USPEH MATEMATIČARA IZ KIKINDE: Aleksa će sad da "računa" na čikaškoj berzi

R. Šegrt

16. 07. 2020. u 14:08 >> 14:08

MLADI Aleksa Konstatinov ostvario je svoje srednjoškolske snove - diplomirao je matematiku na univerzitetu MIT u Kembridžu, Bostonu! S ponosom je diplomu ovog prestižnog univerziteta u američkoj državi Masačusets nedavno doneo kući u Kikindu.

УСПЕХ МАТЕМАТИЧАРА ИЗ КИКИНДЕ:  Алекса ће сад да рачуна на чикашкој берзи

Foto Rada Šegrt

Pre četiri godine, kada se otisnuo put jednog od najboljih univerziteta u svetu, bio je jedini iz Srbije, i jedan od petoro studenata sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Sada u svom rodnom Banatu "puni baterije" pred povratak u Čikago, gde će se baviti finansijskom matematikom na berzi.

Kao izvanredan učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, Aleksa je najpre znanjem osvajao nagrade na takmičenjima širom sveta: u Kazahstanu, Bukureštu, na Balkanijadi u Tirani... Tada je i poželeo da upiše neki svetski priznat univerzitet. Tu želju bojažljivo je poverio profesorki Sonji Čukić.

- Ohrabrila me je rečima da to nije nemoguće, ali mi je rekla da mi "samo" treba jedna zlatna medalja sa Matematičke olimpijade - seća se Aleksa.

BOLjA EVROPSKA KOŠARKA

MLADI Kikinđanin je veliki ljubitelj košarke. Počeo je i da trenira, ali je zbog obaveza, sada samo navijač.

- Evropska košarka je mnogo zanimljivija, a posebno atmosfera na utakmicama - utisak je Alekse Konstatinova.

I osvojio je ne jednu nego dve, u Hongkongu i u Tajlandu. Profesorka mu je tada pomenula Univerzitet MIT i za Aleksu više nije bilo prepreke. Vrhunsko znanje u reševanju matematičkih problema potvrđeno maksimalnim uspesima na olimpijadama doneli su mladom Kikinđaninu stipendiju i status studenta MIT.

- Moja sledeće adresa biće u Čikagu. Trenutno ne nameravam da nastavim školovanje i počeću da radim. Baviću se finansijskom matematikom, što sam i planirao na početku studija. Radiću matematičke proračune podataka na berzi da pokušamo da predvidimo kretanje cena. Na MIT sam stekao veliko znanje, jer su mi predavači bili vrlo cenjeni stručnjaci. Diploma je, međutim, samo dobra preporuka. Da li ćete dobiti posao zavisi isključivo od intervjua sa poslodavcima. Dosad sam ih imao sedam - ispričao nam je uspešni Kikinđanin.

UVEK NOSI SAT

VOLIM da dođem u Kikindu, da dovedem prijatelje iz Beograda. Obavezno im pokažem Ulicu generala Drapšina, koja je jedna od najlepših u svetu, sa zelenilom. Neprestano nosim sat koji sam pre pet godina dobio na poklon od Grada - kazao nam je Aleksa na prijemu koji je za njega priredio Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde, jer se grad ponosi ovom mladim čovekom.


Posao u Americi, čak i kada ste student prestižnog koledža, traži se na sličan način kao i u Evropi. Jednom godišnje na univerzitetu se organizuje sajam na kojem se predstavi i do 500 kompanija.


- Rad se na kraju uvek isplati i uvek biva nagrađen - savetuje Aleksa. - Prvi put u životu nemam nikakve planove. Sada želim da radim, da se što bolje pokažem, da napredujem, pa ću videti šta ću dalje, za četiri-pet godina. Sve će zavisiti od toga kako mi se dopadne život i posao u Čikagu.

Foto MIT University

 


U njegovoj radnoj i emotivnoj biografiji zasad su visoko kotirani rodna Kikinda, Beograd, gde ima mnogo prijatelja, i Boston, gde je stekao vrhunsko obrazovanje, živeo sa studentima u kampusu univerziteta, trenirao veslanje i gledao košarkaške utakmice.
- Na MIT je sve podređeno studentima. Traže se veliko znanje i rad. Svaki student ima veliku podršku i izvanredne uslove za učenje. Život u kampusu za mene nije bio novost, jer sam u Beogradu živeo u internatu - objašnjava Aleksa Konstatinov, u čije poslovne uspehe niko ne sumnja. Majka Branka, profesorka Čukić i profesorka matematike iz osnovne škole Desanka Čepelnik mogu da budu presrećne, jer su savetima, vaspitanjem, znanjem i usmerenjima, svaka na svoj način, pomogle ovom mladiću da postane to što je danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024