SRBIN KOGA POZNAJE SVET: Poreklom je iz Pirota, a poznatiji je u Americi - trenutno stvara u gradu Grand Foks

Vitomir Ćirić

19. 07. 2020. u 12:33

NARODNA mudrost "niko nije postao vladika u svom selu" potpuno dočarava umetničku sudbinu Zorana Mojsilova, poreklom iz sela Vlasi, kraj Pirota, koji već nekoliko decenija živi i stvara u SAD, gde je poznatiji nego u rodnoj Srbiji.

СРБИН КОГА ПОЗНАЈЕ СВЕТ: Пореклом је из Пирота, а познатији је у Америци - тренутно ствара у граду Гранд Фокс

Foto privatna arhiva

Mojsilov je poznat po instalacijama i jedan je od značajnijih predstavnika te vrste umetnosti na severnoameričkom kontinentu, gde upravo ovih dana radi jedan projekat "javne umetnosti".

GRANITNO ostvarenje "Severna ruža", visoko desetak metara i teško više tona, nastaje u gradu Grand Foks, trećem po veličini u Dakoti. Gradske vlasti su, uz ostale umetnike koji rade na vlastitim delima, angažovale i Mojsilova, a cilj jeste da građani i oni koji poznaju umetnost uživaju u delima i prilikom njihovog nastajanja: brušenja, sečenja, cementiranja i svih ostalih poslova koji su neophodni za ovu instalaciju.

- Samo u pripremu terena za postavljanje instalacija, koja simbolizuje hrabrost naseljenika ovog dela SAD, gradske vlasti Grand Foksa uložile su preko 50.000 dolara, a troškove oko izrade instalacije pokriva anononimni donator - kaže Mojsilov.

Foto privatna arhiva

"JABUČILO" - POKLON PIROTU

SVOM gradu Pirotu je pre dve godine darivao jednu umetničku instalaciju, odnosno skulpturu. Reč je o ostvarenju "Jabučilo" (na slici), koja dočarava konja Kraljevića Marka i koja je sačinjena od prirodnih materijala, najviše od kamenih ploča, toliko karakterističnih za ovaj kraj u kome su vekovima bile nezaobilazni građevinski materijal. Postavljena je u parku, podnožju srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, gde privlači pažnju umetničkog, ali i običnog sveta.

Za svoje rodno selo Vlasi planirao je takođe neke instalacije, ali i muzej u kome će biti postavljene replike instalacija koje je radio svuda po Americi.

Foto V. Ćirić

INSTALACIJU, kako objašnjava, čine četiri ogromna granitna bloka, u čije obline i paljenje, odnosno izradu neke vrste patine je uložio mnogo rada. Želi da kamene blokove prilagodi onome što je zamislio, odnosno svojim umetničkim vizijama i da granit oblikuje na način na koji je dugo razmišljao o njemu kao materijalu i gotovoj instalaciji. Ostvarenje na kome radi gotovo dve godine simbolizuje prerijsku ružu, koja je neka vrsta zaštitnog znaka ravničarske Dakote. Instalacija treba da bude završena 2. septembra, a istoričari umetnosti je već sada nazivaju "kraljicom umetnosti".

Mojsilov je, inače, rođen u dimitrovgradskom selu Vlasi, na levoj obali Jerme u istoimenom kanjonu koji poslednjih godina sve češće obilazi. Ove godine je takođe nameravao da provede bar mese dana u selu, ali i u Pirotu koji takođe nije zaboravio. Planove mu je, međutim, omela korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas