"NOVOSTI" NA LICU MESTA "Putem srebra" otkrivena nova arheološka senzacija - zaostavština srednjovekovne Srbije: Grad kamen opet se nadvio nad Azbukovicom

Boris SUBAŠIĆ

17. 06. 2020. u 23:20

POSLE gotovo celog veka čekanja naučnika, ljubovijski entuzijasti uzeli su istraživanje velikih gradova srednjovekovne Srbije u svoje ruke.

НОВОСТИ НА ЛИЦУ МЕСТА Путем сребра откривена нова археолошка сензација - заоставштина средњовековне Србије: Град камен опет се надвио над Азбуковицом

Foto: Novosti arhiva

Pravnik i planinarski instruktor Dragan Pavlović Pop i njegov učenik Dušan Tešić Duća krenuli su preko planina zaboravljenim "srpskim putem srebra" i došli do nove arheološke senzacije u Srbiji!

Pre nekoliko dana i od stručnjaka su dobili potvrdu da su pronašli dva drevna utvrđena grada. Grad kamen je potpuno nepoznat nauci, a Lipnik je često pominjan u dokumentima dubrovačkih, venecijanskih i vatikanskih arhiva.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Reporteri "Novosti", koji učestvuju u istraživanju Azbukovice, bili su prvi na mestu ovih otkrića. Krenuli smo sa istraživačima putem posutim tucanikom kroz kanjon Ljuboviđe u Azbukovici, gde danas prolaze samo oni koji moraju - retki stanovnici planinskih sela na Orovici, šumari i poneki ljubitelj prirode. Zato neupućenom putniku deluje neobjašnjivo veliki kameni most usred puste klisure. Narod ga zove Rimski most ili Latinska ćuprija, iako njegov prelomljeni luk podseća na osmansku arhitekturu. U stvari, oba imena su tačna, kao i njegova rekonstrukcija, jer su put kroz kanjon i most u upotrebi dva milenijuma.

ZABORAV PRETI BAŠTINI

LjUBOVIJSKI istraživači vode trku sa vremenom jer je sve manje stanovnika planinskih sela, a oni jedini znaju gde se nalaze ostaci drevnih građevina. - Grad kamen je gradila Prokleta Jerina, a pod gradom je velika pećina, neki kažu da je tu bio rudnik. Išao bih da van je pokažem, ali imam posla. Moram da sazidam sebi grobnicu, dok još mogu. Nema ko drugi - rekao nam je Života Petrović, jedan od poslednjih žitelja sela podno Grad kamena, koji je otkriven zahvaljujući njegovim informacijama.

U doba Rima, Srednje podrinje, s obe strane reke, bilo je čuveno po rudnicima srebra. Tovari metala cirkulisali su tada kanjonom Ljuboviđe, kao i u srednjem veku, kada su karavani "Latina", u Srbiju nosili luksuzne proizvode "iz Mletaka", a odnosili rude. Današnji putić je sve do pre sedamdesetak godina bio živa saobraćajnica između Podrinja i Kolubarske nizije.

Drum kroz kanjon je čuvala tvrđava sazidana velikom veštinom na teško dostupnom planinskom šiljku Grad kamen, koji su otkrili amateri vični veranju po stenama. Ostaje misterija kako su ga drevni neimari tu uopšte sazidali.

- Želimo da zabeležimo gde se starine nalaze, da ostane neki trag. Neko će morati jednog dana da dođe i istraži ih - govori Tešić, koji je i otkrio Grad kamen.

Tvrđava na ovom visu je nesumnjivo služila da nadzire put od Drine do prevoja Proslop, ocenio je arheolog docent dr Dejan Radičević koji je analizirao fotografije sa terena.

- Očuvani delovi utvrđenja mogu da potiču i iz pozne antike i iz srednjeg veka. Nemoguće je reći išta precizno bez detaljnih istraživanja - kaže dr Radičević.

Ljubovijski istraživači su i na vrhu Lipnik otkrili ostatke istimenog velikog srednjovekovnog grada, rudarsko-trgovačke metropole. Ona je poređena sa Novim Brdom, a čak ju je i papa pominjao u pismima. Uprkos značaju grada, njegova pozicija je bila zagonetka, jer ga niko nije ni tražio. Poslednji naučnici Azbukovice lutali su njenim visovima pre više od veka. Grad Lipnik je lebdeo u sferi mitova i legendi, iako je ogromno drevno groblje s neobičnim spomenicima ispod vrha Lipnik ukazivalo gde bi stari grad trebalo tražiti.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Amateri su zato sami krenuli kroz drevnu nekropolu zaraslu u paprat, koju proseca dug jarak i uzvišeni bedem. Protivno logici i eroziji, on je nizvodno od kanala i arheolozi koje smo konsultovali smatraju da se ispod uzvišenja krije zid. U groblju su otkriveni i srednjovekovni stećci, a iznad njega je pravilan plato koji nije delo prirode. Njega su napravile ljudske ruke, kao i debele zidove čiji se ostaci vide u šumi. Vrh brda Lipnika je takođe savršeno zaravnjen radi izgradnje utvrđenja, a nedaleko se nalazi stepenasti amfiteatar pod travom, verovatno ostatak podgrađa. Tu je i bunar kraj današnjeg šumskog puta koji vodi ka Krupnju, još jednom drevnom rudarskom centru.

- Zidine i terase na Lipniku svedoče o velikom utvrđenju sa podgrađem. To se uklapa u istorijsku sliku oblasti srednjovekovnih trgova Lipnika i Crnče. Velika civilna naselja morala je da štiti velika tvrđava. Šteta je što je ovaj deo Podrinja najmanje istražen deo i inače neistražene Srbije - kaže dr Radičević.

Azbukovica čeka na istraživanja još od kraja 19. veka, kada je ovuda lutao Ljuba Pavlović iz Srpskog geografskog društva.

- Očeve priče o prošlosti Azbukovice podstakle su me da od detinjstva lunjam po planinama i tražim starine. Kada su "Novosti" počele da objavljuju naša otkrića ljudi su videli da je stvar ozbiljna. Sada sve više turista želi da vidi našu baštinu - kaže Dragan Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati