PRODAJE SE RADIONICA MAŠINBRAVARA BROZA: "GOŠA holding" nudi na aukciji spomenik kulture, muzej pre 94 godine radio Tito

J. ILIĆ

21. 10. 2020. u 15:25

STEČAJNI upravnik holding korporacije "Goša" iz Smederevske Palanke, ponudio je na prodaju, po ceni od 6,3 miliona dinara, Stari muzej - Spomen-radionicu Josipa Broza Tita koja ima status spomenika kulture.

ПРОДАЈЕ СЕ РАДИОНИЦА МАШИНБРАВАРА БРОЗА: ГОША холдинг нуди на аукцији споменик културе, музеј пре 94 године радио Тито

Foto arhiva

Na ovu vest reagovali su Muzej nauke i tehnike i Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo, ali uprkos volji, ove ustanove novca za Muzej nemaju. Takođe, oni kažu da nema smetnji da spomenik promeni vlasnika. Zakon je takav da dug poverilaca može da se namiri iz svega što je na raspolaganju stečajnom upravniku, pa tako i prodajom spomenika kulture.

Foto arhiva

- S obzirom na to da je reč o imovini u stečaju, ovde se ne može primeniti odredba posebnog zakona koja kaže da u ovakvim slučajevima vlasnik koji odluči da proda objekat koji je spomenik kulture, najpre mora da ga ponudi državi, objašnjava Dejan Radovanović, v. d. direktora Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

AMBULANTE

"GOŠA" holding u stečaju na prodaju je, osim muzeja, ponudila i zgrade stare i nove ambulante. Nova ambulanta ima početnu cenu od šest miliona, a stara ambulanta površine 386 kvadratnih metara, prodaje se za 2,4 miliona dinara.

Zakon o zaštiti kulturnih dobara zabranjuje rušenje i prepravljanje objekata koji imaju status spomenika kulture. Ostaje da se vidi koju namenu će budući vlasnik odrediti objektu. Šta god nameravao sa ovom imovinom, moraće da zatraži uslove i dobije saglasnost Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, u čijoj je nadležnosti muzej.

Inače, Josip Broz Tito, kao tridesetčetvorogodišnji mašinbravar, došao je ovde 1926. godine, i zaposlio se u tadašnjoj fabrici vagona i gvozdenih konstrukcija AD "Jasenica", današnjoj "Goši", i radio baš u ovoj radionici.

Na početku bila nadstrešnica

TITOVA radionica podignuta je 1923. godine kao nadstrešnica u sklopu novosagrađene hale za proizvodnju putničkih i teretnih vagona. Potreba za proširenjem radnog prostora uzrokovala je zatvaranje ovog prostora 1925. godine, a kasnije je obavljena i rekonstrukcija.

Radionica je 1976. pretvorena u spomen-muzej fabričkog kompleksa "Goša", u čijem krugu se i danas nalazi. Izvršeni su obimni sanacioni i konzervatorsko-restauratorski radovi, uvedeni novi sadržaji, kao i stalna postavka starih alata i mobilijara. U delu u kome je Josip Broz radio, izvedena je potpuna rekonstrukcija radionice i izvršeno opremanje prostora alatima. Na radionicu je postavljena bronzana ploča sa reljefnim likom Josipa Broza, rad Ota Loga. Muzej je svečano otvoren 1976. godine na pedesetu godišnjicu Titovog boravka u gradu na Jasenici.

Foto arhiva

Stari muzej, površine 840 metara kvadratnih, ponuđen je na prodaju za 6,3 miliona dinara metodom javnog nadmetanja koje je zakazano za 12. novembar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)