SLUČAJ DOBIO EPILOG: Sećate se Beograđanke kojoj je pretila zaplena imovine zbog nevraćenih knjiga, evo šta se sada dešava sa njom

S. S. R.

29. 07. 2020. u 12:20

СЛУЧАЈ ДОБИО ЕПИЛОГ: Сећате се Београђанке којој је претила заплена имовине због невраћених књига, ево шта се сада дешава са њом

N. Skenderija

NA slučaj Beograđanke N. S., kojoj je pretila zaplena imovine zbog nevraćenih knjiga u Biblioteku grada Beograda, stavljena je tačka, dogovorom da na deset rata plati dug od 85.000 dinara.

Kako su "Novosti" objavile, ona je kao srednjoškolka uzela pet knjiga, na njih zaboravila, a posle osam godina, sasvim slučajno, u banci otkrila da joj je račun u blokadi. Ispostavilo se da je protiv nje vođen proces, za koji nije znala, i da je presuđeno da mora da vrati knjige, plati sudske troškove i kamatu, ukupno 90.000 dinara.

Šetajući od izvršitelja, preko Biblioteke, pa do Pravobranilaštva Beograda, dug je porastao na gotovo 300.000 dinara. Suma je "skočila", jer se po jednoj računici za svaku od pet knjiga obračunavalo deset dinara po danu kao kazna za nevraćanje štiva na vreme.

POGREŠNA ADRESA

NISAM znala da me je Biblioteka tužila, niti za odluku Suda iz 2017. godine. Ispostavilo se da su pozivi za dva ročišta stizali na adresu na kojoj ne živimo, na kuću koja je odavno srušena, još 2008. godine - kazala nam je N. S.

Na kraju, kompromis je postignut, a N. S., koja je nezaposlena, dogovorila se da plati 85.000 dinara. Od prvobitne procene duga na oko 90.000 dinara, oduzeta je vrednost knjiga koje je vratila na police, a ostatak će morati da isplati.

- Laknulo mi je kada smo uspeli da se dogovorimo. Kriva sam što nisam vratila knjige, ali mi je žao što mi nisu verovali kada sam im govorila da nisam dobijala pozive za sud, jer ne živim na adresi gde su ih slali. Naravno da bih reagovala ranije da sam znala, a ne sada da mi prete izvršitelji zbog knjiga - rekla nam je N. S., i poručila svim članovima biblioteke da vraćaju knjige, jer je nju "čitanje skupo koštalo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)