NAJVEĆI SRPSKI ŠPIJUNI (6): Dopisnik "Politike" tajni agent iz Japana

Vuk Mijatović

28. 07. 2020. u 13:40 >> 01:26

DOK je Popov po nalogu Britanaca obmanjivao Nemce širom Evrope, u Japanu je za račun Kominterne radio njegov sunarodnik Branko Vukelić.

НАЈВЕЋИ СРПСКИ ШПИЈУНИ (6): Дописник Политике тајни агент из Јапана

Foto arhiva

Vukelić je rođen u Osijeku, odrastao u Zagrebu, a fakultet završio u Parizu. Tamo je, tridesetih godina, došao u kontakt sa komunističkim pokretom. Zavrbovala ga je Kominterna i po njenom naređenju 1933. godine stigao je u Japan, gde je postao deo "Zorgeovog kruga", jedne od najpoznatijih špijunskih grupa, na čijem čelu je bio verovatno najbolji sovjetski špijun, novinar Rihard Zorge.

PISMA IZ TAMNICE

BRANKO Vukelić je iz zatvora svojoj ženi Jošiko poslao 155 pisama, koja je pod imenom "Pisma iz tamnice" objavio njegov sin Hiroši Jamasaki Vukelić. Hiroši je priredio i knjigu Vukelićevih tekstova koje je tridesetih godina objavio u "Politici" kao njen dopisnik iz Japana. U jednom intervjuu Hiroši je govorio da je njegov otac do kraja ostao veran idejama socijalizma, ali da nije voleo Staljina, pre svega zbog nepoverenja koje je pokazao prema svojim agentima.

Kako deo Zorgeove ekipe, Vukelić se 1939. godine našao u situaciji nalik na onu u kojoj će se dve godine kasnije naći Popov. Ovaj špijunski krug, u kojem je Vukelić igrao značajnu ulogu, došao je do informacije da se Hitler sprema da prekrši sporazum Ribentrop-Molotov i napadne Sovjetski Savez. Zorge je informaciju prosledio Staljinu, ali je ovaj, nadmen i tvrdoglav više i od Huvera, ostao uveren da je njegova procena ispravna i da ga Hitler neće prevariti. Kao i u slučaju napada na Perl Harbor, ulogu u ovakvoj odluci odigrale su i lične antipatije koje je Staljin gajio prema Zorgeu.

Foto arhiva

IPAK, Staljin se, poučen lošim iskustvom, kasnije opametio. Kada je krajem 1941. godine, u trenutku kada su Nemci pretili da ugroze čak i Moskvu, od Zorgeovih špijuna stigla informacija da Japan ne namerava da napadne Rusiju, "nepogrešivi" vođa SSSR im je poverovao. Zahvaljujući tome ogromne snage koje su bile zadužene da čuvaju istok Sovjetskog Saveza premestio je u unutrašnjost zemlje i uspešno se suprotstavio nemačkim snagama. Da to nije učinio, velike su šanse da bi Moskva pala, a ishod Drugog svetskog rata bio bi sasvim drugačiji. O značaju te informacije govori i to što je, dvadeset godina po završetku rata, SSSR posthumno odlikovao Vukelića.

ZORGE POKUŠAO DA SPASE BRANKA

KAO ni Vukelić ni njegov mentor Rihard Zorge nije dočekao kraj rata. Kada je uhapšen, Japanci su isprva mislili da je agent Abvera, jer je imao nacističku prošlost. Abver je to negirao, a Zorge je surovo mučen da bi se otkrilo za koga je radio. Ni pod mukama nije otkrio veze sa SSSR i Kominternom, a pokušao je i da sačuva Vukelića, tvrdeći da on nije bio deo njegovog kruga. Obešen je 7. novembra 1944. godine. SSSR sve do 1964. godine nije priznavao veze sa Zorgeom, jer Staljin nije mogao da dozvoli da se otkrije da je na vreme bio upozoren da će Nemačka izvršiti invaziju na Sovjetski Savez. Godine 1964. Zorge je posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja Sovjetskog Saveza.

I Vukelić se, poput Popova, ženio dvaput. Kada je u Japanu upoznao studentkinju engleskog Jošiko Jamasaki, već je bio oženjen sa Osječankom Editom. Ubrzo se razveo i oženio se mladom Japankom, koja mu je postala saradnica i u obaveštajnim poslovima. Dobili su i sina Hirošija koji je rođen u martu 1941. godine.


Za razliku od Popova, Vukelić nije dočekao kraj rata. Već oktobra 1941. godine "Zorgeov krug" je razotkriven, a Zorge i Vukelić su uhapšeni. Ostatak rata proveo je u japanskim tamnicama u neljudskim uslovima. Na smrt je osuđen 1943. godine, a godinu dana kasnije kazna mu je zamenjena doživotnom robijom. Jošiko Jamasaki Vukelić 13. januara 1945. godine dobila je vest da je njen muž umro u zatvoru, u 41. godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri