Svirepe ubice još su na slobodi: Ni posle dve decenije ne zna se ko je kod Prizrena usmrtio monaha Haritona

D. Zečević

16. 06. 2020. u 11:13

NI posle dvadeset i jedne godine ne zna se ko je svirepo i zverski usmrtio oca Haritona, monaha manastira Sveti arhangeli kod Prizrena, otetog 15. juna 1999. godine u centru grada na Bistrici.

Свирепе убице још су на слободи: Ни после две деценије не зна се ко је код Призрена усмртио монаха Харитона

Foto M. Nićiforović

Iz Komisije za ekshumaciju nestalih i kidnapovanih Srba, svojevremeno je objavljeno da je njegovo obezglavljeno telo pronađeno više od godinu dana kasnije, 8. avgusta 2000. na neobeleženom groblju u albanskom selu Tusus, nedaleko od Prizrena, dok se sumnja da je njegova glava bačena u neki bunar. U izveštaju veštaka navedeno je da je glava ovog monaha odsečena oštrim predmetom, da mu je polomljena kičma, nekoliko rebara i kosti leve ruke, kao i da je telu nedostajalo nekoliko pršljenova.

UMRO U MUKAMA

U AVGUSTU 2000. godine u naselju Tusus, iza gradske bolnice u Prizrenu, Kfor je pronašao jednu od masovnih grobnica. Tada su pozvali predstavnike Eparhije raško-prizrenske da "potraže" telo oca Haritona. Identifikovao ga je otac Mihajlo, sadašnji iguman manastira Sveti arhangeli kod Prizrena. Na telu nije bilo glave. Patolog je kasnije konstatovao da je umro u mukama.

Otac Hariton, o kome je ispevana i duhovna pesma, koja, prema svedočenju na društvenim mrežama, ima isceljujuća dejstva, zamonašen je 1995. u manastiru Crna reka kod Novog Pazara, gde je i sahranjeno njegovo obezglavljeno, namučeno telo. Osim spomenika u ovom manastiru, ocu Haritonu, čije je svetovno ime bilo Radoslav Lukić, podignuta je i crkva u selu Seoce nadomak Lukovske banje, gde je rođen 1960.

Svedok otmice oca Haritona bio je nemački novinar, koji je sa kontingentom Kfora došao u Prizren. On je video i čak fotografisao kako su pripadnici OVK, kod bivšeg doma JNA, zaustavili vozilo koje je vozio otac Hariton. Kidnapovali su monaha, potom su ga ugurali na zadnje sedište auta i odvezli u nepoznatom pravcu.

Počinioci ovog svirepog, zverskog zločina, ni dan-danas nisu pronađeni niti je iko za ovaj stravični, monstruozni zločin odgovarao pred Haškim tribunalom, kom su predati svi dokazi Komisije za nestala lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)