OTHRANILA 50 DECE, ŽIVI S 12.000 DINARA: Milica Spasojević, iz Brđana, godinama je podizala ostavljene mališane

V. C. S. - J. Ž. S.

13. 10. 2020. u 07:52

MILICA Spasojević iz Brđana kod Gornjeg Milanovca, koja je kao hraniteljka od 1963. do 2005. godine, pored svoje troje dece, podigla i pedesetak mališana bez roditelja, danas slavi 82. rođendan.

ОТХРАНИЛА 50 ДЕЦЕ, ЖИВИ С 12.000 ДИНАРА: Милица Спасојевић, из Брђана, годинама је подизала остављене малишане

Foto Privatna arhiva

Živi sa 12.000 poljoprivredne penzije, za koju su ona i muž godinama uplaćivali doprinose. Od penzije koju je zaslužila svojom požrtvovanošću, a koju joj je 2011. godine obećao Rasim Ljajić, tadašnji ministar za rad i socijalna pitanja, još nema ništa.

Milica je svedok da su naša deca usvajana u inostranstvu, u vreme kada su jugoslovenski propisi to najstrože zabranjivali. Samo iz njene kuće otišlo je troje preko granice. Jedna od njih je desetomesečna Katarina Ilić, koju su usvojili Ingvad i Lena Hana, iz Švedske, o čemu su "Novosti" pisale.

- Živim kako mogu, sa sinom Milivojem, mizerno. On je taksista. Muž je umro pre pola godine. Sa nama u domaćinstvu, u dvorišnoj kući, živi i Miloš Božović. Jedino on ima stalni posao, u "Metalcu". Njega sam othranila, danas ima 33 godine. Mom sinu kaže: "Nemoj da me otuđiš, nemam nikog drugog svog" - priča Milica.

Kaže da je nekada bilo teško othraniti decu. Nije dobijala pare ni za odeću, ni za školske knjige. Nisu imali tekuću vodu. Na potok, da pere pelene, išla je uzbrdo po nekoliko kilometara, preko ramena obramica. Ipak, sva njena deca bila su uredna, a nekad ih je bilo i po troje odjednom. Dešavalo se i da joj radnici čačanskog centra ne jave unapred, nego samo donesu dete i kažu: "Nemamo gde dete".

- Jednom su mi doveli dve sestre, a drugi put dva brata, Željka i Žarka. Pre tri meseca su došli, stali na terasu i pitaju: "Da l' se ti nas sećaš?" Kako da se ne sećam! Svakog deteta se sećam i sa svima imam kontakt, osim sa šestoro usvojenih. Da se opet rodim, izabrala bih ovako - kaže naša sagovornica.

Jednom su joj, opet, sedmodnevnu bebu ostavili na kauču, u kuhinji, dok je ona bila na roditeljskom. Mnoga deca su ostala i preko punoletstva, recimo Zoran, koji je kod Spasojevića bio 25 godina, a danas živi u Baru.

Jednom Draganu je ona dala ime. Od nje je otišao u Dečje selo, obilazili su ga svake subote i nosili svoj deci vanilice. Sa Draganom se slikala i britanska kraljica Elizabeta, kada je sa Jovankom Broz posetila ovu dečju ustanovu. Kasnije ga je usvojio jedan Titov ratni drug.

- Znalo se da su moja deca lepa i njih su usvajali direktori, doktori, pa i stranci - kaže Milica.

Da Milica ima pravo na penziju pod određenim uslovima, potvrđeno je za "Novosti" u Nemanjinoj.

- Osoba koja zaključi ugovor o hraniteljskom smeštaju ima pravo da joj se to vreme kada je obavljala poslove po ugovoru prizna u staž osiguranja i da ostvari pravo na penziju, kada ispuni zakonom propisane uslove. Staž osiguranja po osnovu ugovora o hraniteljstvu zavisi isključivo od visine plaćenog doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje - kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

ZAHTEV FONDU PIO

KAKO "Novosti" saznaju, budući da Milica već prima starosnu penziju od 1999, da bi joj se iznova obračunao iznos, treba da podnese zahtev fondu PIO i traži reviziju rešenja sa novim dokazima. Upis staža utvrđuje fond PIO. Zahtev za upis podnosi se filijali fonda, koja je nadležna prema mestu stanovanja, a uz zahtev se prilaže radna knjižica, kopija lične karte i dokaz o prestanku obavljanja ugovorenih poslova. Inače, po novom zakonu centar za socijalni rad obavezan je da plaća doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje hraniteljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača