PRVI PUT PRED PRAZNIM TRIBINAMA HIPODROMA: U Požarevcu održane 57. "LJubičevske konjičke igre" u specifičnim uslovima

Jelena Ilić

07. 09. 2020. u 10:20

PRVI put u svojoj istoriji, 57. "Ljubičevske konjičke igre" u Požarevcu, zbog epidemije virusa korona, održane su pred praznim tribinama Hipodroma.

ПРВИ ПУТ ПРЕД ПРАЗНИМ ТРИБИНАМА ХИПОДРОМА: У Пожаревцу одржане 57. Љубичевске коњичке игре у специфичним условима

Foto: LjKi

Organizatori nisu imali dilemu - otkazati najstariju, autentičnu manifestaciju ili ispoštovati tradiciju, makar i bez ljubitelja konjičkog sporta i uz poštovanje higijensko-sanitarnih mera.

Na Hipodromu su se mogli videti samo učesnici trka, službena lica, veterinari, a na kapiji je svima merena temperatura.

Foto: LjKi

- Namera nam je bila da održimo tradiciju, i ove igre su prve u istoriji bez publike - kaže Vasilije Baldić, direktor Turističke organizacije grada Požarevca, koja je organizator ove manifestacije.

Baldić napominje da su, ipak, zaljubljenici u ovaj sport mogli da uživaju prateći direktne prenose na televiziji.

Ove godine, zbog protivepidemijskih mera, učesnici su morali da imaju negativan PCR test. Igre nisu imale međunarodni karakter, a organizatori su bili prinuđeni da otkažu izložbu konja, enđurans i preskakanje prepona, gde se, po tradiciji, okuplja najviše ljudi. Izostao je i tradicionalni defile učesnika ulicama Požarevca.

Prvog takmičarskog dana, pred praznim tribinama požarevačkog Hipodroma, na galopskoj stazi održan je manji defile višebojaca. Defile je predvodio Rade Milovanović, petostruki vitez "Ljubičevskih konjičkih igara" i trener višebojaca, u pratnji ađutanata Dušana Jankovića i Nenada Antonića.

Foto: LjKi

Vitez prošlogodišnjih igara, Andrija Sterđević, položio je zakletvu i predao viteška znamenja - sablju i plašt, gradonačelniku Požarevca, Saši Pavloviću.

- U nedelju ova sablja ponovo dolazi u ruke najboljeg među vama. Ne predstavljate samo sebe, već i naš grad, i zato dobro pamtite i poštujte reči napisane na njoj: "Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti" - rekao je gradonačelnik, podigavši zastavu igara, čime su zvanično otvorene 57. Ljubičevske konjičke igre.

Prvog dana, u subotu, na programu su bile četiri kasačke i dve galopske trke, voltižovanje dece i polufinale Ljubičevskog višeboja. U finale ljubičevskog višeboja plasirali su se Boban Janićijević, Dušan Janković, Nenad Anđelić, Mirko Karadžić i Dušan Rajčić.

Juče su na programu bile četiri galopske, dve kasačke trke, voltižovanje dece i finale Ljubičevskog višeboja.

Pobednik 57. Ljubičevskih konjičkih igara je Marko Milenković, kome je ovo peta titula. Njemu sleduje novčana nagrada u iznosu od 625.000 dinara, viteški plašt i sablja. Drugo mesto osvojio je Nenad Anđelić, a treće Milan Ilić.

DR MARIJA ZDRAVKOVIĆ POČASNI VITEZ

TITULA počasnog viteza 57. Ljubičevskih konjičkih igara, koja se dodeljuju za posebne zasluge i humanost, pripala je doc. dr Mariji Zdravković, direktorki KBC "Bežanijska kosa" u Beogradu. Ovo je prvi put u istoriji ove manifestacije da za počasnog viteza bude proglašena žena.

Osim zavidne poslovne biografije, doktorka Zdravković javnosti je poznata jer se, samo dan nakon smrti svoje majke od posledica kovida 19, pojavila u uniformi na poslu kako bi nastavila borbu za živote svojih pacijenata. Dr Zdravković je u ispovesti u nedeljnom broju "Novosti" saopštila da je dva puta preležala koronu.

- Ovo je veliki dan u mom životu, dan koji ću pamtiti dok sam živa. Ponosna sam jer sam prva žena koja je dobila titulu viteza za posvećenost otadžbini i humanost - izjavila je dr Marija Zdravković, kojoj je plašt i sablju, kao viteško znamenje, predao gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)