OTKRILI PRAH PROTIV KORONE: Tim naših naučnika na takmičenju pronalazača "Korona inovacije" osvojio treće mesto

D. MATOVIĆ

04. 08. 2020. u 10:17

GRUPA naučnika iz Srbije osvojila je treće mesto na međunarodnom takmičenju Udruženja pronalazača "Korona inovacije".

ОТКРИЛИ ПРАХ ПРОТИВ КОРОНЕ: Тим наших научника на такмичењу проналазача Корона иновације освојио треће место

Foto privatna arhiva

Njihov patent se odnosi na razvoj antivirusnih i antimikrobnih materijala u prevenciji širenja virusa korona u ventilacionim uređajima. U nadmetanju su učestvovali timovi iz 35 zemalja, sa više od 200 pronalazaka u oblasti visokih nauka i tehnologija, koji su morali da imaju patentnu prijavu ili da su već patentirani.

U našoj istraživačkoj grupi okupili su se naučnici iz različitih oblasti. Na čelu tima je dr Vladimir Pavlović, profesor Poljoprivrednog fakulteta, koji već deset godina radi i u NASA. U ekipi su i Branislav Vlahović, profesor Centralnog univerziteta Severne Karoline, Vera Pavlović sa Mašinskog fakulteta, Suzana Filipović iz Instituta tehničkih nauka SANU, Pavle Mašković sa Agronomskog fakulteta u Čačku i Predrag Petrović, profesor čačanskog Tehničkog fakulteta.

- Naš pronalazak se sastoji od materijala koji imaju antimikrobno i antivirusno dejstvo - kaže za "Novosti" profesor Pavlović, koji već deset godina i u NASA radi na razvoju pametnih materijala, koji se kao senzori mogu koristiti u zaštiti čovekovog okruženja. - Napravili smo kompozitni materijal, odnosno čestice titan-dioksida, apatita i ekstrakta biljaka sa naših područja koji se nanosi na filtere u ventilacionim uređajima. Sve tri komponente imaju antimikrobno dejstvo, koje se u njihovoj sinergiji pojačava. Na primer, titan-dioksid ubija mikroorganizme kao antibiotik, ali to ne znači da može da se koristi u medicini. Istraživanja su pokazala da on daje svojstvo staklu da se samoočisti.

Prof. dr Vladimir Pavlović / Foto privatna arhiva

Materijal koji su dobili naši naučnici je praškast, a njihova ideja je da se kao antimikrobna barijera nanosi na filtere ventilacionih sistema.

- Istraživanja još traju i ne možemo pouzdano da kažemo koliko često kompozit treba da se nanosi - objašnjava Pavlović. - Ova vrsta materijala može da se koristi i na površinama koje nisu deo ventilacionih sistema.

Naučnici iz Pavlovićevog tima sarađuju već deset godina.

- Na različitim smo adresama, ali se često okupljamo oko projekata. Antimikrobna dejstva titanijum-dioksida istražujemo nekoliko godina - kaže Pavlović. - Radili smo u vreme vanrednog stanja, ne samo na ovom patentu, već i na drugim koji bi nam koristili u borbi sa koronom. Naš cilj je da se nagrađeni patent pojavi na tržištu. Istraživanje smo podelili u dva dela, jedan deo ćemo preko Fonda za nauku da radimo u Srbiji, a za drugi smo konkurisali za fondove u okviru američke vlade. Nagrada će nam pomoći da skrenemo pažnju na naša istraživanja i da ih lakše privedemo kraju.

Prvo mesto na svetskom takmičenju pripalo je Libanu za održiva sanitarna rešenja za vodu i okruženje, a drugo je pripalo ekipi Maroka za maske koje povećavaju imuni odgovor na viruse.

Uspešan naučnik

PROFESOR Pavlović je od 2011. angažovan i kao gostujući profesor i istraživač u NASA i Centralnom univerzitetu Severne Karoline, gde se bavi istraživanjima i razvojem nanomaterijala koji se mogu koristiti kao senzori, za obnovljive izvore energije. Učestvovao je u realizaciji brojnih domaćih i stranih naučnoistraživačkih projekata, dobitnik je mnogobrojnih nagrada. Angažovan je i kao glavni urednik istaknutog međunarodnog časopisa (M22) International Journal of Science of Sintering, a član je i Međunarodnog instituta za nauku o sinterovanju, potpredsednik je Srpskog keramičkog društva, član Evropskog keramičkog društva, Srpskog hemijskog društva, Srpskog društva za mikroskopiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a