferu u kojoj bi svakom detetu kvalitetno obrazovanje bilo besplatno dostupno.

UTICAJ NA KULTURU I ISTORIJU

ALEKSANDAR Kavčić, koji je završio Matematičku gimnaziju u Beogradu 1986, podseća da je Srbija, kao svaka suverena zemlja, udžbenike godinama sama pravila i izdavala.

- Svi udžbenici za osnovce, i ovi što ih sada štampaju strani izdavači su manje-više isti i nisu bolji od onih koje je naš Zavod za udžbenike pravio - ocenjuje Kavčić. - Ali, kada strancima ovako olako prepustite tržište udžbenika, onda im pustite i da vladaju vašim javnim mnjenjem, moralom, kulturom, istorijom, jer sve to dete nesvesno upija kroz školu. Sramno je da smo mi kao zemlja tako nešto dozvolili. To već zalazi duboko u gubitak suvereniteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)