LAZNICA, RAJ ZA TAŠTE I ZETOVE: U selu sa 110 domaćinstava, u 107 su zetovi u statusu - prizetka

V. Ć.

22. 08. 2020. u 17:16

U ŽAGUBIČKOM selu Laznica, koje ima oko 110 domaćinstava, u čak 107 su - zetovi u kući.

ЛАЗНИЦА, РАЈ ЗА ТАШТЕ И ЗЕТОВЕ: У селу са 110 домаћинстава, у 107 су зетови у статусу - призетка

Foto: V. Ć.

Na predlog Ilije Šćopulovića (64), zvanog Putnik, od 2015. počela je da se održava nadaleko čuvena manifestacija "Zetovi u kući". U početku su domaćini, verovatno malo zbog stida, bili rezervisani prema toj ideji, pa ih je na prvoj proslavi bilo tek 80.

- Danas, međutim, moramo da iznajmimo šator, jer na ovu manifestaciju dođe i do dve hiljade ljudi - kaže Putnik. - Gosti, koji su takođe zetovi u kući, u Laznicu tada dolaze iz Bora, Petrovca na Mlavi, Majdanpeka...

Šćopulović kaže da se Laznica nedavno pobratimila sa selom Duplje, kod Svilajnca, u kome ima oko 85 odsto zetova u kući.

- I, svi Dupljani, zetovi u kući, obavezno dođu na našu proslavu - smeje se Putnik. - Pa, to je proslava da ti pamet stane. Žene pođu sa nama, ali kratko ostanu.

Foto: V. Ć.

Proslava počinje oko 14 časova, a završava se u ranim jutarnjim satima narednog dana. Popiju se ne hiljade litara pića, pojedu tone hrane, muzika trešti... Sve u slavu muškaraca koji su život zasnovali pod krovom majki svojih supruga.

- Kako je snahama u kući, isti je slučaj i sa zetovima - povlači paralelu Putnik. - Jedina je razlika što se do snahe u kući lakše dođe nego do zeta.

Ilija Putnik je prezadovoljan svojom taštom. Kaže, od 1974. godine, otkako se prizetio, nikada nisu jedno drugom ružnu reč rekli. A, pomogla mu je da očuva sina i ćerku, kao i četvoro unuka.

Sličnog je mišljenja i Ilija Jović (69), koji je zet u kući od 1972. godine.

- Bilo je, pokatkad, rasprave sa taštom, ali smo se, uglavnom, lepo slagali - kaže Jović. - Pa, da nije bilo nje, mnogo teže bih očuvao dvoje dece i četvoro unučadi. A, sve je znala da radi. Išla je u poljoprivredu, spremala ručak, pazila na unuke...

Petar Grećić je zet u kući već 40 godina. Nikada ružne reči između njega i tašte Ljubinke nije bilo. A, dvoje dece i troje unučadi su je voleli kao majku.

Foto: V. Ć.

Ilija Šćopulović, Ilija Jović i Petar Grećić

Ilija Nikolić se prizetio 1976. Za taštu kaže da je bila "nevidljiva" žena.

- Laka joj zemlja, preselila se na onaj svet - kaže Ilija. - Nikada ton nije podigla. I, ko posle sme da mi kaže da se zetovi i tašte ne slažu. Neka dođe u Laznicu i uveri se u suprotno...

Ove godine manifestacija "Zetovi u kući" neće biti održana.

- Zbog korone - odgovara na nepostavljeno pitanje Putnik. - Ali, zato ćemo naredne godine sve nadoknaditi...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest