PATROLA "NOVOSTI": Kako do MORA mimo Severne Makedonije? Evo šta vas ČEKA na putu do Grčke preko Bugarske (FOTO)

Zvonko ŠIMUNEC

09. 06. 2020. u 12:18

KADA je objavljena vest da će građani Srbije moći potpuno slobodno da prelaze granicu sa Bugarskom, a Severna Makedonija dodatno produžavala vanredno stanje i držala restrikcije na graničnim prelazima, za one koji su želeli u Grčku nametnulo se jedino moguće "bugarsko" rešenje.

ПАТРОЛА НОВОСТИ: Како до МОРА мимо Северне Македоније? Ево шта вас ЧЕКА на путу до Грчке преко Бугарске (ФОТО)

Foto: Novosti arhiva

I ono će biti aktuelno sve dok se ne podignu rampe u Severnoj Makedoniji u kojoj je na snazi vanredno stanje koje će trajati, kako je najavljeno, sve do 14. juna.

Polazak na put dug 1.200 kilometara, posle već usvojene korona-rutine, izaziva izvesnu strepnju i oprez. Šta će biti na granicama, uprkos najavama da je "sve regularno"? Kakav je put? Ima li zastoja i gužve na ulasku u Grčku? A, najvažnije pitanje bilo je šta će grčki policajci i carinici tražiti?

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Niko, računajući i zvanične institucije, nije sa sigurnošću mogao da odgovori da li je potreban pi-si-ar test star 72 sata, ili šta se događa ako te na kraju puste u Grčku. Da li se ide u karantin, samoizolaciju, ili te testiraju na granici pa čekaš "mejl presudu"?

Kako odmiču kilometri, tenzija pada. Navikavamo se polako na oživelu prirodu duž savršenog auto-puta, posle kolektivnog straha i prisutne depresije kod većine svojih vremešnih ispisnika. Skretanje kod Niša definitvno ispisuje "novu realnost" na putu ka Egeju.

Napuštamo trasu ka Leskovcu, Vranju, Preševu i krećemo pravac Pirot, Dimitrovgrad, Bugarska. Crn asfalt se presijava na junskom suncu, automobila ni za lek, kilometri se nižu. Pred samu granicu punimo rezervoar, ne znajući da je cena goriva u Bugarskoj potpuno ista kao u Srbiji. Prosto ne osetiš tih 330 kilometara do granice.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Na graničnom prelazu gospođa iz "rizične grupe" nam deli formulare na bugarskom jeziku. Desetak stavki koje treba popuniti, ali ona je ubedljiva: ne treba ništa drugo, samo broj pasoša, ime i prezime i potpis.

Ljubazna, jer verovatno i sama zna da je formalnost u pitanju i da svako treba da odradi svoj deo posla bez suvišnih pitanja.

Nekoliko automobila pred policijskom kontrolom.

- "Kude putuvaš"?

- "Grecia"

"Blagodaram, na dobar čas"

Pečat.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Prvi kilometri su kombinovano auto-put, lokalni asfaltirani u oba pravca. Približavamo se zapadnom prilazu Sofiji na odličnom auto-putu, koji je očigledno kao obilaznica u širokoj upotrebi i stanovnika glavnog grada. Mnoštvo kamiona, trgovačkih kombija i automobila pravi gužvu, ali se srećom brzo izdvajamo na put čiji je konačni cilj Kulata, granični prelaz sa Grčkom. Sve ide glatko i prosto se čovek zapita zbog čega je tolike godine forsirao makedonski pravac, uprkos doskora lošim delovima puta, neljubaznim policajcima. Možda što je bilo nekad naše?

VINjETE MOGU I ONLAJN U MONTAŽNOJ kabini na prelazu Kalotina, desetak ljudi, svi sa maskama, čekaju u redu da kupe vinjetu kao nadoknadu za vožnju na auto-putu. Za sedam dana ona košta osam, a za mesec dana 15 evra, i mogu da se kupe i onlajn. Dužina puta je 232 kilometra. Za Bugarsku i Grčku nije potreban zeleni karton, dok za Makedoniju jeste.

Međutim, ta dilema se rasprši onog trenutka kada se prođe tabla Blagojevgrad. Silazak sa auto-puta znači zauzimanje pozicije u nepreglednoj koloni dugoj pedesetak kilometara. Obilaženje je nemoguće, jer po desetak prikolica se uvezalo u zmiju na točkovima, pa onih nekoliko kamikaza koji su se upustili u avanturu preticanja samo što nisu bežali vozačima kamiona u krilo, kada bi se pojavile iste takve grdosije iz suprotnog smera.

Nekako je ta dnevna mora prošla, povrativši veru u "makedonski putni pravac", kada smo stigli do Kresne i ponovo se uključili na novu deonicu auto-puta. Ubrzo se pojavila i oznaka granični prelaz Kulata. Vidljive su bile i grčke plavo-bele zastave. Granični prelaz je objedinjen, a posao obavljaju samo Grci na svom delu prelaza Promahonas.

Ponovo nema gužve, a na tri šaltera dobija se pečat u pasoš, provere da li ste stanovnik Grčke, i na trećem uzmu lične podatke da Civilna zaštita može da proveri da li se pridržavaš samoizolacije od sedam dana. Ovako u Grčku mogu da uđu i poslovni ljudi iz Srbije uz garancije domaćina, dok će za turiste iz Srbije ovakav način ulaska, bez karantina, važiti od 15. juna.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Nižu se table Seres, Solun, razdvajanje za Halkidiki, Katerini, Larisa... Poluprazno, nekako tugaljivo, još se Grci nisu opustili, a već je jun. U motelima kasirkama se čak omakne i osmeh?!

Konačno Atina.

Prvi utisak posle tri i po meseca je da se večita i zaglušujuća buka malo primirila. Vozači su spustili nivo uobičajene bahatosti, grad je nekako pitomiji, more kao da je još lepše nego što je bilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024