AKO SU SE OGREŠILI, DUŠU NISU IZGUBILI: Deo državne pomoći uplatili za lečenje obolele dece

Milena Marković

12. 07. 2020. u 23:11 >> 23:11

NA ekranu, zaustavljena slika devojčice. U krupnom planu njene lepe, plave oči. I ručice koje još ne znaju za igru "kolariću paniću".

АКО СУ СЕ ОГРЕШИЛИ, ДУШУ НИСУ ИЗГУБИЛИ: Део државне помоћи уплатили за лечење оболеле деце

Foto Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Ispod, njenu sudbinu potpisuje kajron: potrebna je pomoć... Brzo su procurile brojke računa za donaciju.

Ispred ekrana, u trpezariji KPZ u Požarevcu ("Zabela"), osuđenici prate nevolju devojčice i njene porodice. Paradigma nevolje svih porodica suočenih sa bolešću dece. Rođene. Koga je, među njima, upravo sad, ispred ovog ekrana, pogodila ista sudbina?

U trpezariji muk. Pogled deteta prožimao je i usecao se u duše. Tako smo se, sa slikom bespomoćnog deteta, nedavno, rastali u predvečerje.

I RANIJE SU POMAGALI

OSUĐENICI KPZ u Nišu, na primer, učestvovali su u čak 12 humanitarnih akcija tokom proteklih godina, a neke su i sami pokrenuli. Sa zaposlenima u Zavodu u Nišu, 2018, pomogli su u kupovini pokretnog inkubatora za bebe. Nedavno su prikupili pomoć za lečenje dečaka iz Niša. Osuđenici ovog zavoda iz godine u godinu izdvajaju sredstva za kupovinu školskog pribora za đake prvake. Ali sličnih primera ima i u drugim zavodima u Srbiji. Pomogli su narodu pogođenom poplavama, lokalnim zajednicama u sređivanju škola, bolnica, domova zdravlja...

KAZNENO-POPRAVNI zavod u Požarevcu... Sutradan su, ovde, stigle i "Novosti". Gotovo ista slika deteta i isti apel za pomoć.

- Tada smo odlučili da pomognemo ovoj devojčici, ali i drugoj deci kojoj je pomoć potrebna - govori nam M. D., jedan od osuđenika, pokretač ove lepe priče iz koje isijava druga strana o zakon ogrešenih, ali duša sačuvanih. - Mi smo od 100 evra jednokratne pomoći države za ublažavanje posledica virusa korona, koliko je ko mogao, uplatili za obolele mališane. Da, ja jesam predložio da se svako od nas odrekne dela uplaćenog na osuđeničke depozite, ali ništa ne bih mogao sam. Ohrabrila me podrška: osuđenika, Uprave, službi KPZ... Sve nas povezao je osećaj i potreba da pomognemo. Zato smo, svi, jednako zaslužni.

OSUĐENICI, njih 174 na izdržavanju zatvorske kazne na ovoj adresi, gde se suočavamo s porukom da svako ima šansu da kazaljku životnog kompasa vrati na pravi put, prikupili su 122.000 dinara i poverili ih domaćinima u Fondu humanosti "Večernjih novosti". Da ih ovaj, naš fond, sa gotovo dve decenije trajanja i poverenja, usmeri devojčici koja im se urezala u dušu, ali i drugoj deci kojoj je pomoć najpotrebnija.

ODREKLI SE OBROKA - ZA NAJUGROŽENIJE

U UPRAVI za izvršenje krivičnih sankcija navode nam primer, da iz dana u dan, kako su odmicali dani pod virusom, u zavodima je rastao broj osuđenika koji su se javljali da pomognu na bilo koji način u ublažavanju nevolje. Da pakuju maske. Odnose i donose materijal. Čiste krojačke pogone, ukoliko ne umeju da šiju. Ne može se, naravno, zaboraviti ni činjenica da su se tokom marta oko 4.700 osuđenika, u zavodima Sremska Mitrovica, Niš, Zabela, Pančevo i Novi Sad - sami odrekli suvog obroka za socijalno najugroženije kao podršku u vanrednim okolnostima koje je proizveo virus.

- U istoj smo misiji - kaže nam M. D. - I mi koji smo darovali ono što nam ne znači mnogo, ali nekome može pomoći da spase život, i vi koji ćete, verujem, ovu simboličnu pomoć pravedno uputiti. Vi ste i sami mogli da se uverite u saosećajnost svakog od nas, osuđenih. Ovo je dokaz da je potreba za pomaganje drugom univerzalna. Ona postoji svuda, u svakom sistemu. Među nama koji smo više puta grešili u životu, ali smo sačuvali dušu. Nema lepšeg osećaja od onog kad postanete svesni da ste nekome pomogli. To je dovoljna nagrada za svakog. A iznad te nagrade je ona koja dolazi kao odgovor da ste i druge pokrenuli da pomognu.

POSLE posete KPZ u Požarevcu, razgovaramo sa zaposlenima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije. Ovde nas podsećaju na to da misija osuđenika iz "Zabele" nije usamljena. Početkom epidemije virusa korona, u četiri zavoda: u "Zabeli", u Nišu, Sremskoj Mitrovici i u KPZ za žene u Požarevcu, počeli su da šiju zaštitne maske, prvenstveno namenjene zaposlenima, osuđenicima i pritvorenicima svih zavoda u Srbiji.

Osuđenici su odmah želeli da pomognu u ovim teškim okolnostima - slušamo priču u Upravi. - Svesni koliko je njihov rad u ovom trenutku važan, osuđenici su u ovim zavodima šili šest hiljada maski svakodnevno. Osuđenici u Sremskoj Mitrovici i Nišu prolaze sertifikovanu obuku za šivenje u krojačkim pogonima, dok su u "Zabeli" osuđenici odranije umeli da šiju. Oni su sami izrazili želju da pomognu, pa im je uprava "Zabele" nabavila krojačke mašine i pokrenula proizvodnju maski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina