PRVI PROFESIONALNI ŠPIJUN U SRBIJI: Kako su postavljeni temelji moderne obaveštajne službe

Ivan Miladinović

27. 07. 2020. u 19:05 >> 01:25

BEZBROJ puta prepričana su događanja koja su se odigrala u Beogradu 3. juna 1862. godine po starom, julijanskom kalendaru.

ПРВИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ШПИЈУН У СРБИЈИ: Како су постављени темељи модерне обавештајне службе

Foto arhiva

Nesrećni Sava Petković, šegrt bakalina Alekse Nikolića, stajao je u redu, čekajući da zahvati vodu sa Čukur-česme. Baš tada naišla je grupa turskih nizama koji su se bahato probijali kroz masu, ne čekajući red. Jedan od njih sudario se sa Savom i ispustio krčag. Krgčag se razbio, a nizam potegao nož i ubio šesnaestogodišnjeg Savu.


U obračunu koji je usledio, okupljeni građani savladali su turske vojnike, vezali ih i pozvali policiju. Sa patrolom srpskih policajaca koja je preuzela Turke, bio je i policijski prevodilac Sima Nešić. Odlučeno je da se uhapšeni nizami povedu na saslušanje u srpski deo grada. Na cilj, međutim, nisu stigli. Presreli su ih turski vojnici koji su, ne obazirući se na Nešićev pokušaj da im objasni šta se dogodilo, otvorili vatru. Pokošen turskim kuršumima, Sima Nešić je pao prvi, a za njim i petorica žandarma.

Bio je to događaj koji je pokreno Srpsko-turski sukob, posle koga su turske trupe konačno napustile Beograd i Srbiju.

Simine zasluge, međutim, mnogo su veće od toga što je tog dana pokušao da uhapsi i sprovede turske nizame. Sima je bio jedan od prvih "profesionalnih" obaveštajaca u Srbiji.

Nešić, koji je prethodno radio kao upravnik pošte u Kruševcu, zvanično je bio policajac i prevodilac, zadužen za komunikaciju sa turskom policijom i građanima turske narodnosti. Za taj posao bio je više nego kvalifikovan - jezike je učio sa lakoćom, a govorio je turski, grčki, nemački, cincarski... Upravo to, zajedno sa funkcijom koju je obavljao, učinilo ga je savršenim špijunom. Za potrebe srpske policije i srpskog dvora, Sima je sakupljao informacije među Turcima sa kojima je redovno komunicirao. Pošto je nekada prevodio i za samog pašu, imao je pristup značajnim informacijama o planovima i raspoloženju među Turcima. Njegov angažman bio je posebno bitan knezu Mihailu koji se, od dana stupanja na presto, ozbiljno priprema za rat sa Turskom i konačno oslobođenje Srbije.

Iz izveštaja Sime Nešića, knez Mihailo je saznao i da se Turci spremaju sa rat sa Srbijom, ali i da ga se pribojavaju jer su saznali da je Rusija našoj državi obezbedila 70.000 pušaka, a da se Austrija sprema da ukine zabranu izvoza oružja u Srbiju. Preneo je i da je Turska napravila listu zemalja za koje očekuje da bi podržale Srbiju u eventualnom sukobu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća