PO KANAPU PREKO ZLOTSKOG KANJONA! Putuju Evropom i stavljaju život na kocku

V. ĐORĐEVIĆ

18. 08. 2020. u 10:45

MLADIĆ i devojka - Poljakinja Kasija Dzevulska (31) i Nemac Matijas Hanel (36), koji žive u Berlinu, vrlo često stavljaju živote na kocku, radi sopstvene strasti.

ПО КАНАПУ ПРЕКО ЗЛОТСКОГ КАЊОНА! Путују Европом и стављају живот на коцку

Foto privatna arhiva

Njih dvoje putuju Evropom, između planinskih vrhova okače kanap, debljine oko dva i po centimetra, i tako, bosi, prelaze razdaljinu i od po nekoliko stotina metara, dok u dubini zjapi grotlo, ponekad duboko i više od 300 metara!

Ovo dvoje mladih put je naneo i u Zlotski kanjon, kod Bora, gde su ponovo osetili svoju strast i život stavili na kocku. Put ih je, sasvim slučajno naneo u Srbiju, jer im je prvobitna namera bila da ove godine posete Kirgistan.

AVANTURISTI Matijas i Kasija, Foto privatna arhiva

- Ja nisam mogla da dobijem godišnji odmor od tri meseca, da bih otputovala u Kirgistan sa dečkom, zbog čega sam dala otkaz u firmi u kojoj sam radila - priča nam Kasija, arhitekta po struci. - Rešili smo da odemo u Grčku, ali kada smo stigli tamo kazali su nam da se zbog opasnosti od virusa kovid 19 moramo vratiti u Nemačku.

Momak i devojka su krenuli nazad, preko Bugarske, a onda im je sinula ideja da dođu u Srbiju, vozeći se starim, pohabanim autom.

- Bili smo zaprepašćeni kada smo, posredstvom interneta, videli da se u Srbiji nalazi Zlotski kanjon - najveća geomagnetska anomalija na svetu - sa predivnim vrhovima za naš sport - objašnjava Matijas. - Pored toga, za ulazak u vašu zemlju nam nisu bile potrebne neke posebne dozvole, jer smo građani EU.

Foto privatna arhiva

I, tako su se Poljakinja i Nemac našli u Srbiji. Prvo su posetili Beograd, a onda su sutradan krenuli put Bora.

- Oduševljeni smo Zlotskim kanjonom - ne krije ushićenje Kasija. - Hodali smo između planinskih vrhova u Španiji, Turskoj, Slovačkoj, Švedskoj, Poljskoj... Najveće uzbuđenje smo doživeli kada smo hodali preko kanjona kod Banjaluke, u Republici Srpskoj, gde smo po kanapu prešli put ispod koga je bila provalija duboka 300 metara. Ali, ovakvu lepotu kao što je u Zlotskom kanjonu nikada nismo videli.

Momak i devojka, koji se godinama bave ovom veštinom, kažu da imaju dvostruko osiguranje od pada, ali da je strah kada zakorače na kanap uvek prisutan.

Foto privatna arhiva

- Ponekad mislim da će srce da mi iskoči iz grudi - ne krije devojka. Ali, taj adrenalin, koji osećate dok se "šetate" po kanapu od dva i po centimetra između planinskih vrhova, ne može se, verujte, uporediti ni sa čim...

Kasija i Matijas kažu da im se desi da se zanesu, pomišljaju i da će pasti... Ali, ne odustaju. Hodanje između planinskih vrhova njihova je strast. Još jednu su savladali, gledajući sa visine Zlotsku reku, koja im je odatle izgledala kao potočić. Nakon toga, otišli su dalje. Ko zna gde će ih put u budućnosti odvesti...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati